SD-politiker döms för hets mot folkgrupp | Expo.se

SD-politiker döms för hets mot folkgrupp

Publicerad 2021-10-07 16:05

Bertil Malmberg.

Bertil Malmberg dömdes på torsdagen för hets mot folkgrupp efter att han på ett regionfullmäktigemöte sagt att sydsudaneser skulle ha lägre IQ.

Bertil Malmberg är ledamot i fullmäktige i Region Sörmland och gruppledare för Sverigedemokraterna i Trosa. Han dömdes i dag av Nyköpings tingsrätt för hets mot folkgrupp till villkorlig dom och dagsböter, rapporterar SVT.

Det var den 27 april i år under ett regionsfullmäktigemöte som Malmberg gjorde uttalandet om att personer från Sydsudan har lägre IQ. Malmberg har under rättegången förnekat brott men samtidigt sagt att han ångrade sitt ordval.

I domen skriver tingsrätten, rapporterar SVT, att Malmberg pekat ut en specifik folkgrupp samt att uttalandet är svårt att tolka på annat sätt än att den utpekade folkgruppen skulle vara mindre värd än andra.

Bertil Malmberg har tidigare sagt till Expo att han inte tänker lämna sina politiska uppdrag. 


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons