Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

"Jag är övertygad att en del av den här invasionen av migranter hit, speciellt från den muslimska världen är en del av en smygande Jihad, Stealth Jihad. Hur många tror att riktiga flyktingar i de här länderna plötsligt kan hosta upp hundratusen kronor för att ta sig hit. Jag kan inte göra det fast jag inte är flykting, för att betala flyktingsmugglare att ta sig hit. Jag är övertygad om att det i många fall ligger oljepengar bakom detta som en del av Jihad.", säger Bertil Malmberg på en föreläsning om islam som nyligen anordnats av gruppen Fri folkbildning i Stockholm.

Bertil Malmberg sitter i Trosa kommunfullmäktige och i Södermanlands landstingsfullmäktige. Dessutom föreläser han för sverigedemokrater om islam. Han ger uttryck för en antimuslimsk konspirationsteori, Eurabia, som Bat Ye'or står bakom och som är vanlig inom den så kallade counterjihad-miljön. Konspirationsteorin om Eurabia går ut på att europeiska makthavare i utbyte mot oljeleveranser från arabiska länder låtit dem plantera en arabisk-muslimsk befolkning i Europa. Målet är att ta över Europa genom invandring och barnafödande. Eurabia är ett återkommande begrepp i terroristen Anders Behring Breiviks manifest.

Malmberg säger också på sin föreläsning att muslimer genom barnafödande försöker ta över västvärlden. Detta beskriver han som en del i en så kallad "smygislamisering".

"Stealth Jihad infiltrerar väst demografiskt och kulturellt." hävdade Malmberg till exempel.

Till Expo Idag säger Bertil Malmberg att han ställer sig bakom konspirationsteorin om Eurabia.

– Det ligger något i den. Den här utmärkta kvinnan Bat Ye'or och hennes man som också är en stor människorättskämpe har jag största respekt för. Hennes böcker om Eurabia är väl dokumenterade, hävdar Malmberg.

Malmberg spred på föreläsningen en rad myter om muslimer och islam. Han hävdade bland annat att det är obligatoriskt för muslimer att ljuga för att sprida "Jihad". Under föreläsningen pekade han ut muslimer som ett kollektiv med en gemensam agenda. Malmberg jämställer även islam med nazism.

"Koranen har mer hat i sig mot andra än Hitlers Mein Kampf.", sa Malmberg och lyfte upp ett påstående som främst marknadsförts av den holländska antimuslimen Geert Wilders.

I ett internt dokument med kontaktuppgifter på bland annat personal i riksdags- och partikansliet som skickats ut till samtliga av Sverigedemokraternas kommunföreningar framgår det att Bertil Malmberg är föreläsare om Islam. En föreläsning kostar 2500 kronor samt kostnader för resa och eventuell övernattning.

Sverigedemokraternas presschef Martin Kinnunen menar att Malmberg föreläser på eget initiativ.

– Han har inget uppdrag i partiet i att åka runt. Utan det är ett intresse som han har. Sen har kommunföreningar bett honom att komma. Det är ingen organiserad verksamhet från partiets sida, säger Kinnunen.

Om Malmbergs påståenden om muslimer säger han.

– Vi spekulerar inte i de banorna. Det får stå för honom själv. Jag vet inte vad han har för källor. Att det skulle ligga oljepengar bakom flyktingsmugglare till Sverige. Det har jag inte hört talas om.

Han föreläser ju om islam för Sverigedemokraterna?

– Han får stå för de sakerna själv. Från partiets sida har vi inte uttalat oss på det sättet. Det är det enda jag kan säga utan att lägga någon värdering i det.

Du tar alltså inte avstånd från myten om att muslimer flyttar till Sverige för att smygislamisera landet?

– Jag kan inte ta avstånd från något om jag inte kan sätta mig in i vad han har sagt. Jag måste få reda på vad han menar. Jag kan bara konstatera att det inte är något partiet har sagt.

Bertil Malmberg är en av de fem sverigedemokrater som anonymt skrivit rasistiska kommentarer på den till Sverigedemokraterna närstående sajten Avpixlat som Expressen och Researchgruppen avslöjade förra året.