Åtalas för att ha kört ihjäl familj - inspirerad av Christchurch | Expo.se

Åtalas för att ha kört ihjäl familj - inspirerad av Christchurch

Publicerad 2021-11-11 14:27

Den misstänkte terroristen, London, Kanada

20-åringen åtalas för terrorbrott med antimuslimskt motiv. Mannen inspirerades av den antimuslimska terroristen i Nya Zeeland som öppnade eld i två moskéer.

Den 20-åring som sedan juni i år är misstänkt för att ha kört ihjäl en muslimsk familj i Kanada, har åtalats för terrorbrott, fyra mord och ett försök till mord. Nya uppgifter från utredningen visar att mannen ska ha inspirerats av Christchurch-terroristen.

Det var den 6 juni som en familj, tre vuxna och ett barn i tonåren, kördes ihjäl i en lastbilsattack när de promenerade längs Hyde park i London, Ontario i Kanada. Familjens nioåriga son var den enda som överlevde, trots allvarliga skador.

Den man i 20-årsåldern, som sedan dess varit misstänkt för dådet, har nu åtalats för att medvetet ha kört över familjen och haft ett antimuslimskt hatbrottsmotiv. De fyra morden och mordförsöket har också klassats som ett terrorbrott.

Nu avslöjar Global News ytterligare detaljer. I utredningen har polisen hittat en mängd ideologiska skrifter, varav vissa den misstänkte själv ska ha skrivit. De visar att den åtalade inspirerats av terroristen som 2019 attackerade två moskéer i Christchurch på Nya Zeeland, där han sköt ihjäl 51 personer och skadade 40. Christchurch-terroristen direktsände sitt attentat och hade inför dådet publicerat ett manifest som kommit att inspirera flera efterföljande terrordåd.

Polisen har inte kommenterat uppgifterna utan hänvisar till att fallet ska tas upp rätten. Rättegången väntas påbörjas den 17 november.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons