Nazist gripen av Säpo – misstänks för bombplaner | Expo.se

Nazist gripen av Säpo – misstänks för bombplaner

Publicerad 2021-11-05 18:07

Mistänkte mannen NMR Göteborg 20170930

I september 2017 syns den misstänkte mannen demonstrera med Nordiska motståndsrörelsen i Göteborg.

Expo kan bekräfta att den man som Säpo gripit misstänkt för förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggelse under flera år deltagit i NMR-sammanhang. Han har så sent som i våras ansökt om vapenlicens men nekats av polisen.

På fredagen var Expressen/GT först att rapportera att Säpo gripit en man i 25-årsåldern från Västra Götaland som misstänks för förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggelse. Enligt Säpo gjordes ”omfattande beslag” under husrannsakan natten till torsdagen. Nu berättar kammaråklagare Hans-Jörgen Hanström att beslagen i mannens hem består av ämnen och föremål som tillsammans kan användas för att tillverka bomber.

Enligt Säpo själva finns misstanke om kopplingar till våldsbejakande högerextremism, och polis har kopplat mannen till Nordiska motståndsrörelsen, något som även Expressen rapporterat om. Expo kan nu bekräfta att mannen har varit medlem i NMR och ingått som aktivist i en av organisationens så kallade kampgrupper.

Mannen, som nu begärts häktad av åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål, har förekommit i vit makt-sammanhang sedan åtminstone 2015, och har deltagit Nordiska motståndsrörelsens verksamheter åtminstone sedan början av 2017.

Mannen syns för första gången delta i en NMR-aktivitet samma månad som tre aktivister i NMR genomförde en serie bombdåd i Göteborg. Den nu misstänkta mannen tillhörde samma lokalgrupp i NMR som Anton Thulin som var en av dem som dömdes för bomberna i Göteborg, efter att ha tränats i St. Petersburg av den i dag av USA terrorstämplade Ryska imperiska rörelsen (RIR).

Den misstänkte mannen NMR Göteborg 20170930
Den i dag 25-åriga mannen har synts i vit makt-sammanhang sedan 2015.  Här med fana för NMR i Göteborg 2017. Foto: David Lagerlöf/Expo

Nekats vapenlicens vid två tillfällen

År 2018 dömdes han för att ha misshandlat en kvinna i samband med en av organisationens flygbladsutdelningar året innan. Under 2020 deltog mannen i en av gruppens propagandaspridningar i Ulricehamn.

Expressen har rapporterat att mannen ansökte om vapenlicens för tre år sedan, men nekades på grund av sin koppling till extremism, och att mannen då var misstänkt för den misshandel som han senare dömdes för. Expo kan avslöja att mannen gjort ytterligare en ansökan så sent som i våras, men nekades än en gång.

Enligt Expressen greps mannen under natten till torsdagen när också en husrannsakan genomfördes.

Texten uppdaterades 20211106, kl 16.18


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons