15-åring döms för skoldådet i Eslöv | Expo.se

15-åring döms för skoldådet i Eslöv

Publicerad 2021-12-22 12:20

Bevismaterial som polisen tog vid gripandeplatsen vid skoldådet i Eslöv.

Bevismaterial som polisen tog vid gripandeplatsen efter skoldådet i Eslöv.

15-åringen som utförde skolattacken i Eslöv döms till sluten ungdomsvård i två år och sex månader för bland annat mordförsök.

Den 15-åriga pojken, som erkänt dådet, döms för ett fall av försök till mord och nio fall av grovt olaga hot. Han döms även för ett fall av grovt hot mot tjänsteman samt brott mot knivlagen. Han ska dessutom betala 165 333 kronor i skadestånd till läraren och de hotade.

Tingrätten menar att omständigheterna är så försvårande att straffet hade bestämts till livstids fängelse om gärningsmannen hade varit över 21 år.

En större rättspsykiatrisk undersökning kom fram till att 15-åringen inte lidit av någon allvarlig psykisk störning i samband med att händelsen ägde rum. 

Det var den 19 augusti som skoldådet skedde. Vid händelsen skadades en lärare allvarligt med kniv. Den 15-årige förövaren bar hjälm och dödskallemask, inspirerad av den amerikanska nazistgruppen Atomwaffen Divisions aktivister.

15-åringen var beväpnad med knivar men även andra vapen, som senare skulle visa sig vara en pistolreplika och en obrukbar soft airgun. Han livestreamade hela dådet på en social spelplattform – med en filmkamera fastmonterad på hjälmen.

Inspirerad av högerextrema terrorister

Som Expo tidigare rapporterat så visade utredningen att han hade en särskilt stor fascination för terrorattentatet i Christchurch, Nya Zeeland, 2019. Vid attentatet attackerades två moskéer. Gärningsmannen dödade 51 personer och skadade 50. Men även andra högerextrema dåd, som det i tyska Halle samma år, drog till sig 15-åringens intresse.

15-åringen var redan innan dådet känd av polisen. Den 19 januari hade han omhändertagits efter att han burit en hakkorsarmbindel vid stationen i Eslöv. Den 21 maj avslöjades han med att ha burit kastknivar på sin högstadieskola.

 


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons