Misstänks för skolattack – var vän med dömd för Eslövdådet | Expo.se

Misstänks för skolattack – var vän med dömd för Eslövdådet

Publicerad 2022-01-11 12:03

Den misstänkte för knivattacken på NTI-gymnasiet i Kristianstad var vän med den 15-åring som dömdes för skolattacken i Eslöv förra året.

I en knivattack under måndagen på NTI-gymnasiet i Kristianstad skadades en 16-årig pojke och en lärare i 50-årsåldern. En tonårspojke, född 2005, som har häktats för dådet har en vänrelation med den 15-åring som dömdes för skoldådet i Eslöv. De ska ha delat intresse för våldsvideos och nazism.

Det var kvart över nio på måndagsmorgonen som larmet inkom till polisen om en knivskärning i ett klassrum på NTI-gymnasiet i Kristianstad. Bara sju minuter senare kunde en pojke född 2005 gripas och senare anhållas för dådet, vilket bland annat Expressen rapporterat om.

En lärare i 50-årsåldern skadades lindrigt och en 16-årig pojke är allvarligt skadad efter attacken. Den nu häktade pojken är misstänkt på sannolika skäl för två fall av försök till mord. Han nekar till försök till mord men erkänner grov misshandel, rapporterar bland andra Dagens Nyheter.

TV4 var först ut att berätta att det finns en koppling mellan den misstänkta gärningsmannen och den 15-åring som utförde skolattacken i Eslöv i augusti förra året, något han dömdes för i slutet av december till sluten ungdomsvård i två år och sex månader för bland annat mordförsök.

Förhördes som vittne

Den misstänkta Kristianstadspojken förhördes i anslutning till utredningen av dådet i Eslöv. Expo har gått igenom förhöret och enligt vad den nu misstänkta pojken själv uppger i vittnesförhör så har han och den dömda 15-ången haft kontakt sedan åtminstone 2016. Kontakten har huvudsakligen skett via nätet. De har inte träffats så många gånger, då de bodde på olika orter. Men han beskriver relationen till den dömda 15-åringen som att de var bästa vänner.

Som Expo tidigare rapporterat så visade utredningen att 15-åringen i Eslöv hade en särskilt stor fascination för det antimuslimska terrorattentatet i Christchurch, Nya Zeeland, 2019. Vid attentatet attackerades två moskéer. Gärningsmannen dödade 51 personer och skadade 50. Men även andra högerextrema dåd, som det i tyska Halle samma år, drog till sig 15-åringens intresse.

Skämtade om nazism och massmord

Enligt vad Kristianstadspojken själv uppgav i vittnesförhöret så brukade de två skämta om massmord, nazism och rasism. De delade videos med varandra. Bland annat tittade de på videoinspelningen från terrordådet i Nya Zeeland och videos där andra gärningsmän spelat in sina ”massmord”. Kristianstadspojken sa samtidigt i vittnesförhöret att han inte är rasist. 

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska de båda pojkarna haft kontakt bara dagar innan måndagens skolattack i Kristianstad.

Eleverna på NTI-gymnasiet har i dag fått återvända till skolan.

– Vi visar att skolan är igång och att den ska vara igång. Det är en viktig signal inte minst till eleverna, säger skolkoncernens kommunikationschef Jenny Wahlberg till Kristiansbladet.

Artikeln uppdaterades 220113, kl 14.52

Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons