Efter Expos granskning: SD-politiker lämnar sina uppdrag | Expo.se

Efter Expos granskning: SD-politiker lämnar sina uppdrag

Publicerad 2022-05-23 11:42

Willy Salomonsson avsäger sig sina politiska uppdrag efter Expos granskning.

Willy Salomonsson (SD) avsäger sig sina politiska uppdrag efter Expos granskning.

Willy Salomonsson (SD) avsäger sig sina politiska uppdrag i Olofström. Avhoppet sker efter att Expo granskat utspel han gjort på sociala medier där han har bland annat spridit konspirationsteorier och rysk desinformation. Han hävdade även att den ukrainska presidenten Zelenskyj ”hänsynslöst offrar” ”sitt eget folk”.

Det var i förra veckan som Expo kunde avslöja att Willy Salomonsson på Twitter spridit flera inlägg där Nato och Ukraina hålls ansvariga för Rysslands invasion. Han spred även pro-ryska konspirationsteorier och desinformation kopplat till invasionen.

– Han har lämnat sina uppdrag och det var det jag meddelade i lördags. Jag har inget mer att säga om det, säger Sverigedemokraternas gruppledare i Olofström Max Nielson till Expo.

Det Max Nielsen hänvisar till är ett sms som han skickade till BLT i helgen. Där skriver han:

”Jag har haft ett allvarligt samtal med Willy och han förstår att detta är ohållbart. Han har tänkt igenom situationen och förstår hur illa detta kan tolkas och meddelade därav att han kommer avsäga sig samtliga uppdrag för SD.”

Skulle kandidera i valet

Willy Salomonsson (SD) sitter som ledamot i Olofströms kommunfullmäktige och valnämnd samt som ersättare i kommunstyrelsen och utbildningsnämnden. Han valdes 2021 in i den lokala partistyrelsen och står uppskriven som kandidat för SD till fullmäktige i höstens val.

Det är oklart om Willy Salomonsson även lämnar partiet. Max Nielsen säger till Expo att ha inte kan ge besked om Willy Salomonssons framtid i partiet eftersom han inte fått någon sådan information. Han säger att han inte heller vet om det har startats ett personärende mot Salomonsson.  

Max Nielsen vill inte ytterligare kommentera det som Willy Salomonsson har spridit. Till SVT har han dock tidigare meddelat att han och SD-Olofström står bakom Ukraina i kriget.

Expo har sökt Willy Salomonsson för en kommentar.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons