Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Willy Salomonsson (SD) är ledamot i Olofströms kommunfullmäktige och valnämnd samt sitter som ersättare i kommunstyrelsen och utbildningsnämnden. Han valdes 2021 in i den lokala partistyrelsen och kandiderar för Sverigedemokraterna till fullmäktige i höstens val.

Sedan Rysslands invasion av Ukraina har Willy Salomonsson på sociala medier spridit ett flertal inlägg där den ukrainska presidenten Volodymyr Zelenskyj, Nato och USA skuldbeläggs för kriget.  

I anslutning till att Zelenskyj i slutet av mars via länk talade för den svenska riksdagen, så svarade Willy Salomonsson på ett inlägg om att presidenten i sitt tal varnat för att Gotland är av intresse för Ryssland.

”Vilken j-a bullshit. Han har genom sitt spel under täcket med Biden/CIA/Nato dragit in sitt folk i ett krig. Hänsynslöst offrar han sitt eget folk nu. Inför sanktioner mot honom och hans närmsta krets.”

Dagarna innan Rysslands anfall mot Ukraina skriver Salomonsson om riskerna för en invasion. Han menar att USA står ”på ruinens brant”, medan det är oklart vad Putin skulle tjäna på en invasion. Han ställer den retoriska frågan: ”Vem har mest att tjäna på ett krig?”. Han skriver i ett annat inlägg samma dag att det inte vore första gången en amerikansk president med dåliga opinionssiffror startar ett krig.

Konspirationsteorier om biologiska vapen och vaccin

Via sitt Twitter-konto delar Willy Salomonsson inlägg från diverse högerextremister och konspirationsteoretiker. Bland annat ett inlägg som hävdar att Zelenskyj är ”ditsatt” av World Economic Forum. Inlägget avslutas med uppmaningen ”Nail him Putin” och sedan en emoji på en piltavla och en bild på Zelenskyj.

Willy Salomonsson delar även inlägg som ger stöd åt att Putins invasion handlar om att ”avnazifiera” Ukraina samt flera kommentarer som sprider den ryska propagandan och desinformation om att Ukraina ska ha labb med biologiska vapen. Det har även andra personer inom partiet gjort. I slutet av mars kunde Expo avslöja att SD:s riksdagspolitiker Roger Richthoff spridit den och andra konspirationsteorier. Avslöjandet ledde till att Richthoff några dagar senare lämnade partiet.

Samtidigt menar Willy Salomonsson i ett inlägg att det är Rysslands som är utsatt för desinformation. Han svarar på ett inlägg, som delar en högerextrem sajts artikel om att personer som är vaccinerade hyser ett större ”Ryss-hat”:  ”Samma människor som köpte allt båg om corona och vaccin sväljer även all anti-rysk propaganda med hull och hår.”

Självkritisk

Willy Salomonsson vill inte ställa upp på en intervju, men får ta del av Expos frågor via mejl. Han svarar på mejlet med att han inte kommenterar de enskilda inläggen och delningarna utan endast ger ett sammanfattande svar.

– När jag läser det urval du skickade över till mig med olika twittermeddelande så ger det en sammanfattande bild som jag inte står för. För mig är det alltid viktigt med att belysa att det finns två sidor av ett mynt, nästan oavsett vilken politisk fråga som det handlar om.

­Han skriver i sitt svar att han anser att den ryska regimen agerat ”vidrigt” men tillägger att han samtidigt är kritisk till att det finns en ovilja från andra länder att få ett slut på kriget genom diplomati. Han är samtidigt självkritisk till det material han delat.

– Jag kommer framgent vara försiktigare med mitt twittrande så att det inte ska kunna tolkas att jag har någon annan uppfattning än den jag har. Dessutom kommer jag inte dela twittermeddelanden där jag bara vill sprida en liten del av budskapen så att det inte kommer att kunna misstolkas. Vidare kommer jag vara mer försiktig med vilka källor som jag får informationen från, så det är så säkra källor som möjligt och inte någon propaganda för det ena eller andra.

Synen på Nato

Willy Salomonsson har även varit kritisk till att Sverigedemokraterna under senare tid skiftat i sin syn på Nato och ett medlemskap i försvarsalliansen. I början på mars skrev han att han ska lämna alla sina uppdrag för partiet om ”SD förordar ett Nato-medlemskap”.

Till Expo meddelar han att den senaste utvecklingen fått honom att ändra uppfattning.

­– Kan säga att jag har varit kritisk till Nato och har inte velat att Sverige skulle gå med vilket mitt twittrande påvisar, dock är Finlands sak vår sak och då Finland valt att gå med har jag ändrat mig något i mitt ställningstagande.