Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I februari öppnade Sverigedemokraterna en internutredning mot Peter Wallmark, vilket även innebar att han för stunden stängdes av från partiarbetet. Nu meddelar partiets pressavdelning att Peter Wallmark utesluts ur partiet.

”Han har delgivits en redogörelse i samband med utredningen och partistyrelsen har tagit ställning till hans yttrande. I övrigt är ärendet att betrakta som en intern angelägenhet och något som vi inte kommenterar i detalj”, skriver pressekreterare Christian Krappedal i ett mejl till Dagens Nyheter, som var först att rapportera om uteslutningen.

– Det känns som jag fick det här beskedet redan den 21 februari. När man får ett sådant här ärende från partiet då vet alla att det är kört. Det var ett väntat beslut och jag är inte bitter över det utan mest förundrad över hur partiet agerar, säger Peter Wallmark till Expo.

Lyssna på Studio Expo

 

Uteslutningen motiveras bland annat, enligt Wallmark, av vad partiet menar är ekonomiska oegentligheter och protokollförfalskning. Han uppger att han svarat på alla anklagelser till medlemsutskottet.

– Men när jag fick beskedet i natt så hade de lagt till ett ärende om att det skulle ha förekommit flertal sexuella trakasserier i Stockholm stad och jag i egenskap av ordförande skulle ha mörkat det.

Peter Wallmark menar att uppgifter om att partimedlemmar ska ha utsatt andra för sexuella trakasserier är nya för honom.

– Det är allvarligt. Och om partiet har haft sådan kännedom, som varken jag eller distriktsstyrelsen känt till, så borde det ha polisanmälts och sedan meddelats mig.

Peter Wallmark är förutom gruppledare för SD i Stockholm stadshus, även ledamot i Stockholms kommunfullmäktige samt i kommunstyrelsen.

I och med Peter Wallmarks uteslutning så återstår bara två av de åtta sverigedemokrater som valdes in i kommunfullmäktige 2018. Fem har uteslutits och en har flyttat från kommunen. 

 

Peter Wallmark säger att han ännu inte bestämt sig för om han ska sitta kvar i kommunfullmäktige som politiskt vilde.

– Jag ska ha möte med kommundirektören nästa vecka och efter det tar jag nog ett beslut.

Expo har sökt Sverigedemokraternas pressavdelning för en kommentar.