Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Expo avslöjade på måndagen att Sverigedemokraternas tidigare försvarspolitiske talesperson Roger Richthoff, som idag sitter i riksdagens försvarsutskott, spridit ett videoinslag på Facebook där Ryssland tackas för invasionen av Ukraina och där det påstås att Ryssland befriar det ukrainska folket. I videoklippet påstås även att judar finansierat ”nazisterna i Ukraina” och att de utför George Soros krig och att det påstås att Ukraina har biologiska vapen, med kristna som måltavla. 

Till Expo sa Roger Richthoff att han ville visa på att ”desinformation sprids från båda sidor” innan han avbröt intervjun.

"SD ett säkerhetshot"

Efter publiceringen reagerade flera av Sveriges topp-politiker. Bland dem justitie- och inrikesministern Morgan Johansson som delade Expos artikel på Twitter med kommentaren ”uppseendeväckande”. Även integrations- och migrationsministern Anders Ygeman delade artikeln med kommentaren:

”Partiledaren kan inte välja mellan Putin och Biden, när Putin invaderade Ukraina ville partiet stänga Sverige för flyktingar från kriget, och detta är deras representant i försvarsutskottet(!) Varför vill Kristersson bygga sitt regeringsunderlag på SD?”

Centerpartiets finanspolitiska talesperson och andre vice ordförande, Martin Ådahl, delade Expos artikel på Twitter.

”SD-ledamot i försvarsutskottet sprider Putins konspirationsteorier i absolut känsligaste frågan om biologiska vapen. Detta parti har Putin-problem på alla nivåer och får inte komma nära makten i Sverige.”

Till Expo utvecklar Ådahl sitt resonemang.

-  Att han sprider konspirationsteorier om biologiska vapen i Ukraina, den enskilt känsligaste desinformationskampanjen som vi måste stå emot från Ryssland just nu är extremt allvarligt. Det hela blir ännu allvarligare när man dessutom sitter på insidan av bland de mest långtgående säkerhetsklassificeringarna av svenskt försvar som vi har, säger Ådahl.

"Ett mönster"

Det är inte bara Ådahl som reagerar på Richthoff sitter i försvarsutskottet och mellan 2018 och 2021 dessutom var Sverigedemokraternas försvarspolitiske talesperson. Expressen skriver i en ledare att ”Sverigedemokraterna är en uppenbar säkerhetsrisk”. Tidningen tar även upp tidigare exempel på personer som Sverigedemokraterna satt i känsliga positioner.

”Tyvärr följer det ett mönster. Den tidigare försvarspolitiska talespersonen Mikael Jansson lämnade SD våren 2018, för att kort efteråt åka till Moskva för att konferera med Putinvänner. Riksdagsledamoten Pavel Gamov lät Kreml stå för en bjudresa till Ryssland, där han som inbjuden ”valobservatör” sanktionerade valfusket. Gamov satt då i utrikesutskottet – och hade därmed tillgång till hemlig information. Lägg till Egor Putilov-affären, där SD anställde en person som senare bedömdes utgöra en säkerhetsrisk, att partiet länge röstat proryskt i EU-parlamentet samt att Jimmie Åkesson så sent som strax före invasionen inte ville välja mellan Biden och Putin.” skriver Expressen.

Richthoff lämnar SD och blir politisk vilde

På onsdagsförmiddagen meddelade Sverigedemokraterna genom TT att de inte längre har förtroende för Roger Richthoff i försvarsutskottet och att de inlett ett uteslutningsärende.

Samtidigt meddelar Richthoff på Facebook att han lämnar partiet och blir politisk vilde, rapporterar Expressen.

Expo har förgäves sökt ordföranden i försvarsutskottet Pål Jonson (M) för en kommentar. Expo har även sökt Sverigedemokraterna. Morgan Johansson (S) avböjer ytterligare kommentarer.