Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

”Alla borde tacka Ryssland för att de avslöjat det här för världen och för att de förstör de här labben”, säger en intervjuperson i videoinslaget som Roger Richthoff spridit på Facebook. I anslutning till delningen av klippet skriver Richthoff: 

”Även om en del är tveksamt trovärdigt så det ett faktum att såväl presidenten i Ukraina som USA, förnekade alla påståenden om bio-labb i Ukraina. Nu har den bubblan spruckit”.

Roger Richthoff var Sverigedemokraternas försvarspolitiske talesperson fram till november förra året och representerar fortfarande partiet i riksdagens försvarsutskott. I februari varnade han på Facebook själv för desinformation och manade till försiktighet med ”all information som sköljer över oss från Ukraina”.

”Var mycket noggrann när du, både drar slutsatser och delar vidare, den information som cirkulerar på nätet. Det finns intresse att sprida information som gynnar egna syften”, fortsatte han sin uppmaning.

Spred antisemitisk propagandafilm om Ukraina

Den 20 mars sprider han själv rysk desinformation om biologiska vapen i Ukraina. Propagandan vävs ihop med antisemitiska myter som är vanliga inom den amerikanska QAnon-rörelsen. I videoklippet påstås att Ryssland befriar Ukraina. Invasionskriget beskrivs på samma sätt som av Kreml, det vill säga att Ryssland avnazifierar och demilitariserar Ukraina. ”Ryssland befriar det ukrainska folket efter åtta år av folkmord och etnisk rensning”, förklarar en person som intervjuas och som menar att på den ”andra sidan finns den amerikanska djupa staten och Nato som använt Ukraina för att tillverka och exportera biologiska vapen”.

De påstådda biologiska vapnens syfte förklaras vara en del av en större agenda och ämnade att skapa en ”Förintelse” av kristna. Judar påstås vara immuna mot virusen som tas fram. Judar pekas också ut som finansiärerna av ”nazisterna i Ukraina” som begår krigsbrott mot ”kristna ryssar”.

”De skapade biovapen mot kristna. Barack Obamas måltavla är kristna. Låter detta som en stor konspirationsteori för någon? Jag tror inte det. De väljer regeringar för att slutföra sin agenda. Det här är Soros krig, det är vad det hela handlar om”, säger programledaren i klippet som översatt till svenska heter: ”Hemsk rysk rapport: Ukrainska biolabb skapar speciella biovapen för etnisk rensning”.

Förutom de falska antisemitiska konspirationsteorierna presenteras också påståenden som torgfördes av den tidigare amerikanska presidenten Donald Trump om att Joe Biden valdes till president genom valfusk och att Barack Obama inte föddes i USA utan i Kenya och därmed aldrig hade rätt att bli president.

Richthoff: ”desinformation på båda sidor”

Innan Expo hinner ställa några frågor till Roger Richthoff berättar han vad han tycker om tidningen.

- Ni har er agenda, ni är en vänsterextrem tidning. Det spelar ingen roll vad jag säger ni skriver precis vad ni tycker ändå. Ni håller på med trams. Jag tycker att ni är patetiska, skriv det, men det kommer du inte att göra.

Vad var syftet med att lägga ut filmen?

- Har du inte sett den själv?

Jag har sett den. Varför vill du sprida den?

- För att precis som ni borde göra, tala om att det pågår desinformation från båda sidorna. Så enkelt är det. Inte för att försvara ryssarnas massdödande, men du kommer inte att skriva det. Jag tycker att invasionen är fruktansvärd och massdödandet av civila är fruktansvärt.

Vad bidrog filmen till i det resonemanget, det förstår jag inte?

- Det är därför vi inte kan prata. Du har din agenda. Nu lägger jag på.

Men i filmen påstås ju i princip att judarna ligger bakom kriget och att…

– Ha det så bra, hejdå, svarar Richthoff och lägger på.

Kreml-propaganda

Påståendena i videoklippet som Richthoff sprider och som uppmärksammas i denna text är samtliga falska. Det har inte varit någon hemlighet att det finns forskningslaboratorium i Ukraina som drivs av landets hälsomyndigheter. En del av dessa har också fått stöd från USA, EU och Världshälsoorganisationen. Läs mer om Ukrainas laboratorium i BBC faktagranskande artikel Ukraine war: Fact-checking Russia’s biological weapons claims. Påståendet om att Ukraina tar fram biologiska vapen är anklagelser från Ryssland som det inte presenterats några bevis för.

I själva verket har konspirationsteorin om att Ukraina och USA tar fram biologiska vapen debunkats av en rad faktagranskare, bland andra Politifact.

Att Rysslands krig handlar om att ”demilitarisera och avnazifiera” och att det pågått ett folkmord mot ryssar i Ukraina är argument från Kreml för att legitimera kriget och är inte underbyggt av verkligheten.

Konspirationsteorier om George Soros och utpekandet av judar som i det dolda kontrollerar och väljer regeringar, samt drivs av ett hat mot kristna och en agenda att utrota eller försvaga kristna länder är en antisemitisk myt som har använts i en rad förföljelser av judar genom historien, inte minst producerades sådan propaganda av Nazityskland för att legitimera Förintelsen och krig.

Roger Richthoff var nyligen gäst hos den högerextrema nyhetskanalen Perspektiv.tv, något som Expo uppmärksammat. Sveriges Radio avslöjade i oktober förra året att Richthoff på Facebook skrivit att Sverige befinner sig i ett ”lågintensivt inbördeskrig” – ett påstående som är vanligt i högerextrema miljöer och där invandrare pekas ut som fienden. Sveriges Radio avslöjade även att Richthoff i sociala medier kallat vaccinet mot covid-19 för en ”giftspruta”.