Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

På lördagen den femte mars anordnades den senaste upplagan av den högerextrema bok- och mediemässan på en hemlig plats i Stockholmsområdet.

Mässan, som har blivit ett återkommande evenemang, arrangeras av personer med anslutning till organisationen Nätverket som bedriver sitt opinions- och påverkansarbete genom olika föreningar och sammankomster. 

Mässan är också en samlingsplats för en rad högerextrema aktörer och alternativmedier som Nya tider och Exakt24. Bland de medverkande som listats inför mässan fanns Ingrid Carlqvist, Jeff Ahl från Alternativ för Sverige, den hets mot folkgrupp-åtalade entreprenören Arne Weinz och Jonas Nilsson, grundare av den högerextreme mediekanalen Palaestra Media.

Försvarspolitisk riksdagsman från SD på plats

Inom Sverigedemokraterna har samröre med Nätverket setts allvarligt på. Tidigare förstanamnet i SD Nacka David Bergqvist ombeddes lämna sina uppdrag 2018 efter att han deltagit vid ett möte arrangerat av tidigare Nationaldemokraten Tor Änglasjö, Paulsson, som utgör Nätverkets toppskikt – något som Dagens ETC avslöjade.

På lördagen den femte mars syntes dock den sverigedemokratiske riksdagsledamoten Roger Richthoff närvara i mässans lokaler. Richthoff som sitter med i försvarsutskottet var fram till november 2021 SD:s försvarspolitiska talesperson. Han är också en av få SD-toppar som valt att medverka i högerextrema alternativmedier vid flera tillfällen, som Expo berättat om.  

På plats på mässan intervjuas Roger Richthoff av Erik Almqvist, tidigare ledamot i Sverigedemokraterna som nu driver sajten Exakt24. Intervjun har publicerats både i mässans egen kanal och på Exakt24.

Expo har varit i kontakt med Richthoff som inte vill kommentera sitt deltagande vid mässan. 

I intervjun med Almqvist uttryckte han däremot sin inställning till helgens arrangemang. 

– Jag är här för att bilda min egen uppfattning. Det är första gången jag är här och jag är faktiskt imponerad av den kunniga panelen och diskussionen, sa Richthoff till Erik Almqvist.

– Jag har varit på ett (panelsamtal, reds. anm) och lyssnat på en som var för vaccin och en som var emot vaccin. Riktig reell debatt mellan två kunniga personer, var hittar du den i svensk TV eller någonstans?

Roger Richthoff uppmärksammades under hösten för ett par ifrågasatta uttalanden, bland annat att han i sociala medier kallat vaccinet mot covid-19 för en ”giftspruta”.

Partiet kommenterar inte

Expo har varit i kontakt med Sverigedemokraternas presstjänst angående partiets syn på mässan samt Richthoffs deltagande. De förklarar att frågorna ska vidarebefordras till lämplig person inom partiet men har i skrivande stund inte återkommit.