Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Roger Richthoff var fram till november förra året Sverigedemokraternas försvarspolitiska talesperson. Då ersattes han av Per Söderlund men Richthoff representerar fortfarande partiet i försvarsutskottet i riksdagen. Ytterligare en arena som Richthoff hittat för att tala om försvarspolitiken är högerextrema alternativmedier.  

På sajt kopplad till Nya tider

Sajten Perspektiv tv har publicerat en intervjuserie med Richthoff där han låter sig intervjuas av Jesper Johansson. Jesper Johansson, som är en av de drivande bakom den relativt nya webb-tv-satsningen, har sin bakgrund på bland annat Nya tider – en högerextrem tidning som bildades av redaktionen som tidigare drev Nationaldemokraternas tidning Nationell idag. Även Sanna Hill från Nya tider är programledare i Perspektiv tv.

Den tidigare nationaldemokraten Sanna Hill sitter även i styrelsen till Alternamedia som äger Nya tider och flera andra bolag som driver alternativa nyhetssajter som Exakt24 och Svensk nätmedia AB.

Programledare kopplades till antisemitiskt konto

Expo har tidigare kunnat koppla ett disqus-konto, som spridit antisemitisk och nazistisk propaganda, till Jesper Johansson.

Hos Perspektiv tv domineras bevakningen av konspirationsteorier kring covid-19 och kanalen har berett stort utrymme åt det högerextrema Nätverkets bokmässa. Ett evenemang där både Jesper Johansson och Sanna Hill är involverade och medverkar.

Förutom att ställa upp på Perspektiv tv har Roger Richthoff även varit gäst på den konspirationistiska sajten Swebbtv.

Roger Richthoff (SD) vill till Expo inte ge några kommentarer när vi kontaktar honom för att få hans syn på om han anser sig legitimera de plattformar som han ställer upp i.

- Den dagen jag låter mig intervjuas av Expo går solen inte längre ned, säger han och lägger på luren.

Försvarar Rysslands truppförflyttningar

Sverigedemokraterna har officiellt en hållning gentemot Ryssland där de fördömt landets annektering av Krim och ställt sig bakom sanktioner mot landet. Samtidigt har partiet fått upprepad kritik för att ha en otydlig hållning i synen på Ryssland.

Sverigedemokraterna har också fått kritik för hur de ställt sig i frågor kring Ryssland i Europaparlamentet.

Hos personerna bakom Perspektiv tv, där Richthoff låter sig interjuvas om Ryssland-Ukraina krisen, är hållningen gentemot Kreml desto tydligare. De har ett proryskt narrativ. I det ryska presidentvalet 2018 agerade Sanna Hill och Nya tiders ansvarige utgivare Vávra Suk valobservatörer tillsammans med inbjudna proryska högerexema partier i Europa.

I Nya tider kan man läsa att Ukraina och Nato pressat Ryssland till att ”flytta fram egna förstärkningar för att möta den ukrainska militära uppbyggnaden”.

”Västmedia har valt att i det närmaste uteslutande rapportera om de ryska truppförflyttningarna mot gränsen till Ukraina och framställer dessa som 'rysk aggression' och 'invasionsplaner', trots att de skett efter de ukrainska dito samt flera aggressiva uttalanden från Kiev”, skriver Nya tider i april 2021.

Nya tider sprider frekvent bilden av att Ryssland utsätts för ohederlig bevakning från etablerade medier.

Journalisten Patrik Oksanen skriver i en granskning av Nya tider i Hela Helsingland att ”banden in mot Kreml blinkar rött”.

Spred högerextrema myter

Richthoff har själv uppmärksammats på senare tid för olika uttalanden. Sveriges Radio avslöjade i oktober förra året att Richthoff på Facebook skrivit att Sverige befinner sig i ett ”lågintensivt inbördeskrig”. Ett falskt påstående som är vanligt i högerextrema miljöer och där invandrare pekas ut som fienden. Sveriges Radio avslöjade även att Richthoff i sociala medier kallat vaccinet mot covid-19 för en ”giftspruta”. 

Det är inte bara Richthoff i Sverigedemokraternas riksdagsgrupp som medverkat i högerextrema medier. Björn Söder deltog 2020 på Exakt24 och den rasistiska sajten Samnytts gemensamma valvaka med anledning av valet i USA. Han har även medverkat i intervjuer för Exakt24.