Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I över ett decennium har det funnits en gruppering inom den högerextrema miljön i Sverige som främst verkat i det dolda. I dag är det den grupp inom den rasideologiska miljön som mest framgångsrikt slagit mynt av pandemin och som breddar extremhögern genom nya allianser.

De presenterar sin propaganda som en kamp för yttrandefrihet och sätter pragmatism framför ideologisk renlärighet.

I centrum för det hela finns Tor Paulsson, som i dag heter Tor Änglasjö. Han hade en central roll i Sverigedemokraterna fram till partisplittringen 2001 och därefter i det nystartade utbrytarpartiet Nationaldemokraterna, ND. Änglasjö hade fram till 2004 rollen som partiorganisatör men tvingades lämna sina uppdrag efter att han inför vittnen misshandlat sin dåvarande sambo på en midsommarfest.

Efter tiden i fängelset började Nätverket ta form. Änglasjö försökte först återta makten över Nationaldemokraterna men misslyckades. Efter att ND lades ner 2014 riktades fokus i stället mot Sverigedemokraterna. I synnerhet SD i Nacka hade under ett par år starka kopplingar till Änglasjö.

En viktig del av Nätverkets verksamhet är föreläsningar med svenska och internationella högerextremister och konspirationsteoretiker. Under flera år var de slutna, endast tillgängliga för de som finns i Nätverkets kontaktnät. En sådan föreläsning, med den ökände antisemiten Ahmed Rami, skildras i en artikelserie av journalisten Jenny Strindlöv i Expressen 2019.

Nätverkets verksamhet har inte bara handlat om föreläsningskvällar.

Flera affischeringskampanjer i Storstockholm och hemsidor utan tydlig avsändare där oliktänkande stämplats som förbrytare, har under de senaste fem åren kunnat knytas till Nätverket.

En annan Nätverket-satsning är ”Vinnarskolan” där Tor Änglasjö själv, under namnet ”Tobbe Larsson” verkat som coach inom personlig utveckling. Flera i Nätverkets kärngrupp använder sig, likt Änglasjö, av pseudonymer.
 

Ett halvt kliv ut ur skuggan

I jakten på ökat inflytande började Nätverket för två år sedan starta upp ett antal frontorganisationer i form av föreningar som sprider propaganda och öppet bjuder in till sina evenemang. Föreningarna har officiella företrädare, samtidigt som Tor Änglasjö styr i bakgrunden.

För föreläsningsverksamheten grundades Education4Future av bland andra Katerina Janouch, som blev vice ordförande för organisationen och som frontar Nätverkets insamlingskampanj. Kassör är en av Nätverkets aktivister, som också var konferencier vid den ovan nämnda föreläsningen med Ahmed Rami.

På Education4Futures hemsida finns Ramis böcker till försäljning och hans ”kamp” mot den inbillade judiska världskonspirationen hedras.

En annan ideolog som Nätverket saluför är amerikanen Greg Johnson, som skrivit att han ”verkligen hatar andra raser”, att ”den organiserade judenheten är den huvudsakliga fienden” och att Adolf Hitlers ”största svaghet” var att han var ”för god”.

Den brittiska nazistledaren Mark Collett är en av Nätverkets föreläsare och lyfts fram på Education4Futures sida som ”en av Storbritanniens mest framgångsrika nationalister”.
 

Bokmässa som breddar

Tor Änglasjö är en polariserande person. Flera inom extremhögern har negativa erfarenheter av Tor Änglasjö, och har i artiklar och utspel beskrivit honom som en sektledare. Och flera personer har vittnat om hans våldstendenser. Det fria Sverige och Nordiska motståndsrörelsen håller ett kritiskt avstånd men Nätverket har lyckats knyta nära band till plattformar som Exakt24, Nya Tider och Swebbtv och har starka kopplingar till Alternativ för Sverige i Stockholm.

Den växande skaran av allierade har bidragit till att göra Nätverkets återkommande bokmässa till ett viktigt forum för extremhögern.
Vid Nätverkets senaste mässa, som ägde rum på Royal Park hotell i Solna i slutet av oktober 2021, delade kändisar som Runar Sögaard och Dogge Doggelito mässgolv med extremhögerns medieprofiler och en krönikör från högerpopulistiska Nyheter Idag. En aktivist från Nordiska motståndsrörelsen sålde hemmatillverkade trycksaker medan en av organisationens före detta aktivister presenterade en antisemitisk konspirationsfilm om invandring och mångkultur.

Bakom mässan finner vi frontorganisationen Marketing for future, M4F, med Tor Änglasjös son Tor-Björn Änglasjö (som demonstrerat med NMR) i rollen som VD och Arne Weinz som styrelseordförande. Weinz förespråkar utan omsvep ett folkmord på muslimer. ”Antingen kommer muslimerna utrota oss eller så utrotar vi dem. Jag föredrar det sistnämnda”, skrev Weinz på Facebook 2017 och förklarade att det skulle ske genom ”deportationer, koncentrationsläger och massmord”.

Enligt Weinz är muslimer i Sverige ett resultat av en judisk konspiration med målet att ”utrota de vita”. I åtskilliga inlägg förespråkar han också mord på politiska motståndare och fantiserar om att en högerextrem milis ska gripa makten genom en väpnad revolution.
 

Exploaterar pandemin

Flera organisationer och medier i den högerextrema miljön velade och var senfärdiga när det gäller att exploatera pandemin och vaccinfrågan. För organisationer som Nordiska motståndsrörelsen och Det Fria Sverige blev det ingen tydlig linje förrän vaccinpass-frågan växte under slutet av 2021. 

Nätverket, å andra sidan, hakade helhjärtat på och anslöt sig tidigt till pandemiförnekandet och anti-vaccin-propagandan.
Änglasjö och Nätverket inledde under 2021 ett samarbete med Frihetsrörelsen – som arrangerat de största protesterna mot covid-restriktionerna under det gångna året. Flera av männen i Frihetsrörelsens aktivistgrupp Freedom Defence Sweden är även aktiva i Nätverket, Tor Änglasjö har talat vid en aktivitet arrangerad av Frihetsrörelsen och Frihetsrörelsens ledare har talat och ställt ut vid Nätverkets bokmässa.

Den senaste produkten av Nätverkets och Frihetsrörelsens samverkan är det nystartade partiet Rikslagen. Halva styrelsen består av personer som återfinns i Nätverkets kärngrupp. Det har inte varit något hinder för Frihetsrörelsens ledare Max Winter Frånlund och andra pandemiförnekare att göra dem sällskap.
 

Nätverkets strategi har varit framgångsrik

Nätverkets propaganda och sammankomster presenteras som en kamp för det fria ordet och för att nå fler och vinna legitimitet anstränger sig Nätverket för att få in personer utanför extremhögern.

Skogsmiljardären Karl Hedins återkommande medverkan i Nätverkets aktiviteter hjälper den högerextrema grupperingen att vinna legitimitet. Inom delar av borgerligheten försvarades också Hedins medverkan på Nätverkets bokmässa. Den moderate riksdagsledamoten Lars Beckman beskrev 2020 granskningen av Nätverkets extremism som ett hot mot ”ett öppet fritt demokratiskt samhälle” och kritiken mot Hedins medverkan på mässan och Janouchs engagemang i Nätverket fördömdes som ett försök att ”tysta talarna”.

Nätverkets strategi har varit att opportunistiskt och pragmatiskt närma sig nya miljöer och paketera sin högerextrema agenda som en kamp för yttrandefrihet. Tack vare etablerade aktörers medverkan och försvarare, som i välvilliga ordalag kan beskrivas som okunniga, har Nätverket kunnat spela en viktig roll i expanderingen av den rasideologiska miljön in i både högerpopulistiska och konspiratoriska kretsar.

Jonathan Leman är researcher och föreläsare på Expo.