Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I april 2017 samlades tiotusentals på gatorna i Budapest. Det var en av de större manifestationerna dittills mot premiärministern Viktor Orbán vars parti, Fidesz, har ensam majoritet i landets parlament. 

Det som fick ungrarna att fylla Budapests gator var den nya lag som regeringen antagit och som ställde krav på att utlandsregistrerade universitet i landet också skulle bedriva undervisning i ursprungslandet. Det kan låta som en marginell politisk fråga. Men i ett land som Ungern, som under de senaste åren gått i allt mer auktoritär riktning och där de statliga universiteten lider av statlig påverkan, är frågan brännhet. 

Kritikerna menade att lagen var designad för att komma åt CEU, Centraleuropeiska universitet, ett av landets mest ansedda universitet. Universitetet grundades i mitten av 1990-talet och är registrerat i USA. Universitetet har profilerat sig genom att utfärda både ungerska och amerikanska diplom och verkar uttryckligen för liberala värderingar, demokratiska friheter och öppna samhällen. Något som enligt Viktor Orbán är att vara fientligt inställd till Ungern som nation. 

Men framför allt har universitet grundats av den ungersk-amerikanska finansmannen George Soros.

Med Mytkollen fokuserar Expo på de bärande ideologiska berättelser och myter som högerextrema, radikalislamistiska och konspirationistiska miljöer sprider. 

Ända sedan 1990-talet, och framförallt på senare tid, har George Soros blivit nationalistiska ledares favorit när de vill skapa en yttre fiende. Men för att Soros, som är jude, ska fungera som vår tids bogeyman krävs gamla antisemitiska föreställningar.

– Bilden av Soros som en överallt verkande omnipotent aktör, driven av girighet och avsky för den europeiska eller kristna civilisationen, är lätt att avfärda som en vanföreställning. Men tyvärr är det en mytbildning som finner ingångar i opinioner formade av en politisk kultur där antisemitismens föreställningar utgör en del av bagaget, säger idéhistorikern Henrik Bachner.

George Soros föddes i Ungern 1930 och överlevde den nazistiska ockupationen av landet 1944 till 1945. Under Förintelsen mördades mer än en halv miljon judar i Ungern. Soros och hans familj lyckades dölja sin judiskhet och skaffa falska identitetshandlingar och kunde därigenom undkomma Förintelsen.

Efter kriget flyttade Soros till London 1947. Han studerade ekonomi och som 26-åring flyttade han till USA. Soros kom att bygga upp en förmögenhet, bland annat genom valutaspekulationer. 1992 spekulerade hans hegdefond mot pundet och Soros tjänade miljarder när pundet devalverades i vad som kallas den ”svarta onsdagen”. Under samma tidsperiod blev Soros också ett namn i Sverige då han spekulerade mot den svenska valutan.

George Soros har samtidigt lagt stora pengar på att stötta organisationer som verkar för demokratiska och liberala principer. Därför kallas han ofta för filantrop. I Ungern stöttade han i mitten av 1980-talet oppositionella som kämpade mot det kommunistiska systemet. Efter kommunismens fall i Östeuropa fortsatte han att stötta NGO:s som verkade för att stärka demokratin. Förutom universitetet startade han 1993 stiftelsen Open Society Foundations. Till den stiftelsen har han donerat över 32 miljarder dollar. Enligt stiftelsens egna uppgifter är den aktiv i 100 länder. Stiftelsen deklarerar att dess uppgift är att arbeta för att ”bygga stabila demokratier” och för att ”stärka mänskliga rättigheter”. Men stiftelsen vill också ”uppmuntra till en kritisk debatt och respekten för olika åsikter”.

George Soros har uppmanat EU:s medlemsstater att driva en generös flyktingpolitik. Hans arbete för liberala idéer och stöd till NGO:s har gjort honom till en nagel i ögat på auktoritära ledare i världen.

George Soros
George Soros. Foto: WEF/Flickr

Av samma anledning har han länge varit premiärministern Viktor Orbáns fiende och av honom anklagats för att ligga bakom den liberala oppositionen såväl som invandringen till landet. Soros anklagas även av den nationalistiska ledaren för att kontrollera politiker i EU när unionen kritiserat Ungern för inskränkningar i demokratin.

Orbán har med sin retorik gjort Soros till en snarast mytisk figur. 

”Det är värt att slåss mot en kraft som är starkare än oss – mot en kraft som George Soros och hans armé.” Det säger Viktor Orbán den 8 juni 2018 när han blir intervjuad i den statsägda radiokanalen Kossuth Radio, en intervju som översatts till engelska på regeringens hemsida. 

Orbán menar att han själv har del i att ha avslöjat ”det här nätverket eftersom vi drog fram det i det öppna”. 

För Orbán har Soros två mål med sin verksamhet – att bryta ner det kristna Europa och att tjäna pengar. 

”De vill ha invandring. Befolkningsutbytet pågår i Europa, delvis på grund av att spekulanter som George Soros kan göra en stor vinst. De vill ruinera Europa, för de hoppas på en stor vinst.” fortsätter Orbán sitt resonemang. 

”De gillar inte det kristna Europa, de gillar inte det kristna Europas traditioner och de gillar definitivt inte kristna.”

I Orbáns korta samtalsutbyte med journalisten på den ungerska radiokanalen bakas flera dominerande antisemitiska föreställningar in. Åtskilliga pogromer mot judar, ända sedan de första århundradena efter Kristus, har motiverats med myten om att judar hatar kristna. Judar har bland annat kollektivt setts som ansvariga för korsfästelsen av Jesus. 

I de moderna högerextrema rörelserna har den idén översatts till ett pågående folkutbyte, där judar verkar för att utplåna vita befolkningar genom invandring och att uppmuntra till aborter och andra liberala värdegrunder som inom högerextrema ideologier ses som dekadenta.

En annan dominerande föreställning i den antisemitiska idétraditionen är berättelsen om juden som bankir eller profitör som verkar i det fördolda och som för egen vinning skapar krig genom att slugt skapa splittring mellan eller inom länder. Den seglivade antisemitiska föreställningen om judar som giriga går tillbaka till tidig kristendom och berättelsen om Judas som förrådde Jesus för 30 silvermynt. Judas kom att personifiera juden och underblåstes under medeltiden då judar förbjöds att ägna sig åt en rad yrken och att äga mark. 

Judar hänvisades istället och uppmuntrades av kyrkan eller lokala makthavare att bedriva handel, penningutlåning och skatteindrivning. Yrken som den katolska kyrkan betraktade som syndiga.

Viktor Orbán säger aldrig att de anklagelser han riktar mot George Soros har någon som helst koppling till hans judiskhet. Men påståendena om att George Soros slutmål är ett Europa i ruiner för sin egen vinnings skull, eller att han hatar kristna och vill byta befolkningar har ingen förankring i verkligheten, däremot i den antisemitiska mytologin.

Orbáns decennier långa kampanj mot Soros präglas av en retorik och ett bildspråk som inte hade fungerat utan de antisemitiska idéer som de bygger på. Och det är också just så Orbáns kampanj i Ungern tagits emot. Öppet antisemitiska nidbilder på Soros är vanligt förekommande. På antisemitiska nätforum och i antisemitiska miljöer tar konspirationsteorierna om George Soros allt större plats.

– Orbán behöver inte använda ordet jude, han behöver inte tala om en judisk världskonspiration. I en ungersk kontext förstås budskapet mycket väl ändå, den antisemitiska tanketraditionen är etablerad och ofta räcker det med antydningar och signalord för att appellera till dess föreställningar, säger idéhistoriken Henrik Bachner.

Viktor Orbán
Viktor Orbán. Foto: Elekes Andor

 

Under Donalds Trumps fyra år i USA, i Ungern, Italien och i Polen där högerpopulistiska auktoritära ledare tagit makten har finansmannen George Soros mer eller mindre pekats ut som folkens fiende. I Ryssland förbjöds Open Society Foundations 2015. Det ryska justitieministeriet menade att organisationen utgjorde ett hot mot den ryska konstitutionen. Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdoğan beskrev i november 2018 George Soros som den ”ökända ungerska juden” som ”skickar ut sitt folk runt om i världen för splittra och störta nationer”. Erdoğan menar att det är Soros som låg bakom de stora protesterna i Istanbul 2013.

Den kanske senaste konspirationsteorin att ta fart i USA och Europa hittas i den växande QAnon-rörelsen. Donald Trump målas upp som en form av frälsare som bedriver en kamp mot en satanisk hemlig elit av politiker och kändisar som bland annat kidnappar barn för att dränera dem på blod och som de extraherar livsviktiga kemikalier från. 

I QAnon-rörelsen är också George Soros ständigt återkommande som hjärnan bakom upplopp på gatorna och för att verka för att vilja förstöra amerikaners levnadsstandard. 

Att George Soros blivit QAnons hatobjekt är ingen slump. Redan på 1990-talet förekom konspirationsteorier om George Soros bland högerextremister.

Donald Trump återkommer till George Soros påstådda inflytande över sina kritiker, och ett liknande mönster finns bland ledare i Polen och Italien. Även hos Sverigedemokraterna har myten om Soros som den dolde makthavaren i kulisserna blivit allt mer framträdande.

Donald Trump har hävdat att George Soros låg bakom de politiska protesterna mot hans kandidat till en domarpost i USA:s högsta domstol, Brett Kavanaugh. De som protesterade mot utnämningen av Kavanaugh – som av flera kvinnor anklagats för sexuella övergrepp – antyddes av Trump ha varit anlitade ”skådespelare”. Trump har även sagt att det inte skulle förvåna honom om Soros finansierade migrantströmmarna till USA. 

Redan i valrörelsen använde han propaganda mot Soros. I en kampanjfilm 2016 pekade han ut Soros och flera andra amerikanska judar som företrädare för ”en global maktstruktur” med ”globala specialintressen”.

Mytbildningen kring Soros och anklagelserna om att han orkestrerat invandring och andra förment destruktiva skeenden får konsekvenser. En ökad antisemitism leder till ökat hot och våld mot personer med judisk bakgrund.

I november 2018 hittades en rörbomb i George Soros brevlåda i New York. Andra rörbomber hade skickats till Hillary Clinton och Barack Obama. 

Gärningsmannen Cesar Sayoc hade, samtidigt som han skickade ut bomber, publicerat en rad så kallade memes på sociala medier där han spred konspirationsteorier om Soros. Sayoc var en hängiven Trumpsupporter som under valrörelsen kunde ses i folkhavet under Donald Trumps framträdanden.

Men George Soros är inte den första personen som i historien tillskrivits dessa närmast mytiska egenskaper och totala makt. Soros tycks istället mer och mer ha ersatt ett annat judiskt namn, känt för sina rikedomar. 

Rothschild användes flitigt av Adolf Hitler i hans antisemitiska propaganda. 

De senaste 200 åren har otaliga konspirationsteorier om bankfamiljens Rothschilds destruktiva inflytande på världen producerats.

Rothschildbanken blev på 1800-talet världens största bank och hade filialer i flera europeiska huvudstäder.

Redan i mitten av 1800-talet spreds antisemitiska pamfletter om Rothschild-familjen. På 1800-talet blev Rothschild framför allt en symbol för globalt finanskapital som kontrollerade finansmarknader, finansierade krig och underblåste motsättningar mellan länder för egen vinning. 

I början av 1900-talet utvecklades den antisemitiska propagandan i den antisemitiska pamfletten Sion Vises protokoll. Skriften kopplade ihop de dominerande antisemitiska föreställningarna till ett sammanhållande kit där judarna tillskrevs en agenda att erövra världen. Sions Vises protokoll utgav sig för att avslöja denna påstådda judiska världskonspiration. 

Med föreställningen om den påstådda judiska världskonspirationen i Sion Vises protokoll kom Rothschild under 1900-talet att få personifiera den judiska strävan efter världsherravälde i den antisemitiska propagandan. 

Lyssna på Mytpodden #3 Soros, Rothschild och hatets ekonomi

I Hitlertyskland producerades propaganda-filmer om hur Rothschild tagit kontrollen över regeringar. Allt från franska kungar till Otto von Bismarck i Tyskland har påståtts vara under Rothschilds kontroll. Det dyker även regelbundet upp påståenden om att Rothschild kontrollerar centralbankerna i flera länder, bland annat i England och USA.

I den ökända tyska propagandafilmen från 1940 ”Den evige juden” anklagas bankfamiljen Rothschild för att kontrollera hela världens ekonomi och politiska ledare. Filmen innehåller ett tal där Hitler hotar med att utrota alla judar från Europa och anklagar ”internationella judiska finansiärer” för att tvinga fram ett världskrig.

Det är lätt att se likheterna mellan hur Sions Vises protokoll använts i relation till Rothschild tidigare och i dagens propaganda mot Soros.

– Vi får inte trubbas av utan måste se det som något synnerligen anmärkningsvärt och skrämmande att vi har politiska ledare som ger uttryck för antisemitiska konspirationsteorier och att det i Ungern blivit en del av regeringspolitiken. Hade någon för 20 år sedan hävdat att vi i dag skulle befinna oss i den här situationen hade budskapet mötts av ganska stark misstro, säger Henrik Bachner.  

Sion Vises protokoll

Skriften består av plagiat och förvrängningar av en rad äldre romantexter. Pamfletten påstods innehålla protokoll från påhittade möten där mäktiga judar planerade att ta över världen. Detta skulle ske genom att ta kontroll över finansvärlden, medierna och politikerna. Enligt den antisemitiska propagandaskriften verkar judarna målmedvetet för att krossa kristendomen, störta ledare, och driva fram liberala idéer.

Texten fick först spridning i Ryssland och sammanföll med antijudiska pogromer där. Texten översattes till en rad olika språk och publicerades 1920 i massupplagor av Henry Ford i Amerika och har haft avgörande inflytande för den moderna antisemitismen.