Rasmus Paludan polisanmäls för hatbrott | Expo.se

Rasmus Paludan polisanmäls för hatbrott

Publicerad 2022-06-30 12:05

Rasmus Paludan, partiledare för Stram Kurs, brände Koranen i Stockholmsförorten Rinkeby den 15 april. Motdemonstranter var på plats för att protestera mot hans rasism.

Motdemonstranter var på plats I Stockholm 2022 för att protestera mot Rasmus Paludans rasism.

Den antimuslimska partiledaren för Stram Kurs, Rasmus Paludan, polisanmäls. Det är Civil Rights Defenders som ligger bakom anmälan. Organisationen menar att Paludans koranbränningar utgör hatbrott.

Fakta HMF

Lagen om hets mot folkgrupp tillkom 1948 mot bakgrund av nazismens brott mot mänskligheten och har sedan dess genomgått flera uppdateringar, senast 2019. I den nuvarande lagtexten står att ”den som i ett uttalande eller i ett annat meddelande som sprids hotar eller uttrycker missaktning för en folkgrupp eller annan sådan grupp av personer med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse, sexuell läggning eller könsöverskridande identitet eller uttryck, döms för hets mot folkgrupp” av ringa, normal eller grov sort. Sveriges officiella hållning är att lagen om hets mot folkgrupp ”i praktiken tvingar rasistiska organisationer till passivitet”.

– Sverige har en lagstiftning som finns till för att skydda minoritetsgrupper mot hatpropaganda. Vi menar att Paludan har gått över gränsen för vad yttrandefriheten tillåter och gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp, säger John Stauffer, chefsjurist på Civil Rights Defenders, i ett uttalande.

Rasmus Paludan, som leder det högerextrema danska partiet Stram Kurs, rönte stor uppmärksammat under våren när han på flera platser runt om i Sverige brände koranen. På några av ställena ledde motdemonstrationerna till kravaller. Ett antal personer har dömts för sin inblandning i de så kallade påskkravallerna.

Nu polisanmäls alltså Rasmus Paludan av CRD. Totalt har organisationen lämnat in fyra polisanmälningar. Det rör sig om två demonstrationstillfällen i Stockholm samt för hans koranbrännande i Göteborg och Malmö.

I ett uttalande skriver människorättsorganisationen Civil Rights Defenders, CRD, att Paludan under våren genomförde närmare 30 demonstrationer och att det vid åtminstone 19 av dessa brändes koraner. Organisationen menar att syftet med turnén har varit att sprida hat mot framför allt muslimer, samt att han velat provocera fram våldsamma motreaktioner.  

– Vår förhoppning är att domstolen tittar på det här fallet och slår fast att det har varit fråga om hets mot folkgrupp. Det kan i så fall bli vägledande för liknande händelser i framtiden och ge ett starkare skydd mot hatpropaganda som riktar sig mot minoritetsgrupper, säger John Stauffer.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons