Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den 38-åriga danske hets-dömde juristen och högerextremisten Rasmus Paludan har gjort sig ett namn i Danmark genom antimuslimska aktioner i områden med hög andel utrikesfödda. Bland annat har koranen bränts. Nu har han tagit konceptet till Sverige.

I slutet av augusti planerade Rasmus Paludan och den svenske högerextrema profilen Dan Park en aktion i Sverige. De ville bränna koranen i området Rosengård i Malmö. Polisen avslog ansökan med hänvisning till säkerheten. Trots avslaget genomfördes ett par mindre aktioner i staden, vilket resulterade i kraftiga protester. Även i Danmark har Paludans aktioner lett till tumultartade situationer.  

”Jag hoppas att det här kommer att bli nåt som gör att fler svenskar vaknar och röstar på Alternativ för Sverige”, har Paludan gett som förklaring till varför han genomför aktionerna i Sverige.

För Paludan blev det dock ingen visit i Sverige. Han stoppades och avvisades vid gränsen och har belagts med ett tvåårigt inreseförbud. Trots det har han sökt tillstånd för att under lördagen bränna koranen i flera av Stockholms ytterområden. Och redan tidigt på torsdagsmorgonen brände personer från hans parti Stram Kurs en koran i Rinkeby – en aktion som filmades men som skedde utan att någon utomstående såg den. För den händelsen har polisen har upprättat en anmälan om hets mot folkgrupp.

Under torsdagskvällen kom polisens beslut om att avslå Stram Kurs ansökan om allmän sammankomst under lördagen i Stockholm. Och precis som i Malmö hänvisar polisen till att risken för att allmän ordning och säkerhet inte kommer att kunna upprätthållas är för stor.

Stram Kurs

2017 grundade Rasmus Paludan partiet Stram Kurs, som han är partiledare för. Det etnonationalistiska partiet vill förbjuda islam och rensa landet på muslimer. Invandring från icke-västliga länder ska stoppas och endast de som partiet kallar för etniska danskar ska få vara kvar i landet.

Trots att partiet öppet förespråkar en etnisk rensning av Danmark så har det sedan bildandet vunnit allt mer stöd och i valet förra året var det nära att ta sig in i Folketinget – det saknades 0,2 procentenheter – med över 63 000 röster.

Svenskt stöd

”Det kommer att brinna ganska många koraner i Sverige den här hösten”, sade Rasmus Paludan i en svensk högerextrem poddradio efter händelserna i Malmö. Podden drivs bland annat av Ingrid Carlqvist som länge varit en av de mest pådrivande antimuslimska aktörerna i Sverige. De högerextrema medierna har den senaste tiden blivit viktiga progandakanaler för Paludan och han medverkar flitigt i dessa så kallade alternativmedier.

För att aktionerna ska få spridning har hatsajten Samhällsnytt tagit rygg på Stram Kurs-aktivister och lagt ut filmer på deras aktioner på sin sajt. Paludan har själv lyft fram hur effektiv och framgångsrik en liten aktion med få involverade kan vara om den sedan får stor spridning på nätet, en metod han använt sig av tidigare.

”Muslimerna tar över”

Paludans och Stram Kurs antimuslimska retorik och politik stöds av stora delar av den svenska extremhögern. Men svensk extremhöger är inte odelat positiv till metoden att bränna koraner. Efter demonstrationsavslaget i Malmö, den stora mediala uppmärksamheten och de tumultartade motreaktionerna har tonläget förändrats något.

”Jag är ingen vän av att bränna böcker och jag tycker väl att det finns andra sätt att protestera på. Men samma sekund som det blev stoppat, samma sekund som det blev förbjudet att göra det, så blev jag också en anhängare av det.” Det sa Björn Björkqvist, som har sin bakgrund inom den svenska nazistmiljön, i en av sina egna kanaler efter händelserna i Malmö.

Utspelet sammanfattar väl reaktionerna inom extremhögern. Bara några dagar tidigare hade Björkqvist tillsammans med två andra ledande profiler i det Det fria Sverige, Dan Eriksson och Magnus Söderman, uttryckt viss skepsism till koranbränning, bland annat med argumentet det riskerar framstå som att man bara vill skapa bråk.

Även Gustav Kasselstrand, partiledare för Alternativ för Sverige, har sagt att han personligen inte är någon anhängare av att bränna koraner. AFS förespråkar ett stopp för muslimer att komma till Sverige och tvångsmetoder för att ”återvandra” muslimer och andra, en politik som även Paludan förespråkar. Kasselstrand ser händelserna i Malmö som ett bevis på att muslimerna tar över allt mer och dikterar villkoren i Sverige.

Nazistisk kritik av Stram kurs

För nazistiska Nordiska motståndsrörelsen är konspirationsteorier om judisk makt i fokus. Men Stram Kurs tar officiellt avstånd från nazism och saknar antisemitiska förklaringsmodeller.

”Det känns som man går judarnas ärenden”, menar Pär Öberg, som sitter i organisationens ledning, det så kallade riksrådet, i en av organisationens poddsändningar. Sedan poängteras det att de, likt Stram Kurs, vill få bort ”främlingar” från Sverige – men också att ”judarna” medvetet endast kritiserar muslimer som ett hot mot det liberala samhället för att ta bort fokus från att det pågår ett ”folkutbyte”.

Copycats

Samma fredag som Stram Kurs var i Malmö hade någon under natten placerat ett rått fläskköttstycke tillsammans med två koraner, som eldats och skrivits ”dö” på, vid Folkets hus i Kallinge, Blekinge. Aktionen tros vara riktad mot den arabiska kulturförening som hyr lokalerna för fredagsbön.

I takt med att den svenska extremhögern börjar se Paludans aktioner som framgångsrika ökar risken för att andra ska följa hans exempel och på olika sätt försöka angripa muslimer.