Stram Kurs | Expo.se

Annons

Stram Kurs

Danskt högerextremt och antimuslimskt parti som leds av Rasmus Paludan. Partiet arbetar för ett ”etniskt homogent” Danmark och har rönt uppmärksamhet genom att bland annat bränna koraner.

Uppdaterad: 
2020-10-29

Rasmus Paludan

Rasmus Paludan är partiordförande för det etnonationalistiska danska partiet Stram Kurs.

Stram Kurs grundades 2017 av juristen Rasmus Paludan. Partigrundandet meddelades i juli i anslutning till en antimuslimsk demonstration och två år senare godkändes partiet för att kandidera i Folketingsvalet.

Partiet förespråkar etnisk rensning av ”icke-västliga personer”. Islam och muslimer pekas ut som det stora problemet. Stram Kurs presenterar sig som libertarianskt, men menar att en förutsättning för ideologin är ett etnisk homogent land.

Genom att genomföra aktioner som till exempel att bränna koraner i områden med många utrikesfödda har partiet rönt uppmärksamhet hos såväl etablerade medier som bland högerextrema så kallade alternativmedier. 

Partiets antimuslimska aktioner lockar ett fåtal anhängare, men filmas och sprids till en större publik via nätet. Samtidigt har aktionerna vid flera tillfällen mötts av tumultartade protester och partiledaren lever under livvaktsbeskydd.

Stram Kurs vill ha en polisstyrka på 30 000 man varav de flesta ska ägna sig åt att jaga ”illegala invandrare” och delta i ”storstilade tvångsmässiga utvisningar av muslimer och andra som inte har rätt att bo i landet”.

 

Valresultat

I november 2017 kandiderade partiet i kommunal- och regionvalet. Det ställde upp i sex kommuner och två regioner. Totalt fick partiet lite drygt 1 100 röster.

I Folketingsvalet 2019 ökade partiets stöd. Partiets aktioner hade gjort det känt för en bredare allmänhet och Danmarks radio bjöd in Rasmus Paludan att delta i partiledardebatten. Partiet fick drygt 63 000 röster, vilket gav det ett stöd på 1,8 procent. Endast 0,2 procentenheter saknades för att nå upp till Folketingets spärrnivå.

 

Verksamhet i Sverige

I samarbete med den svenske högerextremisten Dan Park sökte Rasmus Paludan och Stram Kurs demonstrationstillstånd i Malmö hösten 2020. De ville den 28 augusti genomföra en koranbränning i området Rosengård. Ansökan avslogs med hänvisning till säkerheten för såväl arrangören som medborgare. Avslaget överklagades men fastställdes av förvaltningsrätten. Även arrangörernas önskan att flytta demonstrationen till andra orter avslogs.

Några medlemmar i partiet genomförde ändå en manifestation och koranbränning som ledde till upplopp i Rosengård. Sex personer greps misstänkta för hets mot folkgrupp och 14 personer misstänkta för våldsamt upplopp. Rasmus Paludan stoppades dock vid gränsen och fick två års inreseförbud i Sverige.

”Jag hoppas att det här kommer att bli nåt som gör att fler svenskar vaknar och röstar på Alternativ för Sverige”, har Paludan gett som förklaring till den högerextrema sajten Samhällsnytt om varför han genomför aktioner i Sverige.

Alternativ för Sverige, Det fria Sverige och antimuslimska profiler som Ingrid Carlqvist liksom flera så kallade alternativmedier visade stöd för Stram Kurs, även om somliga först var skeptiska till metoden att bränna koraner.

 

Rasmus Paludan

Partiledaren Rasmus Paludan (född 1982) personifierar i mångt och mycket partiet. Paludan är utbildad jurist och verksam som advokat. Paludan säger själv till den högerextrema podden Svegot att han varit etnonationalist sedan åtminstone 2001, även om han blev politisk aktiv många år senare.

Han är dömd två gånger för Danmarks motsvarighet till hets mot folkgrupp. I april 2019 dömdes Paludan till 14 dagars fängelse. Domen överklagades och i juni samma år fastställdes domen av Danmarks motsvarighet till hovrätten. I juni 2020 dömdes han igen. Den här gången till tre månaders fängelse. Han dömdes bland annat för uttalanden om muslimer. Enligt Paludan har domen överklagats.

Paludan fick i augusti 2020 ett två års långt inreseförbud till Sverige. Paludan hävdade själv att det var ett ogiltigt beslut eftersom han är svensk medborgare, och så har varit i tjugo års tid, även om han inte har papper på det. Ärendet behandlades av Migrationsverket. I sin skrivelse i ärendet hänvisade Paludan bland annat till att hans pappa är svensk och att han tidigare har bott i Sverige. I början av oktober gav Migrationsverket Paludan rätt. 

 

Med egna ord …

”Min uppfattning är att Europa blir invaderat av muslimer och de vill jättegärna ha, att de får styra Europa. Om utvecklingen fortsätter som den är just nu så kommer det hända, och det kommer att hända innan vi fyra dör av ålderdom …”

– Rasmus Paludan i samtal med Björn Björkqvist, Dan Eriksson och Magnus Söderman från Det fria Sverige (Svegot #97)

 

”Jag vill inte ha fyra miljoner kristna negrer heller. Det är en fråga om vi gillar att vara danskar …”

– Rasmus Paludan i Radio Svegot (#97) om att det inte bara handlar om muslimer och islam.

 

”Om man läser partiprogrammet för Stram Kurs då står det, första ordet liksom, att vi är etnonationalister, så det kan det väl inte vara så mycket tvekan om.”

– Rasmus Paludan om att somliga kallar partiet counterjihadister (Svegot #97)

 

”Jag tycker inte att man ska göra nåt som helst som är respektfullt när det gäller islam. Alltså islam kräver att man har ingen respekt överhuvudtaget, tycker jag. /…/ Den religionen förtjänar ingen respekt.”

Rasmus Paludan intervjuas av Kent Ekeroth (Samhällsnytt 200826)

Läs mer om #Stram Kurs

Alternativ för Sverige höll på lördagen ett torgmöte i centrala Stockholm.

Publicerad: 
2021-09-04

Den danska högerextremisten Rasmus Paludan besökte på fredagsmorgonen stockholmsförorten Rinkeby.

Publicerad: 
2021-09-03
Rasmus Paludan

Nästa helg är det planerat att Paludan ska kampanja med Alternativ för Sverige inför det svenska kyrkovalet.

Publicerad: 
2021-08-27
Rasmus Paludan

Så reagerar svenska högerextremister på Rasmus Paludan.

Publicerad: 
2020-09-11
Daniel Poohl

Det är en politisk aktion med folkmordsideologi som bränsle.

Publicerad: 
2020-09-06