Listnazister och högerextrema kartläggningar | Expo.se

Listnazister och högerextrema kartläggningar

Publicerad 2022-11-11 06:00

Extremhögern har länge upprättat listor på meningsmotståndare för att skrämma och tysta.
Podd

Den pågående rättegången mot Theodor Engström är inte första gången som ”måltavlor” och kartläggningar av meningsmotståndare påträffats i samband med utredningar kring våldsbrott med högerextrema kopplingar. I veckans Studio Expo fördjupar vi oss i extremhögerns förkärlek för fiendelistor.

Rättegången mot Almedalsmördaren pågår. En del av åklagarens bevisning mot Theodor Engström är den misstänkta gärningsmannens hårddisk. I den har polisen hittat en omfattande mappstruktur som bland annat innehåller listor och noteringar kring personer som Engström pekar ut som landsförrädare eller som en del av den elit som han tycker sig föra ett krig mot.

Det är långt ifrån första gången den här sortens kartläggningar upptäcks i samband med utredningar av högerextrema dåd. 

Vad säger titeln på Engströms listor om hans politiska hemvist? Vilka är det som brukar bli föremål för extremhögerns kartläggningar och vilka tidigare exempel finns det? Vad fyller fiendelistorna för funktion för extremhögern?

Det fördjupar vi oss i i veckans Studio Expo. Erik Glaad programleder och med i studion är Daniel Poohl, vd, och Morgan Finnsiö, researcher.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons