Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I går inleddes rättegången vid Södertörns tingsrätt mot den 61-årige man, hemmahörande i Stockholmsområdet, som misstänks för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, brott mot lagen om sprängämnesprekursorer och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Samtliga brott som 61-åringen misstänks för har rubricerats som grova.

61-åringen verkar ha upptäckts av en slump då polisen besökt hans lägenhet i ett annat ärende och då fattat misstankar mot mannen.

Förundersökningsprotokollet ger en bild av en man som är närmast besatt av vapen. I hans hem hittades machetes, knivar, ritningar för att tillverka pistoler och sprängämnen. Det hittades ämnen som kan användas för att tillverka bomber, men även färdigblandat sprängmedel. Polisen hittade också konstgödsel.

Högerextrem världsbild

Vid en närmare granskning av förundersökningen mot 61-åringen framträder en bild som tyvärr inte är obekant. En man som tycks närmast besatt av våld och samtidigt formad av en högerextrem världsbild fylld av konspirationsteorier.

Mellan 2016 och 2018 skickade 61-åringen en rad mejl till journalister där han kritiserade deras bevakning av migrationen till Sverige.

”Som den ’Journalist’ du är ställer du inte en enda kritisk fråga”, skrev han till en reporter, och fortsatte ”ta genast ifrån dessa människor deras uppehållstillstånd”.

”Du verkar missat vad som redan går att läsa i alternativa medier och i utländsk press. (…) För här i Sverige kan vi inte skriva otrevliga saker om invandrare”, skrev mannen i ett annat mejl.

Temat går igen. Medier ljuger och tystar de problem han ser med invandring. Resurserna går till invandrare och inte till pensionärer skrev han 2016. En klassisk sverigedemokratisk och populistisk konfliktlinje som kulminerade i sin tydlighet sex år tidigare när Sverigedemokraternas ökända valfilm där kvinnor i burka tränger sig förbi äldre kvinnor i rullatorer lanserades.  

”Varför fortsätter ni ljuga för det svenska folket”, står det i ett mejl.

61-åringen mejlar reportrar och kallar dem för ”PK”, ”agendasättande”, och Dagens Nyheter beskrivs som en ”hatblaska”.

För de som följer narrativet i svenska alternativmedier, politiska utspel från populistiska och högerextrema aktörer, och samtalen på forum som Flashback, ekar 61-åringens formuleringar av de signalord som är trendsättande för dagen i de högerextrema åsiktsbubblorna.

Världsbilden är sverigedemokratisk, populistisk och högerextrem. Etablissemanget, eliten, medierna är allierade, de följer en agenda som är destruktiv mot ”svensken”. Vapnet som används mot svensken är invandring.

”Som gammel-moderat och nu mer motvillig sverigedemokrat”, skriver 61-årigen om sig själv i ett mejl till en opinionsbildare 2017.

Terror och våldsfantasier

61-åringen tycks ha flera projekt vid sidan om sitt mejlskrivande. I sin lägenhet samlar han, förutom kemikalier och vapenritningar, listor med namn på politiker, aktivister och journalister. Han har också under flera år ha skrivit ner våld- och terrorfantasier och personkartläggningar.

Beskrivningar på allt ifrån att förgifta godis till att spränga banker och varuhus förekommer i dokument på hans dator.

”Spräng och bränn för att skapa terror”, står det till exempel i ett dokument.

I ett annat döpt till ”mål” listas adresser och platser, namn på personer och registreringsskyltar till bilar.

Ett dokument har fått namnet ”bränn koranen”. Och innehåller texter som ”Döda alla muslimer” och ”Sverige åt Svenskarna”.

I ytterligare ett dokument som polisen misstänker är skapat 2016 och som fyllts på under 2017 listar han namn på politiker och journalister. Där vissa namn har tillägg som till exempel ”Sverigehatare”, ”Manshatare” eller ”högljudd svarting” bredvid sitt namn. Listan innehåller även adresser till vissa av de listade namnen. Bilregistreringsnummer finns antecknade med rasistiska beskrivningar av dess innehavare.

”I Almedalen går dom fritt på gatorna… Båt över – bagagekontroll?”, är dokumentets avslutande mening.

Manifestet

Förutom listor och mejlkorrenspondens finns ett skelett till ett manifest. Dokumentet, som också har namnet ”Manifest”, misstänks ha skapats 2019 och består av flera ord som tycks fungera som mellanrubriker eller stolpar för att sedan fyllas på. Dokumentet inleds:

”Alla politiska fångar förväntas skriva eller ha skrivit ett manifest”.

Under rubriken ”historia” listas begrepp som är vanliga i den högerextrema miljön, till exempel ”Kalergiplanen”, namnet på en konspirationsteori som i vissa högerextrema miljöer florerar för att påvisa en judisk-ledd komplott för att förstöra Europa och utrota den vita européen.

I manifestet finns även flera begrepp som i högerextrema miljöer ofta används som närmast en skapelseberättelse till det samhälle av förfall de tycker sig se i dag. Dolda avtal och komplotter som påstås ingåtts genom tiderna används som en förklaringsmodell till dagens skeenden.

Andra begrepp som förekommer i manifestet är bland annat ”PK-media”, ”folkutbytet” och ”klimathysterin”.

Under rubriken ”Framtid” har två termer tecknats ned – ”Inbördeskrig” och ”Civilisationernas krig”.

Utkastet till manifestet är kanske den tydligaste illustrationen över hur farlig den högerextrema världsbilden är. Propagandan om att medier tystar och att politiker konspirerar, tillsammans med den ständiga avhumaniseringen av minoriteter, föder terrorister.

Världsbilden som träder fram i 61-åringens dokument är närmast identisk med den som andra högerextrema terrorister propagerat och som har kostat otaliga människoliv. Närmast identisk med hur högerextrema terrorister rättfärdigat sina dåd med samma apokalyptiska världsbild.

På Twitter skrev 61-åringen ett PM till en person som han uppfattade som en meningsfrände.

”Är det dags att börja organisera oss för apokalypsen”.

”Inbördeskriget är vad vi kommer att hamna i”, förklarade 61-åringen i polisförhör.

Mannen är inte misstänkt för förberedelse till terroristbrott, de kartlagda personerna är inte målsägande. Och om hans listor, kartläggningar och fantasier skulle komma att ligga till grund för faktiska brott kan vi i dag inte veta – det ska vi vara väldigt glada för.

Men innehållet i hans dator vittnar om den livsfarliga mixen av högerextremism och våldsfetischism som legat till grund för otaliga bomber och mord. Och de som mest frekvent för fram och sprider propagandan är högerpopulistiska politiker och opinionsbildare. Om det inte vore för ett slumpmässigt polisbesök hade den högerextrema retoriken än en gång kunnat leda till tragedi.

Daniel Vergara är reporter på Expo.