Brasiliens president: fascisterna som stormade kongressen ska straffas | Expo.se

Brasiliens president: fascisterna som stormade kongressen ska straffas

Publicerad 2023-01-09 11:48

Tusentals Bolsonaro-anhängare stormade kongressen, presidentpalatset och högsta domstolen i Brasilia.

Tusentals Bolsonaro-anhängare stormade kongressen, presidentpalatset och högsta domstolen i Brasilia.

Efter att anhängare till den tidigare presidenten Jair Bolsonaro under söndagen stormat den brasilianska kongressen går nu president Lula da Silva ut och lovar att ”nyfascisterna och fanatikerna” som deltog i upploppet ska straffas.

På söndagen stormade flera tusen anhängare till den tidigare presidenten Jair Bolsonaro den brasilianska kongressen och ytterligare två regeringsbyggnader i samma område i huvudstaden Brasilia. Personerna ska ha tagit sig in genom att klättra upp på taket på kongressbyggnaden och krossa fönstren. Vid 23-tiden, svensk tid, hade säkerhetsstyrkor lyckats återta kontroll över kongressen.

Redan innan valet i oktober, där den högernationalistiska presidenten Jair Bolsonaro inte fick förnyat förtroende, varnade flera experter för att en liknande diskussion som den som bröt ut i USA om valfusk efter Donald Trumps valförlust också skulle utbryta i Brasilien.

Risken för att vi skulle få se liknande scener som vid stormningen av den amerikanska kongressen lyftes fram redan innan valet, något Expo tidigare har rapporterat om.

LYSSNA PÅ STUDIO EXPO: Två år efter stormningen i USA

 

Sedan valet har det politiska läget varit spänt i landet. Den 1 januari i år svors Luiz Inacio Lula da Silva in som ny president för landet.

Presidenten var inte i huvudstaden när oroligheterna utbröt. Men i ett tal, som The Guardian rapporterar om, håller han Bolsonaro för ansvarig för kaoset och lovade att ”alla inblandade kommer att straffas”. Lula da Silva kallade de som deltog i attackerna för ”vandaler, nyfascister och fanatiker”.

LÄS MER: Brasiliens demokrati står på spel

De som deltog i attacken mot kongressen hade dessförinnan medverkat på en Bolsonaro-vänlig demonstration. Enligt flera medieuppgifter ska poliserna haft extra resurser på plats.

Jair Bolsonaro kritiserade attacken av kongressen på Twitter, men först flera timmar efter stormingen påbörjades. Han tillbakavisar anklagelser om att han skulle ha uppmanat till den. Flera bedömare och politiska ledare runt om i världen håller dock den tidigare presidenten som ansvarig, vilket Dagens Nyheter har rapporterat om.

Hundratals personer ska efter stormningen ha frihetsberövats.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons