Publicerad 2023-08-15 11:47

Ardalan Shekarabi (S) kommer tillsammans med justitieutskottsledamöter från V, MP och C kräva en omröstning för att avsätta Richard Jomshof som utskottsordförande.
Oppositionen vill avsätta Richard Jomshof från ordförandeposten i justitieutskottet. Själv skyller Jomshof det försämrade säkerhetsläget på förra regeringen. Nu svarar oppositionen och kallar Jomshofs uttalande ”absurt”.
– Sverigedemokraternas strategi är att allt är alla andras fel, säger Ardalan Shekarabi (S) till Expo.
På en pressträff under måndagsmorgonen meddelade oppositionspartierna S, MP, V och C att deras representanter i justitieutskottet kommer att ta initiativ för att avsätta SD-toppen Richard Jomshof från posten som justitieutskottets ordförande.
Socialdemokraternas rättspolitiske talesperson Ardalan Shekarabi säger att Jomshofs utspel på plattformen X, som tidigare hette Twitter, skadar Sverige och svenska intressen.
– Han sprider hatiska budskap, har uppmanat till bokbål och delar inlägg där statsministern kallas för ynkrygg, sade Shekarabi under måndagens pressträff.
Ardalan Shekarabi kritiserar också regeringens hantering av frågan.
– Det här handlar om grundläggande demokratisk värdighet. Vi tycker Jomshof är direkt olämplig som ordförande för justitieutskottet och vi har en skyldighet att agera mot honom. Det är häpnadsväckande att regeringen inte klarar av att svara på hur de ser på Jomshofs agerande och deras förtroende för honom, säger Shekarabi till Expo.
Under måndagens pressträff efterlyste även Centerpartiets rättspolitiska talesperson Ulrika Liljeberg tydligare ställningstaganden från regeringen och statsministern.
– Vi hade önskat att Ulf Kristersson tog problemen på större allvar, sade hon under pressträffen.
Oppositionspartierna kommer väcka frågan om att rösta bort Jomshof från ordförandeposten under nästa utskottsmöte, den 31 augusti. Frågan kommer då enligt praxis att bordläggas till kommande möte.
För att avsätta Richard Jomshof krävs att någon ledamot från partierna inom Tidösamarbetet röstar med oppositionen då fördelningen av utskottsplatserna är åtta till M, KD, L och SD medan S, V, MP och C samlar sju röster.
Jomshof: Oppositionens fel
Richard Jomshof vill inte svara på Expos frågor men SD:s presstjänst skickar en skriftlig kommentar via mejl. I uttalandet skyller Jomshof det försämrade säkerhetsläget i Sverige på oppositionen.
”I ett läge där Sverige behöver enighet och stabilitet söker oppositionen konflikt och splittring för egen vinnings skull. Vi ska dock komma ihåg att det säkerhetspolitiska läget är resultatet av den politik oppositionen har fört under sina år vid makten”, skriver Richard Jomshof.
Han skriver också att oppositionen springer ”islamistiska krafters ärenden”.
Rasmus Ling, rättspolitisk talesperson för Miljöpartiet kallar Jomshofs kommentar för trams.
– Det är tramsigt och visar att han inte har någon insikt om vad det är han gör. Eller så har han insikt och struntar i det, men det är uppenbart att det här är att hälla bensin på en eld istället för att försöka kyla ner och svalka av, säger Miljöpartiets rättspolitiske talesperson Rasmus Ling till Expo och fortsätter:
– Det är fullständigt nonsens att man skulle gå islamisters ärenden för att man tycker att det är fel att bränna koranen. Jag tycker det är ett absurt resonemang, säger Rasmus Ling (MP).
För Ardalan Shekarabi (S) är Jomshofs svar inte oväntat.
– Jag är inte förvånad över att Jomshof försöker skylla ifrån sig. Sverigedemokraternas strategi är att allt är alla andras fel, säger han till Expo.
Lyssna på Studio Expo
Flera L-företrädare står bakom
Flera liberala riksdagsledamöter vill även dem se Richard Jomshof lämna posten som justitieutskottsordförande, rapporterar Aftonbladet. Däribland Malin Danielsson som sitter i riksdagens konstitutionsutskott, Joar Forsell i utrikesutskottet samt försvarsutskottsledamoten Anna Starbrink.
– Jag har tidigare uttryckt min personliga uppfattning att Jomshof bör lämna posten som utskottsordförande. Det anser jag fortfarande. Hans beteende är inte värdigt uppdraget som utskottsordförande i Sveriges riksdag, säger Starbrink till Aftonbladet.
Hon understryker dock att hon inte är ledamot av justitieutskottet och inte deltar i omröstningen. Sedan tidigare har även Liberalernas Carl B Hamilton sagt att Jomshof bör avgå.
En röst från att falla: ”Politiskt spel”
Liberalernas enda ledamot i justitieutskottet, Juno Blom, håller däremot inte med sina partikamrater och skriver i en kommentar att det är fel att lägga fokus på Richard Jomshof idagsläget och att riksdagsarbetet istället ska fokuseras på det som är ”viktigt för Sverige”, rapporterar TT.
”Det gäller Jomshof och det gäller Socialdemokraterna. Det är partierna själva som utser sina egna i utskotten, det är en viktig princip att upprätthålla särskilt när vi befinner oss i detta säkerhetspolitiskt allvarliga läge”, skriver Juno Blom till nyhetsbyrån.
Moderaternas gruppledare i justitieutskottet anklagar oppositionen för att bedriva politiskt spel – men riktar också kritik mot Jomshof.
”Det är beklagligt att oppositionspartierna med Socialdemokraterna och Ardalan Shekarabi i spetsen vill ha ett inrikespolitiskt tjafs. I det allvarliga säkerhetspolitiska läge vi befinner oss i nu så är det viktigt att ha fokus på det som är bra för Sverige. Det gäller alla, såväl Jomshof som Socialdemokraterna”, skriver hon i en kommentar till Dagens Nyheter.
Hon tänker inte bidra till att avsätta Richard Jomshof.
”Att avsätta justitieutskottets ordförande är inte rätt fokus nu. Mitt fokus ligger på att öka säkerheten i Sverige och genomföra den rätts- och kriminalpolitik vi gick till val på”, skriver hon till DN.
Ardalan Shekarabi säger till Expo att han önskar att alla partier i riksdagen var överrens om ”vilka värden vi representerar som svenskar och folkvalda”.
– Jag hoppas att liberaler, moderater och kristdemokrater ser detta som en möjlighet att ta ställning och fullfölja sin kritik mot Jomshof som ordförande, säger han.
Koranbränningar driver hotet
Under söndagen varnade brittiska utrikesdepartementet sina medborgare för eventuella terrorattacker i Sverige.
”Det är mycket troligt att terrorister försöker utföra attacker i Sverige. Attacker kan vara urskillningslösa, inklusive på platser som besöks av utlänningar”, skriver departementet på sin hemsida.
Säkerhetspolisen har trots det försämrade säkerhetsläget inte höjt terrorhotsnivån i Sverige, som ligger kvar på nivå tre på en femgradig skala.
I slutet av juli slog Säkerhetspolisen fast att det är den våg av koranbränningar som hade sin start med Rasmus Paludans bränningsturné påsken 2022 som varit det som ökat hotet mot Sveriges inre säkerhet.
Trots Säpos varningar och att statsminister Ulf Kristersson (M) uppmanat svenska folket till att bidra till att sänka tonläget i debatten så har SD-toppen Richard Jomshof fortsatt att göra utfall mot islam och muslimer. Så sent som i slutet av juli skrev han i ett inlägg på X att islam är en ”antidemokratisk, våldsförespråkande och kvinnofientliga religion/ideologi, grundad av krigsherren, massmördaren, slavhandlaren och rövaren Muhammed”.
Utspelet fick då skarp kritik och Morgan Johansson (S) krävde att Ulf Kristersson skulle avsätta Jomshof från sin ordförandepost.
Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare
Annons
Följ Expo i sociala medier
Varför är medieproduktionen så viktig för extremhögern?
Följ Expo i sociala medier
Veckans Studio Expo om en mytomspunnen och kontroversiell journalistisk metod.