Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Bakom manifestationen vid moskén stod Salwan Momika, som i februari fick nej på sin ansökan att bränna koranen utanför Iraks ambassad. Förvaltningsrätten slog dock senare fast att polisen gjorde fel när de nekade tillstånd.

Momika, som själv kommer från Irak, lade bacon på koranen, rev ut sidor och tände eld på den. Efter aktionen har polisen upprättat en anmälan mot Salwan Momika om hets mot folkgrupp och överträdelse av eldningsförbudet, enligt Expressen.

Ett antal personer protesterade genom att skandera mot honom. Totalt uppges runt 200 personer varit samlade runt platsen.

En man har omhändertagits av polis när han försökte kasta sten mot koranbrännaren. Flera personer som var på plats för att lyssna och protestera reagerade på tilltaget. En man sa uppgivet att ”nu kommer alla fokusera på den idioten, medan det i övrigt gått fredligt till”. Mannen är misstänkt för försök till misshandel, uppger Expressen.

Men det fanns även de som visade sitt stöd för koranbränningen och Salwan Momika, bland annat en kvinna som med ett kors i handen citerade ur bibeln och menade att islam var att likställa med djävulen.

 

Lyssna på Studio Expo:

 

 

Ämnen i artikeln