Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den 11 september 2020 får polisen ett larm om att nån placerat ett eldat exemplar av koranen samt bränd bacon vid entrén till en moské i Linköping.

Samma dag spreds en film på flera plattformar, där personer ses delta i att en koran bränns. Skrivna lappar med budskap som ”Nej till islam” och ”Muhammed var pedofil” ses runt grillen. Videon är ljudsatt med låten ”Remove Kebab”.

”Remove Kebab” är en låt som används i högerextrema sammanhang. Mest uppmärksamhet fick den vid det antimuslimska terrordådet i Christchurch, Nya Zeeland, 2019. Terroristen spelade låten i anslutning till att två moskéer attackerades. 51 personer mördades. På ett av vapnen stod det ”Kebab Remover” och i sitt manifest beskriver sig terroristen som ”kebab removalist”.

LÄS MER: Koranbränning som en rasistisk provokation

26-åring åtalas

Nu åtalas en 26-årig man för hets mot folkgrupp, misstänkt för att ha varit med och skapat och publicerat videon, vilket Corren var först att rapportera om.

– Jag hade inte åtalat om det bara hade varit att de eldade en koran. Det är inte olagligt. Det är den spridda filmen som jag menar utgör hets mot folkgrupp och där är koranbränningen bara en del. Till det ska adderas musiken, budskapen, och att den brända koranen placerades utanför en moské. Det är den sammantagna bilden som gör att jag vill få prövat om filmen utgör missaktning mot muslimer, säger Eva Nemec Nordh, chefsåklagare, till Expo.

LÄS MER: Expos samlade artiklar om näthat

Förnekar brott

I förundersökningen framgår att den misstänkta 26-åringen återkommande varit inne på ett libertarianskt medlemsforum på nätet – där han bland annat följer diskussionstrådar om koranbränningar och hets mot folkgrupp. Vissa av de drivande personerna bakom sajten och forumet har tidigare setts i högerextrema sammanhang.

Den 26-årige mannen förnekar brott. Under polisförhör svarar han ”ingen kommentar” på nästan alla frågor.

Lyssna på Studio Expo:

Unikt målsägandeåtal

I åtalet anges att den tilltalade uttryckt missaktning mot ”muslimer i Linköping” och den förening som driver den moské som fick den brända koranen placerad utanför. Föreningen är även uppsatt som målsägande i åtalet, vilket är unikt. Hets mot folkgrupp riktar sig just mot en folkgrupp och därför saknas målsägande som praxis.

– Vad gäller muslimer i Linköping så är det en felformulering i åtalet jag får korrigera. Vad gäller målsägande så satte jag dem som det, eftersom de var direkt drabbade av gärningen då koranen placerades utanför deras moské. Men i grunden är det framför allt ytterligare en del som stärker rekvisitet missaktning. Det kanske blir otydligt i åtalet. Ska se över även målsägande-delen, säger Eva Nemec Nordh. 

Inget datum är satt för huvudförhandling.

UPPDATERING: Chefåklagare Eva Nemec Nordh medddelar i ett mejl att åtalet har uppdateras och såväl den regionala avgränsningen som målsägande har strukits.