Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den åtalade 52-årige mannen har under pandemiåren medverkat på ett flertal så kallade anti-corona-demonstrationer som talare. Har han även arrangerat egna manifestationer, startat kampanjer och spridit stora mängder konspirationsteoretisk propaganda på nätet.

Åklagaren menar att han vid ett flertal tillfällen under 2021 och 2022 gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp. Det handlar om material han spridit via Twitter och videofilmer han lagt ut på olika plattformar. Men även sådant han sagt vid ett offentligt tal.

Han åtalas för olika former av missaktning av folkgrupp, som afrofobi, homofobi och antisemitism. Han hävdar, enligt åtalet, bland annat i en av sina videofilmer som han lagt ut på nätet att ”judar är sionister som försöker ta över världen genom massmord”.

I polisförhör säger 52-åringen att utspelen är genomtänkta, att han ”slipade på formuleringarna”. Syftet ska enligt 52-åringen vara att rikta uppmärksamheten mot att det pågår en ny ”holocaust” och att den sker genom covidvaccinet. Han menar att det som sker är ett ”statligt massmord”.

Läs också: Så förminskas Förintelsen i coronaprotesterna

Vad gäller brottsrubriceringen så säger mannen i förhör att han står för det han sagt, eller som han uttrycker det: ”jag hatbrottade helt medvetet”. Samtidigt säger han att de som stiftat lagen hets mot folkgrupp är ”landsförrädare”. Han tillägger:

”Jag har inga problem att se dem som har lagstiftat om det, polisen, åklagare och de som deltar i denna aktivitet ställas mot en vägg och skjuta dem, allihopa.”

Huvudförhandling i målet hålls den 11 januari.