Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Nästan sedan starten av pandemin har det funnits en liten men växande, högljudd proteströrelse mot insatserna kopplade till corona. Den har bestått av personer från såväl den nyandliga världen, som förespråkare av alternativmedicin och öppna högerextremister. Den största kraftsamlingen skedde i januari i år, när tusentals människor samlades i centrala Stockholm under parollen ”Nej till vaccinpass”.

Inom rörelsen har ifrågasättande av vaccin, nedstängningar, restriktioner och så kallade covidpass stått i fokus. Konspirationsteorierna om pandemin, vilka som ligger bakom den och åtgärderna mot den har flödat och omfattande propaganda i den riktningen har spridits via nätet och på olika offentliga samlingar.

Deras syn på samhället och dess institutioner sammanfattas väl av parollen på en av demonstrationerna som anordnades i Stockholm förra året: ”De ljuger om allt!”.

När statsminister Magdalena Andersson (S) förra veckan meddela att merparten av restriktioner tas bort den 9 februari, så skulle man kanske kunna tro att protestskyltarna och banderollerna skulle förpassas till ett vindsförråd eller hamna på en återvinningsstation.

Men för de ledande företrädarna är kampen inte över – tvärtom. Pandemin gav dem möjligheten att kliva ut i offentligheten och dessutom vinna stöd för sina frågor – den positionen vill de inte släppa i första taget. Ambitionen är att protesterna ska fortsätta.

Det är inte så konstigt. Det finns såklart exempel på personer som klivit in i den konspirationsteoretiska världen i samband med pandemin. Men det gäller inte för flertalet av dem som agerat frontfigurer. De var redan där.

Innan var det bland annat teorier om vem som ”egentligen” låg bakom terrordådet mot World Trade Center 2001, eller hur illasinnade dolda makteliter vill styra och ta över ditt liv som stod i fokus. Andra var 5G-skeptiker eller antivaxxare med fokus på alternativa läkemedel. 

Listan över ämnen konspirationstroende dras till kan bli lång och för dem döljer det sig en konspiration bakom varje hörn. Med deras logik så krävs det betydligt större förändringar än slopade restriktioner för att komma åt de ondsinta krafterna som de menar agerar i det dolda.

 

En av dem som tidigt blev en centralgestalt för miljön var Filip Sjöström. Hans reaktion på Magdalena Anderssons besked förra veckan är talande och synsättet återkommer bland flera andra företrädare. Det visar på hur radikal och rättshaveristisk miljön är. 

För honom är det nu ”det riktiga arbetet med att sätta brottslingarna bakom lås och bom” börjar.

Det är en gedigen lista över vilka som ska ställas till svars för de ”brott mot mänskligheten” han anser att de har begått: regeringen, partiledarna, myndighetscheferna, experterna, forskarna och läkarna.

Han avslutar sitt resonemang: ”Folket reser sig. De svenska vikingarna och krigsherrarna vaknar. Makten ska tillbaka till folket. Revolution”. En retorik som visar att det knappast är en slump att delar av den konspirationstroende miljön slagit armkrok med extremhögern.

 

Andra riktar in sig på att vaccineringen fortsätter, eller ”medicinskt tvång” som det beskrivs som.  Och är det inte så att vi har en regering som ”censurerar alla dem som skadats av vaccinet”, frågar sig en annan av de ledande företrädarna efter förra veckans besked.

För många av dem som rörelsen lyckats samla i protester mot vaccinpassen är frågan sannolikt överspelad. Så när samhället öppnar upp behöver man hitta nya kompisar. Och frågor att driva. En planerad aktion visar hur man försöker bredda sig. Förutom att det presenteras som en aktion mot vaccinpass ”för all framtid” så krävs det även ”en skattesänkning på minst 70% på drivmedel”. De så kallade konvoj-protesterna i Kanada utgör inspiration. 

Några har aviserat att de tänker satsa på politiken - nya partier har poppat upp som har som mål att ställa ansvariga till svars för hanteringen av pandemin. Även den så kallade suveräna medborgarrörelsens idéer lär få fortsatt spridning – både folkdomstolar och skattefrågor ligger i linje med dessa.  

Det står med andra ord redan nu klart att de drivande bakom coronaprotesterna fortsätter att försöka mobilisera – frågan är vilka ämnen som kommer bli de bärande och om de lyckas samla folk runt dem. Samt om det uppstår nya organisationer och initiativ. 

 

Men firar de inte alls att samhället öppnar upp? Klart de gör. I den egna historieskrivningen är det på grund av rädsla för deras protester och hot om folktribunaler som makthavarna inte vågar annat än att slopa restriktionerna -  i alla fall tillfälligt.

Samtidigt kan jag inte låta bli att undra om de inte sörjer det lite också. De har ju trots allt under en kort period blivit en aktör folk pratar om och förhåller sig till, den tiden kan snart vara förbi. Oavsett hur det är med det, så har pandemin med all tydlighet visat att konspirationsteorier är något som samhället måste ta på allvar. 

Anders Dalsbro är reporter på Expo.