Z (rysk krigssymbol) | Expo.se

Z (rysk krigssymbol)

Pro-rysk krigssymbol som under Rysslands invasion av Ukraina syntes på ryska militärfordon. Z används numer också i den ryska krigspropagandan för att mana till seger. I kontext av kriget i Ukraina är Z att betrakta som en symbol för krig och terror.

Uppdaterad: 
2022-12-22
Bokstaven Z på ryska stridsvagnar och militärfordon har blivit en vanligare syn i media sedan Rysslands invasion av Ukraina.

Efter Rysslands invasion av Ukraina 2022 blev bokstaven som syntes på ryska stridsvagnar en symbol till stöd för Ryssland.

Den 24 februari 2022 inledde Ryssland den fullskaliga invasionen av Ukraina och på de första bilderna som kablades ut från kriget syntes bokstaven Z på ryska militärfordon. Bokstaven tolkades av omvärlden som ett kryptiskt budskap, diskussionen om dess möjliga betydelse gick varma.

Det finns ingen historisk förklaring bakom symbolen. Bokstaven Z existerar inte i det kyrilliska ryska alfabetet. Men militärexperter lutar åt att Z från början var ett sätt markera fordon för att undvika att beskjutas av den egna militären. Andra menar att Z kan vara en markering för var trupperna har varit stationerade, Z ska i så fall betyda västra Ryssland. På ryska militärfordon används även andra bokstavsmarkeringar som O, X, A och V.

Hur symbolen från början hamnade på ryska militärfordon är kanske av mindre betydelse. Bokstaven plockades upp i den ryska krigspropagandan och Rysslands försvarsmakt har åtminstone i efterhand skapat en betydelse för den. ”Za pobedu” som betyder ”för seger”.

I dag är Z en symbol för stöd till den ryska krigsmakten och regimen. Efter invasionen av Ukraina finns symbolen till försäljning och manifesteras offentligt i Ryssland. I sportsammanhang har ryska idrottare poserat med Z.

Symbolen lyckades under 2022 skapa kontrovers inom e-sports världen då en 18-årig rysk talang ritade ett Z i livesändning på spelkartan. Hela hans lag stängdes av efter tilltaget.


Artikeln har publicerats som en del av projketet En sökning bort med stöd av MUCF.