Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Jimmie Åkesson har beskrivit det som en av de trevligaste sommarkvällarna i hans liv. I juli 2015 hade han bjudit in till privat surströmmingsskiva i sin trädgård hemma i Sölvesborg. Runt långbordet fanns partikamrater från kommunen och flera av SD:s toppolitiker. Och så den stora höjdpunkten: Ultima Thule som liveband.

Inget annat band har haft så stor betydelse för Jimmie Åkesson och hans jämnåriga i SD:s ledarskikt. Under 1990-talet slog Ultima Thule igenom stort med sin så kallade vikingarock. Deras bakgrund inom vit makt-scenen gjorde bandet kontroversiellt och hårt kritiserat. Men få kunde peka på något uttalat rasistiskt i de svulstiga nationalromantiska texterna. Åkesson har vid flera tillfällen hyllat bandet. Deras låtar blev avgörande för hans politiska uppvaknande som tonåring. 

Nu, drygt 25 år senare, slöts cirkeln.

En nöjd Åkesson berättade för partiorganet SD-kuriren efter festen att han haft kontakt med trummisen Ulf Hansen sedan några år tillbaka. Och när han erbjöd sig att ta med hela bandet till Jimmies fest var det ett erbjudande som inte gick att tacka nej till.  På festen poserade Jimmie Åkesson och hans sambo Louise Erixon framför kameran tillsammans med Ultima Thule. Ulf Hansen med en öl i ena handen och mobilen i andra. I mungipan en cigarr. 

När Ultima Thule spelade sina mest kända låtar sjöng hela festsällskapet med. Det var sommar, det var fest och Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson hade all anledning att fira.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson poserar på bild tillsammans med Ultima Thule på sommarfesten 2015
Jimmie Åkesson poserar med Ultima Thule under sommarfesten 2015. Foto: Privat

Året innan hade partiet gjort ett rekordval. SD hade mer än fördubblat sina mandat i riksdagen, och för första gången tagit sig in i Europaparlamentet. Det ökande antalet flyktingar från krigets Syrien fick debatten om migration att stiga på dagordningen. Med krav på stoppad invandring och hårdare tag mot brottsligheten vann partiet allt mer stöd bland väljarna.

En av förklaringarna till partiets framgångar tillskrevs den så kallade nolltoleransen mot rasism och extremism. Under flera år hade partiet uteslutit så många företrädare att det nästan var omöjligt att hålla räkningen. Bara några månader före Jimmies trädgårdsfest hade SD slutligen också kapat banden med ungdomsförbundet, som enligt ledningen haft alltför nära relationer med extrema grupper. 

Vad ingen verkade bry sig om, bland allsången i Jimmie Åkessons trädgård den där julikvällen 2015, var att Jimmies nya vän, Ulf Hansen, i själva verket står för allt det där som SD säger sig ta avstånd ifrån.

I oktober 2012 skickade Jimmie Åkesson ett brev till Sverigedemokraternas medlemmar. Partiet skulle ”städas upp” och det skulle råda ”nolltolerans” mot rasism och extremism.

”I vårt parti finns inget utrymme för extremister, rasister, rättshaverister eller andra med ett personligt behov av politiska eller privata utsvävningar.” Inför det kommande riksdagsvalet ville Jimmie Åkesson övertyga väljarna – och andra partier – att SD var ett parti att ta på allvar. Ett parti att samarbeta med, seriöst nog att vara med och regera landet. 

Sedan dess har en stor mängd SD-politiker kastats ut ur partiet. Många gånger efter att de först avslöjats av medier. Bland de som tvingats lämna finns personer som öppet stöttat nazistiska grupper eller skrivit grovt rasistiska inlägg på sociala medier. 

Kritiker inom partiet, och många av de som tvingats lämna SD, har menat att partiledningen också valt att använda nolltoleransen som ett medel för att göra sig av med den interna oppositionen. Bedömningarna av vad som renderar en uteslutning eller inte har beskrivits som godtyckliga. Ju närmare partiledningen man står desto mer tolerans har det funnits för snedsteg, enligt kritikerna. 

Ett av många exempel är SD:s tidigare starke man i Göteborg, Patrik Ehn. Ehn var en central aktör i partiets så kallade bunkerfalang som ansågs stå den tidigare partiledaren Mikael Jansson nära. Han hade en bakgrund i nazistiska Nordiska rikspartiet. Han har haft kontakter med det tyska nazistpartiet NPD och skickat mejl där han använt en nazistisk retorik. Detta var känt när Jimmie Åkesson 2011 förklarade att partiet inte skulle vidta några åtgärder mot Ehn. 2013 hävdade partiet plötsligt att de upptäckt nya saker som kunde ifrågasätta Ehns tidigare ”trovärdiga” distansering från sitt ”förflutna”.

Partiet tog upp ett inlägg på Facebook där Patrik Ehn ska ha beklagat sig över den ”etniska sammansättningen” på en nattklubb. Sverigedemokraterna hävdade att han länkat till nyfascistiska bloggar som Motpol och att han tipsat om en bok som gavs ut att av det nyfascistiska förlaget Arktos. Ehn uteslöts ur partiet samma år.

Ett annat mer känt exempel är uteslutningen av ungdomsförbundet 2015. De anklagades bland annat för samröre med ”externa extremister”. 

Om Sverigedemokraterna skulle hålla samma linje mot alla medlemmar i partiet skulle betydligt fler behöva tvingas lämna SD. Som Jimmie Åkessons vän Ulf Hansen, trummisen i Ultima Thule, som sedan den där sommarfesten hos Åkesson blivit både skribent i partiets tidning Samtiden och lokal företrädare för partiet.

"Ultima Thules första singel sponsrades av SD:s föregångare, den öppet rasistiska organisationen Bevara Sverige svenskt."

 

Ulf Hansen är idag 54 år gammal. 1982 var han med och bildade Ultima Thule med bland andra sin bror Bruno Hansen. Bandet var under 1980-talet en del av den svenska vit makt-scenen. Ultima Thules första singel sponsrades av SD:s föregångare, den öppet rasistiska organisationen Bevara Sverige svenskt. Bandet uppträdde på Sveriges första vit makt-konsert i Södertälje 1987. Andra band på konserten var nazistbanden Vit aggression och Division S.

Ultima Thule slog igenom i bredare lager i början 1990-talet efter att de skrivit kontrakt med skivbolagsdirektören, entreprenören och senare politikern Bert Karlsson.

Ultima Thule 1996. Nu står bandets trummis Ulf Hansen nära Sverigedemokraterna
Ultima Thule 1996. Några år senare hade gruppen kontakter med vit makt-miljön, enligt Johnny Höglin som vid tiden var nazistledare i Eskilstuna. Foto: Thomas Nilsson/Expressen/TT

Efter några år med hits på topplistorna föll bandet i glömska hos den bredare publiken. Ultima Thules kom istället att bli ett återkommande inslag på privata tillställningar hos bland annat MC-klubbar. Under de kommande åren fortsatte bandet, och Ulf Hansen, att röra sig i vit makt-kretsar.

Johnny Höglin, som idag lämnat nazismen bakom sig, var i slutet av 1990-talet säkerhetsansvarig för nazistbandet Pluton Svea och en lokal nazistledare i Eskilstuna. Han berättar att han någon gång under tidsperioden 1999 och 2001 såg att Ultima Thule hade inspelningsband i sin studio märkta med vit makt-banden Pluton Svea, Svitjod (före detta Svastika) och Heysel.

– Jag gillade aldrig Ultima Thule på den tiden. När de pratade med medier lät de på ett sätt, och när de pratade med oss förhöll de sig helt annorlunda, säger han till Expo.

Höglin uppger även att han, trots sin då öppna nazism tillfrågades av Ulf Hansen att skriva texter åt Ultima Thule, men att han avböjde.

Att Ultima Thule inte drog sig för att låta nazister använda deras studio bekräftas i en intervju med Ulf Hansen som publicerades i Sörmlands Nyheter 2001. Hansen sa då att han ansåg att nazism är ”vansinnig”, men bekräftade att nazistiska band tilläts använda deras studio så länge inte texterna ansågs bryta mot lagen.

– Vi måste ju överleva ekonomiskt. Men visst känner vi människor med kängor och rakade huvuden. Vi har inga skygglappar, utan umgås med alla möjliga människor. Skulle några Rinkeby-kids eller Latin Kings ringa får de hyra studion de också. 

Ulf Hansen och Ultima Thule har också haft kopplingar till det kriminella MC-gänget Hells Angels. Fram till 2017 var Ulf Hansen med i den lokala MC-klubben Paschas MC i Nyköping. MC-klubben deltog 2013 i en motorcykelkortege genom Nyköping tillsammans med Hells Angels. På en bild från kortegen ses emblemet ”Support 81 world” på Ulf Hansens väst, ett supportermärke för Hells Angels. Året innan var Ulf Hansen med när Ultima Thule spelade i Hells Angels klubbhus i Karlstad. På Ulf Hansens Facebook-sida finns, från samma tidsperiod, en rad bilder där han syns med personer ur vit makt-miljön. Expo väljer att publicera ett par exempel. År 2012 la han upp en bild på Facebook på sitt möte med vit makt-bandet Skrewdrivers basist Merv Shields. 

”It was great to meet you Merv Shields. I hope it will be a next time, for a longer chat. Cheers.”, skrev han i anslutning till bilden.

Ultima Thules trummis Ulf Hansen tillsammans med Merv Shields, basist i det nazistiska bandet Skrewdriver
Ulf Hansen och Merv Shields, basist i det brittiska nazistbandet Skrewdriver. Foto: Privat

På Kuggnäsfestivalen 2013 poserade han på bild tillsammans med en person med den nazistiska triskelon-symbolen på tröjan. Året därpå, också på Kuggnäsfestivalen, poserade han med en person som bar det brittiska nazistbandet Skrewdrivers logotyp på sin t-shirt.

Om man ska tro Jimmie Åkesson själv så var det ungefär vid den här tiden – under början av 2010-talet – som han etablerade kontakt med Ulf Hansen.

2014 stod de så pass nära att Ulf Hansen var en av gästerna på en privat maskeradfest hemma hos Jimmie Åkesson och Louise Erixon. Alltså bara ett drygt år efter att Hansen visat sitt stöd för Hells Angels.

Efter det kom Ulf Hansen allt närmare partiet. Hans bakgrund verkade inte vara ett problem. Inte heller den rasism han spred på nätet. 

I mars 2015 postade Ulf Hansen ett inlägg med en länk till vit makt-filmen The End Game – Full White Genocide documentary. Konspirationsteorin om att det pågår ett folkmord på vita är central i vit makt-miljön och populariserades av den amerikanska terroristen David Lane. I anslutning till klippet som Ulf Hansen spred länkades till flera rasideologiska och antisemitiska sajter.

Läs mer om terroristen och nazisten David Lane

En månad senare dök Ulf Hansens första krönika upp i Sverigedemokraternas tidning Samtiden, där han från och med nu började skriva texter regelbundet.

I juli 2015 kom så Jimmie Åkessons sommarfest, där Ulf Hansen nu också tog med sig sina bandmedlemmar i Ultima Thule. Året därpå klev Ulf Hansen slutgiltigt in i partiet när han godkändes som kandidat för Sverigedemokraterna i kyrkovalet. Samtidigt tätnade relationerna mellan Ultima Thule och Jimmie Åkessons egna nya band Bedårande barn. På partiets sommarfestival 2016 spelade båda banden. Senare samma år uppträdde de på en tillställning som anordnades av ungdomsförbundet och kvinnoförbundet. 

2018 valdes Ulf Hansen in i Nyköpings kommunfullmäktige och han är idag vice ordförande i Sverigedemokraternas lokala styrelse i Nyköping. Samma år spelade Ultima Thule återigen på Sverigedemokraternas sommarfestival.

Ulf Hansen, trummis i Ultima Thule, på en spelning i Hells Angels klubblokal i Karlstad 2012.
Ulf Hansen på en Ultima Thule-spelning i Hells Angels klubblokal i Karlstad 2012. Foto: Privat

 

Ulf Hansen har i sin roll som redaktionsmedlem och krönikör i den SD-ägda tidningen Samtiden fått en viktig roll i den ideologiska skolningen av partiets medlemmar. Om man utgår från exempelvis uteslutningen av Patrik Ehn så borde även Hansens artiklar i partiets egen tidning rimligen leda till uteslutning.

I en artikel från 2016 med rubriken ”Pågår det inte en kolonisation av Europa?” menar han att ”Ursprungsbefolkningens livsrum beskärs”. 

"Utgår man från uteslutningen av Patrik Ehn så borde även Hansens artiklar i SD:s egen tidning leda till uteslutning."

 

”Vad är det för moral som ger stöd åt att Europa ska vara den enda kontinenten i världen där ingen del av den exklusivt ska tillhöra européerna?”

Resonemanget bygger på en form av etnisk nationalism, som går stick i stäv med SD:s officiella linje som säger att det är kulturen, inte hudfärgen eller etniciteten, som ska vara homogen.

2017 skrev Hansen artikeln ”När historien suddas ut” I den försvarar han deltagarna i vit makt-demonstrationen i Charlottesville där en motdemonstrant dödades. Demonstrationen samlade USA:s mest extrema nationalistgrupper. 

”Av egen erfarenhet från en rad demonstrationer till stöd för Karl XII kan jag med säkerhet poängtera att de flesta nationalister som träffades i Charlottesville inte deltog för att ställa till bråk och de var inga extremister, de var patrioter som opponerar sig mot globaliseringens baksida. De ville demonstrera mot vad de uppfattar som ett övergrepp mot sina förfäder, sin ödesgemenskap.”

Hansen lyfter återkommande fram kritik mot utvecklingen efter franska revolutionen 1789, som han framställer som den tidpunkt då samhället i väst började gå i fel riktning. Hansen uttrycker istället en längtan efter ”den gamla ordningen”. Just det temat är vanligt bland nyfascister. 

”Även om inte den gamla ordningen före 1789 kunde rubbas helt av revolutionärerna har de oförtrutet fortsatt kriget mot den europeiska kontinentens folk med sin särpräglade kultur, mot de värden som hållits högt före 1789, mot traditionen. Gud och hans trogna följeslagare på vår jord hånas och förlöjligas, äktenskapet ifrågasätts och mångfalden av nationer och folk upplöses eller avvecklas.”

Expo har låtit en av Sveriges främsta experter på nyfascism, sociologiprofessorn Göran Dahl, läsa igenom flera av Hansens texter. 

– I den delen av det vi menar med demokrati som innefattar de inviduella fri- och rättigheterna är han antidemokrat. Det är den logiska slutsatsen man kan dra av Ulf Hansens idéer i Samtiden. Idéerna låter som det som propageras av nyfascistiska miljöer, säger Dahl. 

– Ett nyckelord för Ulf Hansen är franska revolutionen 1789 som han menade förstörde traditionen. Svaret på det här måste vara ett krig mot 1789-års idéer om frihet och jämlikhet. Han menar även att några avvecklar Sverige. Det är den här tesen som ofta kallas för omstöpning eller det stora utbytet.

Ulf Hansens stöd till Hells Angels, hans samröre med personer inom vit makt-rörelsen eller hans texter i Samtiden har inte väckt öppen kritik inom partiet. Hans kopplingar till Hells Angels uppmärksammades i Eskilstuna Kuriren i samband med kyrkovalet 2017. Han sa då att han gått ur Paschas MC och att hans stöd till Hells Angels ”var historia”.

Han förklarade att det vore omöjligt för honom att stödja Hells Angels och samtidigt kandidera i kyrkovalet.

– Det kan man ju inte göra. Jag supportar inte dem men däremot har jag absolut inga åsikter. De sköter sitt och jag sköter mitt.

Det enda som väckt reaktioner inom partiet är Ultima Thules sångare Bruno Hansen, som kom tillbaka till bandet 2016. Bruno Hansen dömdes 2010 för grov kvinnofridskränkning och misshandel. Efter att Ultima Thules uppträtt för kvinnoförbundet kritiserades bokningen av bland andra kvinnoförbundets ordförande Carina Herrstedt. 

Trots det har Jimmie Åkesson och hans eget band Bedårande barn och Ultima Thule fortsatt att uppträda tillsammans. Den 28 juni är det tänkt att de ska spela tillsammans i Törringelund utanför Svedala. Samtidigt fortsätter den numera folkvalda SD-politikern Ulf Hansen att verka i partiet, och i partiets tidning.

Sverigedemokraterna gör ofta en poäng av att de är det bästa partiet på att hålla rent mot extremism.

– I mitt parti utesluter vi extremister och människor som beter sig illa. Jag vet inte varför man inte gör det på samma sätt i V, dundrade Jimmie Åkesson i februari förra året när han kritiserade Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt för att han inte har pli på sina gräsrötter.

Men när Expo söker Ulf Hansen och SD är det tyst. Ulf Hansen svarar med en skämtsam emoji när vi skickar ett mail med de frågor vi ställa. Han uppger sedan att han inte har tid att svara innan tidningen går till tryck.

Sverigedemokraternas pressavdelning har under flera dagar innan tidningen gått till tryck sagt att de ska återkomma när vi bett dem utse någon vi kan ställa våra frågor till, men inget svar har kommit.

Expo, nummer 2 2019

Reportaget är hämtat ur
#2-2019 av tidskriften Expo.
Teckna en prenumeration på tidskriften här.