I en högerextrem finsk propagandafilm från december 2022 syns två killar skjuta mot en vattenmelon. Den ligger på marken i vad som ser ut att vara ett buskage, har en davidsstjärna ritad på skalet och killarna har de svartvita dödskallemasker som under senare år blivit ett signum för unga våldsbejakande nazister över näsa och mun. Vapnen är 3D-printade, hemmagjorda. De skrattar när melonen exploderar. Filmen är en del av polisens beslag mot terrorcellen och i oktober förra året dömdes den som pekats ut som ledaren för grovt skjutvapenbrott i terrorsyfte och deltagande i en terroristutbildning.

Ett år tidigare, i december 2021 arresteras fem män i Kankaanpää i västra Finland, misstänkta för att ha införskaffat vapen och gödsel som de misstänks ha använt för att tillverka sprängämnen. Senare åtalas totalt sex personer för olika terror-rubricerade brott. Ytterligare ett fall av misstänkt nazistisk terror uppdagas när en 43-årig man misstänks för att ha uppmanat till att använda våld mot politiska motståndare och gjort bombhot mot flera partikanslier under 2022, också i regionen runt Tammerfors i västra Finland.

Expo #1 2024, Satanistsekt, Trump går till val, SD-kampanj mot moskebygge och mycket mer.

Artikeln är hämtad ur tidskriften Expo #1-2024

Är det rasistiska gatuvåldet påväg tillbaka? I 2024 års första nummer av Expo granskar vi barn som delar nazistisk propaganda, avrättningsvideor och planerar ideologiskt motiverade våldsdåd. Vi kliver även in i supervalåret 2024 och träffar Shadi Salame som arbetar för en moské i Kalmar. SD har försökt sabotera planerna med smutskastning och namninsamlingar.

👀 Läs mer om numret här.

🗞 Prenumerera på tidskriften här.

Personerna i två av fallen var i kontakt med varandra och de har gemensamt att de var accelerationistiska, den högerextrema tendensen som ser samhället vara på väg mot kollaps och hoppas påskynda den genom terrorism. Accelerationistiska idéer har legat bakom flera fall av högerextrem terrorism internationellt de senaste åren. Men fallen i Finland har också en annan koppling – ockultismen. Förutom hoten mot politiska mål la 43-åringen ut videor på sig själv där han beskrev hur han förberedde sig för att utföra ett ritualmord. Han hade också en handbok, 21 polkua pimeyden valtakuntaan, 21 vägar till mörkrets rike, samma bok hittades hemma hos de misstänkta i de båda andra utredningarna. En av de dömda hade också en tatuering bakom örat. Siffrorna 333

333 är en symbol för O9A och syns ofta tillsammans med den niouddiga stjärnan i deras propaganda.

Boken är baserad på lärorna av det satanistiska nätverket Order of Nine Angles, förkortat O9A. Siffran 333 är en referens till den mest våldsamma amerikanska fraktionen av O9A, Temple ov Blood. ”ov” i namnet är inget stavfel, O9A använder ofta ovanliga stavningar och helt påhittade ord. Det är ett kodspråk som utmärker anhängare och gör nätverket mer svårgenomträngligt för utomstående. Temple ov Blood i sin tur var nära kopplad till terrorgruppen Atomwaffen Division. Atomwaffen Division bildades 2016, har utfört flera mord och var en av de tidigaste drivkrafterna bakom den accelerationistiska våldsvågen. O9A:s texter uppmanar följare att offra människor för att blidka mörka krafter. Flera mord i Europa, Nordamerika och Ryssland kan kopplas till nätverket de senaste årtiondet.

O9A är avsiktligt vilseledande när det kommer till både dess läror och dess historia. Det gör det svårt att tydligt definiera vad O9A är och vad de står för. Gruppen grundades på 1970-talet i Shropshire, på gränsen mellan England och Wales av David Myatt under pseudonymen Anton Long. Myatt hade en bakgrund i nazistiska British Movement och skulle senare bli aktiv i terrorgrupperna Column 88 och Combat 18. Han skrev också texten A Practical Guide to Aryan Revolution som hittades i David Copelands hem efter att han utförde tre bombattacker i London 1999. Sedan dess har Order of Nine Angles utvecklats till något som kan liknas vid ett nätverk, eller en subkultur, utan tydligt centralt ledarskap.

David Myatt motsatte sig det frihetliga och, vanligtvis, ateistiska i den bredare satanismen som associeras med Anton LaVey, en amerikansk tongivande satanist och grundare av Church of Satan. Istället lånade han från fascismen när han skapade sin satanistisk egen gren. O9A menar att det västerländska samhället, och likaså LaVeys tolkning av satanismen, är påverkad av ”judisk-kristna värderingar” och både för mjuk och moralistisk.

David Myatt konverterade under en period på 90-talet till islam.

Istället uppmanar O9A till råast möjliga hänsynslöshet. Målet är att den västerländska civilisationen ska omstörtas med våld och andra omoraliska handlingar. Men till skillnad från accelerationismen är motivationen ockult; man menar att ondskefulla handlingar åberopar mörka krafter som sakta skall bryta vårt samhälle i bitar snarare än att handlingen i sig själv är tillräcklig eller omstörtande. O9A har, precis som den rasbiologiska nazismen, gjort Nietzsches idé om övermänniskan till en central del i sina texter. Genom våldsamma och grymma handlingar menar de högerextrema satanisterna att deras anhängare ska göra sig fria från moral och medkänsla för att växa, eller transcendera, till en varelse som står över mänskligheten.

Genom våldsamma och grymma handlingar menar de högerextrema satanisterna att deras anhängare ska göra sig fria från moral och medkänsla för att växa, eller transcendera, till en varelse som står över mänskligheten.

Det är i det här sammanhanget ritualmord ofta kommer upp. I en inflytelserik text av Richard Moult, en av få personer som varit öppet aktiva i O9A, skriver han: ”Att slakta människor är att vara O9A”. Även David Myatt rättfärdigade ritualmord när han skrev: ”vissa människor är av naturen ruttna – värdelösa – och när denna ruttna karaktär uppdagas genom deras handlingar, är det fördelaktigt att avlägsna dem, att gallra ut dem”. I 21 vägar till mörkrets rike som hittades i alla tre fallen i Finland, finns ett kapitel med titeln ”Slakt” som beskriver vikten av att offra människoliv. Där nämns migranter och de som står för demokrati som lämpliga offer.

Det är inte konstigt att känna att O9A:s texter framstår som pubertala fantasier. Men både gränslösheten och det bisarra är dess attraktionskraft och vad som också gör nätverkets inflytande svårt att kategorisera och tydligt avgränsa – vem tror på det bokstavligt, vem konsumerar det för att inspireras till våldshandlingar och vem är mer ironisk eller ser det som en typ av normbrytande kitsch?

Propagandabild ur O9A:s tidning. Våld och omoraliska handlingar har en närmast religiös betydelse för nätverket.

Att O9A och Myatt själv också glorifierade jihadismen och att han under en period på 90-talet konverterade till islam har hjälpt dess följare att undvika att bli etiketterade som nazister eller högerextremister. ”Hade vi levt under fascismen hade vi glorifierat kommunismen”, säger ledaren till en lokalgrupp i Montenegro i en podcast nyligen. Linjen är att nazismen är ett verktyg, den mest avskydda positionen i vår samtid att inta för att frammana mörkret, snarare än dess grundläggande ideologi och övertygelse.

O9A synliggör problemet med ironi i propaganda och tar det till sin absoluta spets. Det överdrivna i O9A:s språk gör det till perfekt material för att trolla på internet. Det skapar reaktioner till och med i väldigt hårdhudade och explicita forum. Samtidigt är O9A:s texter så bisarra att de kan delas på ett ironiskt sätt eller läsas som en form av underhållning – på samma sätt som överdrivet våldsamma filmer. Det ger läsaren en ursäkt och det gör det svårt att som utomstående avgöra vad och för vem det är på riktigt.

Motsättningarna i o9A:s texter och en intern kod där du inte varken ger stöd eller tar avstånd från andra lokalgrupper gör att O9A kan spela flera roller på samma gång, du kan välja de bitar du vill. För accelerationister har bitarna om avhumanisering och drömmen om att bli en övermänniska varit den mest centrala inspirationen. Även glorifiering av det gränslösa våldet. Och i mindre utsträckning tron, den närmast religiösa föreställningen om existensen av mörka krafter.

Den brittiska nazisten Garron Helm, med bakgrund i National Action,  delade bilden på sitt altare i sociala medier.

Ledaren i den finska gruppen som 3D-printade vapen säger i förhör att han inte utfört några av de satanistiska handlingar som beskrivs i 21 vägar till mörkrets rike. Det är det väldigt få som har. Det är svårt att bli medlem i O9A:s lokalgrupper eftersom de är få och i regel inte aktiva och synliga på sociala medier. Samtidigt har han tatuerat symbolen för Temple ov Blood på sin kropp och planerat terrorhandlingar. Byggt vapen och stulit gödsel.

Här i ligger faran med O9A. Hur deras material bidrar till att radikalisera och avtrubba nazister som redan är villiga att bruka våld. För en redan avtrubbad och våldsbejakande individ eller grupp kan O9A:s texter, bilder och musik vara ett av få tillgängliga nästa steg djupare i extremismen. Till exempel har O9A:s material och estetik nått kultstatus i delar av den accelerationistiska miljön. Atomwaffen Division läste och marknadsförde Temple ov Bloods huvudtexter Liber 333 och Iron Gates, som beskriver en framtid där världen styrs av ett fascistisk imperium. Första sidorna i Iron Gates beskriver en våldtäkt och mord på ett barn.

Nätverkets ockultism och vulgaritet bryter med de senaste årens trend av ny-traditionalism och renlevnadsideal som exempelvis genomsyrar aktiv klubb-miljön.

Trots att o9a funnits i över trettio år har dess idéer under de senaste tio åren fått ett uppsving och lyckats hitta en ny målgrupp på sociala medier. Och dess nya anhängare har också utvecklat budskapet och formaten. Det som tidigare bara var långa texter spridda i extremt perifera grupperingar offline tillgängliggörs nu som ”edits”, hastigt sammanklippta videos med O9A:s slagord över bilder från IS-avrättningar och annat grovt våld. Det gör att unga kan konsumera det på ett annat sätt än tidigare och att det tagit sig ut från O9A:s bubbla. En av de yngsta terrordömda personerna i Storbritannien någonsin var en följare av O9A, han var 16 år när han dömdes 2019 .

2019 dömdes en 16-åring O9A-anhängare i Storbritannien som den yngsta någonsin för terrorbrott. Teckningen kommer från polisens förundersökning.

Många högerextrema grupper motsätter sig O9A. Nätverkets ockultism och vulgaritet bryter med de senaste årens trend av ny-traditionalism och renlevnadsideal som exempelvis genomsyrar aktiv klubb-miljön. Samtidigt finns fortfarande en del av den accelerationistiska miljön kvar som vill gå en annan väg. För dem kan O9A:s texter läsas som ett recept på hur du blir den ideala fascistiska supersoldaten. 

Ämnen i artikeln