Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Mörkret har lagt sig över ett sommarvarmt Charlottesville, en slumrande universitetsstad i Virginia, USA. Dagen efter ska en av de största sammankomsterna för radikala nationalister och vit-maktanhängare gå av stapeln under samlingsnamnet Unite the right – förena högern. Men redan nu, under fredagskvällen den 11 augusti 2017, har hundratals aktivister samlats nära universitetets campus. Ljuset av brinnande facklor lyser upp deras ansikten och från tåget, som långsamt slingrar sig genom universitetsområdet, skanderas slagord som Jews will not replace us – judar ska inte få oss ersatta.

Slagordet som ekade i Charlottesville-demonstrationerna bygger på en högerextrem konspirationsteori. Närmare bestämt föreställningen om att samhällsinstitutioner – regeringar, medier och banker – kontrolleras av judar med målet att försvaga och utrota ”vita” genom ett demografiskt befolkningsutbyte. Med andra ord: invandringen styrs av judar.

LÄS MER om händelserna i Charlottesville här.

Antisemitiska konspirationsteorier har funnits sedan medeltiden och i den moderna antisemitismen har det kommit att handla om en global sammansvärjning. Föreställningar om judarnas globala makt var utbredda i den tyska Völkisch-rörelsen i slutet av 1800-talet. Under första halvan av 1900-talet fick idéerna stort inflytande i och med Sions vises protokoll, ett fabricerat dokument som sägs vara bevis för en sådan världskonspiration. Och på 1930-talet propagerade Nazityskland för att den ”ariska rasen” var hotad av utblandning och judiska krafter.

Under slutet av 1970-talet uppdaterades idéerna för att bättre passa i en modern kontext. Den amerikanska nazisten David Lane var en av de som framgångsrikt ompaketerade den antisemitiska konspirationsteorin. Nostalgin för det nazityska, för uniformer och raka led, tonades ned. Det som i stället lyftes fram var föreställningen om ett pågående folkmord på vita och till det nödvändigheten av ett försvarskrig. Ett slags gerillakrig för den vita rasens överlevnad. Förövare blev offer och offer blev förövare. Och David Lane blev en av den nutida vit makt-miljöns viktigaste ideologer.

Unite the right Charlottesville
12 augusti 2017 samlades tusentals vit makt-anhängare under parollen Unite the right i Charlottesville, Virginia. Foto: Privat

Med Mytkollen fokuserar Expo på de bärande ideologiska berättelser och myter som högerextrema, radikalislamistiska och konspirationistiska miljöer sprider. 

David Lane föddes i Iowa 1938. Han berättar i sin självbiografi om hur hans alkoholiserade pappa regelbundet misshandlade honom och mamman innan han övergav familjen. Som femåring adopterades Lane till en protestantisk prästfamilj. Under Lanes tonår och tidiga vuxenår kämpade medborgarrättsrörelsen i USA mot landets raslagar och David Lane, som nu arbetade som mäklare, vägrade att sälja hus till svarta i områden som dominerades av vita. Enligt honom själv var det anledningen till att han fick sparken från mäklarjobbet. Han sökte sig mot sammanhang med fler likasinnade och gick på 1960-talet med i det högerextrema antikommunistiska John Birch Society. Men antikommunism räckte inte för Lane. Han sökte efter andra förklaringar.

1978 publicerades William Pierces roman Turners dagbok som beskriver ett samhälle där judarna kontrollerar den amerikanska regeringen och inför repressiva lagar mot "vita" samtidigt som ”rasblandning” används för att försvaga dem. Hjältarna i boken bildar terrorceller under namnet ”The Order” och genomför en rad terrordåd mot myndigheter, mördar judar och personer som anses vara ”rasblandade” och upprättar ”vita territorier” genom etnisk rensning. 

Turners dagbok blev oerhört populär i vit makt-kretsar.

Inte minst den amerikanska högerextremisten David Lane tog intryck. Samma år som boken kommit ut säger han sig ha slutfört sin ”research” och kommit fram till att ”västerländska nationer kontrollerades av en sionistisk konspiration”.

David Lane söker sig nu mot mer rasideologiska kretsar. Tillsammans med Ku klux klan sprider han sin egendesignade pamflett Den vita rasens död i Denver. I en intervju med ABC News säger han senare att ambitionen var att en miljon Coloradobor skulle få pamfletten. Från slutet av 1970-talet är han aktiv i den nazistiska och identitetskristna organisationen Aryan Nations. Där möter han Robert ”Bob” Mathews och genom "Det tigande brödraskapet" tar hans liv en annan vändning.

Turners dagbok, skriven av pseudonymet William Pierce, inspirerade Det tigande brödraskapet.

En liten grupp högerextremister har slagit sig ned i norra Idaho. Projektet drivs av Robert Mathews som, liksom Lane, sökt sig till Aryan Nations. Genom organisationen vill han rekrytera familjer till vad han kallar den ”vita bastionen”. 

Den 22 september 1983 samlade Mathews åtta vänner från Aryan Nations till en ritual som skulle bli starten för den ökända terrororganisationen Brüder Schweigen, Det tigande brödraskapet. Gruppen kommer senare att bli mer känd som The Order på grund av likheterna med terrorcellen i romanen Turners dagbok.

Robert Mathews placerar sina vänner på stolar som han ställt ut i en cirkel i rummet på ovanvåningen. ”På ett mycket allvarligt sätt förklarade han för oss om vad han ansåg var en allvarlig konspiration mot vår ras, våra familjer och vårt sätt att leva”, vittnar en av mötesdeltagarna, Richard Kemp, i den nazistiska hyllningsboken Det tigande brödraskapet - Deras egna ord.

Därefter bär Robert Mathews fram en sovande liten flicka som han lägger på en filt i mitten av rummet.

”Vi höjde alla våra högerarmar medan Bob började läsa förberedda ord från ett papper. […] Vi gav löftet att ge våra liv för vårt folk och att använda alla våra resurser för att skydda detta och alla andra vita barn.” 

David Lane var en av dom som deltog i ritualen. Det tigande brödraskapet förklarade krig mot den amerikanska regeringen. Regeringen, som i deras ögon var illegitim och ockuperad av judar, kallade de the Zionist Occupation Government (ZOG). Enligt vittnen under rättegången gjordes en plan i sex steg för att befria nordvästra USA och göra det till ett land bara för vita.

Steg fem på listan var att mörda framstående judar.

Tidigt 1980-tal var Alan Berg känd i USA som en provokativ radiopratare. I sitt program uppmanade han diskussionssugna att ringa in. Skoningslöst argumenterade han mot och bemötte absurda påståenden och återkommande drev Alan Berg, som själv var jude, med kristen identitet-rörelsen och dess antisemitiska teologi. Även David Lane ringde till programmet i början av 1984. Han var upprörd efter att han lyssnat till hur Berg förödmjukat två vit makt-anhängare i sändning. David Lane menar att Berg borde ha fler nazister i programmet. ”Du är sjuk, perverterad. Du är nazist”, svarar Alan Berg innan han slänger på luren.

Alan Berg sköts ihjäl på öppen gata med flera skott den 18 juni 1984. Lane som misstänktes för att ha kört gärningsmännens flyktbil dömdes, för bland annat brott mot Bergs medborgerliga frihet, till över hundra års fängelse. Fler av gruppens medlemmar kom att dömas för en rad grova brott. Det innebar slutet för Det tigande brödraskapet.

Även om terrorgruppen besegrades har medlemmarna blivit hyllade martyrer och centrala för vit makt-miljön, inte minst i den svenska. Våldsamma organisationer som Vitt ariskt motstånd (VAM) var inspirerade av Det tigande brödraskapet och ett av de första vit makt-albumen hette Död åt ZOG. Föreställningarna inspirerade vid tiden stora delar av den nationalistiska miljön. Även Sverigedemokraterna hade liknande retorik.

År 1989, bara fem år efter att radioprataren Alan Berg sköts ihjäl på öppen gata och Det tigande brödraskapet upplöstes, skrev Sverigedemokraterna i sitt första partiprogram:

”Det är ingen överdrift att beteckna den svenska invandrings- och flyktingpolitiken som vansinnig och som självmordspolitik”.

Boken Det tigande brödraskapet - Deras egna ord (2009) som citaten tidigare är hämtade ifrån är redigerad av den svenske vit makt-veteranen Stefan Jacobsson. Han hade också en roll i en insamlingskampanj för fängslade medlemmar i Det tigande brödraskapet. Fortfarande idag hedras David Lane av ledande vit makt-profiler, bland annat i svenska Nordiska motståndsrörelsen.

LÄS MER: De håller fast vid folkmordsretoriken

Det var i fängelset som David Lane blev en central ideolog vars begrepps- och idévärld än idag präglar den västerländska vit makt-miljön. David Lane sammanfattade Det tigande brödraskapets ideologi i The White Genocide Manifesto – Det vita folkmordsmanifestet. I den beskriver Lane hur alla regeringar i väst kontrolleras av ”ZOG som vill invadera, blanda, och utrota den vita rasen” och att ”integration är en förskönande omskrivning av folkmord”. En tankegång som populariserats som "anti-racist is a code word for anti-white" (”antirasism är ett kodord för anti-vit”).

David Lane myntade även "de 14 orden", som också finns med i manifestet och blivit närmast heliga i vit makt-miljön.

”Vi måste säkra existensen för vårt folk och en framtid för våra vita barn.”

År 1994 skapade han med hjälp av sin fru förlaget ”14 Word Press” för att, från fängelset, få spridning för sina idéer och skrifter.  Siffran 14 har blivit en symbolisk siffra i vit makt-miljön och har använts i organisationsnamn som Info-14, den har tryckts på kläder och är inte en ovanlig tatuering. 

Lanes skrifter inspirerade vit makt-miljön att tala om ett folkmord på vita och kampen mot ”ZOG” som ett krig för överlevnad. Den nazistiska svenska tidningen Nordland publicerade 1995 en artikel av David Lane som han inleder med att beskriva som en av de viktigaste han någonsin författat. I texten skrev Lane:

”Vi måste bli införstådda med och till fullo inse det faktum att dagens existerande religiösa- och regeringsstyrda institutioner är under fientlig kontroll och används i ett enda syfte: för att utmanövrera och utrota oss."

David Lane propagerade för att aktivister skulle sprida hans 14 ord och budskapet om att vita är utsatta för ett systematiskt folkmord. I tidningen Nordland förklarade Lane vilken strategi han förespråkar.

"Ring upp de olika radiokanalernas telefonväkterier så fort ett tillfälle ges. Men upprepa endast vårt budskap och lägg sedan på luren. Låt dig aldrig engageras i någon debatt.”

Budskapet skulle alltid avslutas med de 14 orden, poängterade Lane och fortsatte: ”vi debatterar inte med svin”.

Idag förvaltas Lanes strategi och budskap av den så kallade mantra-rörelsen som tagit den med sig in i internetåldern. Högerextremisten Bob Whitaker, som liksom Lane drivs av en övertygelse om att det pågår ett folkmord på vita skrev 2006 ett manifest. Där myntade han frasen ”antirasism är ett kodord för anti-vit”, ett uttryck i samma anda som David Lanes påstående om att integration är folkmord.

Mantrats budskap är att migration endast sker till länder som traditionellt befolkats av vita männsikor. Antirasister och etablissemanget är hycklare som enligt Whitaker tycker att Asien är för asiater, Afrika för afrikaner - men förespråkar ett ”folkmordsprogram” när det kommer till vita nationer.

Liksom David Lane menade Whitaker att det som krävs för att väcka massan är att pränta in det enkla budskapet att ”antirasism är ett kodord för anti-vit". Whitakers följare uppmanas att posta ”mantrat” överallt på forum och i diskussioner. Den nyfascistiska tankesmedjan Motpol skriver i en artikel om Whitaker:

”Man ska till exempel inte, när väl en debatt gått igång tack vare mantrat, börja argumentera mot PK-bruk som positiv särbehandling, medias mörkanden och invandrares kriminalitet. Man ska istället, sedan mantrat postats och termen 'antivit' lanserats, kunna våga förlora en viss debatt. Man har ju ändå etablerat sin terminologi i den.”

Idag är det inte ovanligt att Whitakers ”mantra” dyker i så kallade memes eller i kommentarsfält och forumtrådar.

David Lanes radikala budskap om ett folkmord på vita, att tiden är knapp och hans 14 ord fick ny fart genom mantra-rörelsen, och myten inspirerar den våldsbejakande vit makt-miljön att ta till terror än idag. 

Den 27 oktober 2018. Som vilken lördag som helst fylls synagogan Tree of Life Congregation i Pittsburgh, Pennsylvania, av sabbatfirare. Synagogan delas av tre olika judiska församlingar i staden och blir snabbt fullsatt.

Vid åttatiden på morgonen har Pittsburghbon Robert Bowers publicerat ett inlägg på den sociala mediatjänsten Gab. Han riktar sig till den judiska hjälporganisationen HIAS (Hebrew Immigrant Aid Society).

”HIAS vill ta hit invaderande fiender som dödar vårt folk. Jag kan inte sitta och se på när vårt folk slaktas. Jag skiter i hur det ser ut. Jag går in”.

Två timmar senare hade han beväpnat sig och stormade in i synagogan Tree of Life Congregation. Han skjuter ihjäl elva personer och skadar sju. Precis innan han påbörjar sin massaker skriker Robert Bowers ”All Jews must die” - alla judar ska dö.

Ämnen i artikeln