Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den som följt SVT-Nyheter den senaste tiden har kunnat följa åtalet mot Ingrid Carlqvist och Maria Celander. Läsaren får i den senaste artikeln från 23 november "Journalister frias i mål om hets mot folkgrupp" veta att Ingrid Carlqvist är journalist och författare och att hon profilerat sig i islamkritiska frågor, samt att hon tillsammans med Celander driver en hemsida med den inriktningen.

Under dagen har Expo sökt SVT-Nyheters ansvarige utgivare i Skåne utan framgång. Däremot har SVT efter våra kontaktförsök uppdaterat texten och ändrat rubriken till "Texten är missaktande men inte hets mot folkgrupp". Artikeln har även lagt till att Ingrid Carlqvist tidigare drivit det antimuslimska Tryckfrihetssällskapet. Och det är bra!

Läs hela SVT-Nyheters svar nederst i artikeln.

Beskrivningen är också en fördjupning jämfört med den första artikeln som publicerades av SVT angående rättegången. Då presenterades de bara som journalisterna Ingrid Carlqvist och Maria Celander som driver en hemsida där de publicerar artiklar, insändare och krönikor.

SVT-Nyheter redogör för att tingsrätten trots den friande domen konstaterade att texten uttrycker missaktning mot muslimer. Helsingborgs tingsrätt skriver i domen att Carlqvist och Celander frias då ”författarens något dystra bild av framtiden i flera avseenden bemöts och ifrågasätts med relativt sakliga argument” i kommentarsfältet och tingsrätten beaktar dessutom försvarets inställning att hemsidan är "av journalistisk natur” då de uppgifterna inte bemöttes av åklagaren.

Om den friande domen är korrekt är upp till jurister att diskutera, problemet är SVT:s beskrivning av de åtalade som islamkritiska journalister. Islamkritiska?

En av sveriges kändaste högerextremister

Här hade SVT-Nyheter chansen att berätta om en av Sveriges mest profilerade högerextremister. Ingrid Carlqvist spelade en gång i tiden en central roll i att lansera den antimuslimska counterjihadrörelsen i Sverige. En rörelse vars ideologi inspirerade den norska terroristen Anders Behring Breivik. Sedan dess har hon hunnit organisera sig i vit makt-organisationen Det fria Sverige, öppnat för samarbete med Nordiska motståndsrörelsen och lanserat antisemitiska konspirationsteorier där judar pekas ut som ansvariga för invandringen till Sverige.

Så här sammanfattade Carlqvist själv sin senaste bok ”Från Sverige till Absurdistan” som ges ut av vit makt-förlaget Logik förlag för ett par år sedan.

”De som gått i bräschen för Sveriges grymma förvandling till Absurdistan är judar. I min naivitet har jag sett svenska judar som helt solidariska med fosterlandet.” Hon menade vidare att de som förespråkar mångkultur är ”folkförrädare” som bör ställas inför en tribunal.

Carlqvist har även flera gånger förnekat Förintelsen. Bland annat har hon på sociala medier hävdat att det inte fanns några gaskammare i Auschwitz och ifrågasätter om det finns bevis för att Förintelsen överhuvudtaget ägt rum.

”Jag uppmanar alla att gå igenom bevisen för Förintelsen. De flesta är övertygade om att det finns tonvis med bevis, men när man går igenom det blir det inte alls så tydligt längre”.

För några veckor sedan twittrade hon att ”islam måste förbjudas helt och hållet” och i en annan färsk tweet hävdade hon att ”det är ett uppenbart hot mot demokratin ju fler muslimer som finns i ett land”.

Är det denna grova islamofobi där muslimer pekas ut som ett hot mot vår demokrati som ”islamkritiken” består i enligt SVT-Nyheter?

Driver konspirationistisk hemsida

När det kommer till Ingrid Carlqvist och Maria Celanders hemsida, som SVT inte förklarar närmare, går ”journalistiken” där ut på att sprida en salig kompott av konspirationsteorier och rasism. Bland annat hävdas att: ”Kabalen, globalisterna, vad man nu vill kalla dem, må ha styrt bakom kulisserna i tusentals år”.

Det är en ”journalistik” som sprider klassiska antisemitiska konspirationsteorier om familjen Rothschild och ”avslöjanden” som att Bill Gates vill ”spruta in mikrochip i folk” för att på så sätt kontrollera mänskligheten.

Vad gäller själva insändaren så skriver SVT att det i den spekuleras "om hur apoteksanställda med muslimsk tro kan tänkas prioritera andra muslimer för att få mediciner i händelse av en hypotetisk samhällskollaps, med slutsatsen att personer som inte är muslimer riskerar stå utan medicin”.

SVT menar även att insändaren problematiserar ”avregleringen av apoteksmonopolet som beskrivs som 'en del av agendan att förvandla Sverige till en shariastat'".

För att läsaren bättre skulle kunna förstå vad åtalet handlade om kanske det skulle vara på sin plats att förklara rubriken på insändaren.

”Faran med allt fler muslimer på apoteken – apoteksdörrarna riskerar att stängas för oss”.

Det skulle inte heller skada att förklara för sina läsare att skribenten till texten argumenterade för yrkesförbud på muslimer.

”Att sätta muslimer på yrkespositioner inom säkerhet, rättsväsendet och liknande myndigheter innebär en fara för oss svenskar redan nu.”

Låt oss hoppas att oviljan hos SVT att hjälpa läsarna att förstå sammanhang och avsändare är en tillfällighet.

 

Uppdatering 201126. Kommentar från ansvarig utgivare SVT-Nyheter Skåne:

Under dagen har SVT-Nyheter Skånes ansvarige utgivare Göran Eklund återkommit till Expo. Han säger till Expo att de i den första artikeln som publicerades om rättegången borde ha gett mer bakgrund kring de åtalade personerna. Något han menar att de gjorde i den andra publiceringen om domen.

- Men det  var inte heller tillräckligt så vi uppdaterade artikeln med att Ingrid Carlqvist var med och grundade det antimuslimska Tryckfrihetssällskapet. Med det så berättade vi också att hon har en bakgrund som sträcker sig flera år tillbaka och det är relevant i den frågan som åtalet handlade om, säger Eklund.

- Du är också inne på det i din artikel att vi har en skyldighet att ge sammanhang. Vi kan inte utgå från att publiken har koll på alla bakgrunder så vi har en uppgift att ge en bakgrund så man som publik kan sätta saker i sitt sammanhang.

Göran Eklund betonar samtidigt att det är en balansgång i en nyhetsartikel hur mycket bakgrund som går att ge innan artikeln börjar handla om någonting annat än själva nyheten som i det här fallet var ett åtal om hets mot folkgrupp. Enligt Göran Eklund behövs, mot bakgrund av det, heller inte ytterligare information om extremismen på den hemsida som Ingrid Carlqvist och Maria Celander driver.

- Jag tror man får en bra bild av hemsidan genom att referera till den texten som ledde till rättegången. Då får man ändå en bild som läsare av vad som publiceras där, säger han.

SVT-Nyheter har uppdaterat båda artiklarna om åtalet med uppgiften om att Ingrid Carlqvist var med och grundade det antimuslimska Tryckfrihetssällskapet 2012. Rubriken har också ändrats i den senaste artikeln för att mer fokusera på domslutet.  

Ämnen i artikeln