Polariseringen i spåren av terrorn är oanständig
Terror och hat används som förevändning av ytterhögern att flytta fram positionerna och driva opinion – det bara timmar efter att nyheten om gårdagskvällens terrordåd blivit känt. Expos Niclas Nilsson, som själv känt samhörigheten i fotbollsgemenskapen, efterfrågar tid att sörja och reflektera.
Publicerad: 2023-11-08, 20:51
Lästid: 4 minuter
Du läser just nu gratis innehåll
Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.
Hatet, våldet och fanatismen visade upp sitt vidriga och avskyvärda ansikte i Bryssel under gårdagskvällen. Två svenskar sköts till döds och en tredje person skadades i ett terrordåd i samband med Sveriges EM-kvalmatch mot Belgien.
Den misstänkte gärningsmannen ska, enligt flera nyhetskällor, under våldsdådet ha skjutit med automatvapen och skrikit ”Allahu akbar”, Gud är större. Dessutom ska han i ett videoklipp svurit trohet till terrorgruppen IS. Terroristen ska enligt belgiska tidningen HLN vara känd sedan tidigare som en radikaliserad jihadist. Såväl Belgiens premiärminister Alexander De Croo som åklagaren i fallet har i uttalanden sagt att offrens svenska nationalitet utgjorde motiv för dådet.
Våldet och hatet gör nu allt för att triumfera och segra, såväl i vår omvärld som i vårt samhälle. Attacken igår blir ännu en påminnelse om detta. Våldet och hatets apostlar slår sönder tillit och gemenskap samt utmanar oss att ta till hämnd, skapa än mer splittring och att slå tillbaka med mer våld och nedstängda samhällen. Vissa politiska företrädare tycks ta varje tillfälle att hetsa och elda på för just den utvecklingen.
Det tog inte lång tid från det att nyheterna från Bryssel nådde oss till den svenska ytterhögern, med SD:s företrädare i spetsen, mobiliserade och kidnappade de avskyvärda händelserna för sina egna politiska syften.
Ingen tid gavs för omtanke om offren och dess anhöriga. Sorgearbete och behovet av stillhet kastades åt sidan. I stället aggressiva skrik, eskalering och hets mot personer och grupper som helt saknar koppling till dådet.
Richard Jomshof, SD:s toppolitiker och ordförande i Justitieutskottet, använde gårdagskvällen för att ännu en gång kollektivt skuldbelägga muslimer och islam för det som terroristen i Bryssel utförde.
SD:s riksdagsledamot Jessica Stegrud skrev på X, tidigare Twitter, att Fredrik Reinfeldt, numera ordförande för Svenska Fotbollförbundet och som i egenskap av det eskorterades ut från läktaren av säkerhetspersonal, borde tvingas sitta kvar med de andra arenabesökarna – fast utan polisbeskydd. Anledningen var att Stegrud anser att Reinfeldt och andra politiker är medskyldiga och lagt grunden för det som skedde.
Utspelet kommer bara timmar efter att svenskar mördats i ett terrordåd. Trots massiv kritik från flera moderata politiker och företrädare väljer Jimmie Åkesson och partiledningen i dag, som vanligt, att rycka på axlarna och tillskriva kritiken mot SD:s företrädare ”som tramsigt”.
För att trycka tillbaka våldet och förhindra terrorism behövs genomtänkta strategier, analys och rationella beslut. Det som ytterhögern i stället bidrar med är att ta fokus från den faktiska händelsen och upprinnelsen till den och tillskriva oskyldiga personer ansvar. De ställer människor mot varandra, med syfte att eskalera konflikter och splittring snarare än att hantera och lösa dem. Något som terroristerna uppskattar och inte sällan har som uttalat mål.
Det som ytterhögern också gör genom sitt agerande är att försvåra samhällets förståelse och kunskap om terroristernas motiv, idéer och strategier. Fullständigt nödvändiga saker att förstå för att kunna motverka både radikalisering och brott.
Alla vi som varit och sett det svenska landslaget spela i mästerskap och i viktiga kvalmatcher vet att de svenska supportrarna är erkända för sin fina gemenskap och härliga stämning. Det är fest, sång och glädje. På läktarna samlas svenska supportrar med olika bakgrund, erfarenheter och födelseplatser för en gemensam sak och upplevelse. En plats för sammanhållning och gemenskap. Låt det bli ledorden för terrorattentatets efterspel och sorgeprocess. Låt inte de som önskar att splittra oss segra.
Niclas Nilsson är researcher och utbildare på Expo.