Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Tisdag på Migrationsverkets förvar i Åstorp, mitt emellan skånska Klippan och Helsingborg. I ett till synes slitet rum på anläggningen, där personer som väntar på att bli utskickade ur Sverige hålls inlåsta, presenterar Jimmie Åkesson och migrationsminister Maria Malmer Stenergard nästa steg i Tidöpartiernas så kallade ”paradigmskifte” – mottagnings- och återvändarcenter.

Det är Danmark, 2,1 mil nordväst om Åstorp, som står som förebild för denna SD-vinst i regeringens nya migrationspolitik. Signalen är tydlig – asylsökande i Sverige har det för bra, de har för mycket frihet.

Att samla alla som flytt sitt hemland undan krig, förföljelse och fattigdom för ett tryggare liv i Sverige är mer effektivt, säger regeringen. På så sätt är de här personerna aldrig ute i samhället bland vanliga Svenssons – de samlas istället i statliga anläggningar, med begränsad rörelsefrihet. När de sedan får ett nej på sin asylansökan så kan de, utan en minut på fri fot i ordens rätta bemärkelse, deporteras ut ur Sverige från de så kallade återvändarcenter som regeringen nu ska bygga. Hur integrationsprocessen för de som får ett ja ska gå, verkar för regeringen sekundärt – regeringen och SD vill helt enkelt inte ha dessa människor här. Huruvida ensamkommande asylsökande barn ska få bo med släktingar eller föräldrar under asylprocessen kan inte regeringen svara på, det ska tydligen också utredas.

Lyssna på Studio Expo:

Det här är SD-politik som den sett ut sedan embryot till partiet kom till i Bevara Sverige Svenskt, BSS. Kort och gott ska invandrare frihetsberövas och skickas ut. Retoriken är en annan – politiken densamma. Ett annat parti som talat sig varmt för just statlig internering och deportation är högerextrema Alternativ för Sverige, som de senaste valen gjort seriösa försök att utmana SD högerifrån. De använder dock ordet ”återvandring” och inte regeringens förskönade ”återvändande”. ”Internera, deportera, repatriera”, är en annan gammal vit makt-slogan som regeringens förslag faktiskt också påminner om.

Men oavsett det faktum att regeringens förslag är SD-politik så är det inte SD som har förändrats, de står kvar lika fjärran högerut i svensk politik som de alltid stått. Däremot har M, KD och L förändrats en hel del – och det på kort tid.

För vad blev det av Liberalernas prat före valet om att de skulle vara den här regeringens liberala ankare och borgerliga samvete? Moderata utspel som slår fast att angiverilagar hör hemma i kommunistdiktaturer – varför har de tystnat? Kristdemokraterna – frikyrkopartiet, som för inte allt för länge sedan var svensk högers tydligaste röst i frågor om en human flyktingpolitik – var finns de i dag?

Jo, de sitter i regeringen och driver igenom SD:s repressiva och auktoritära flykting- och migrationspolitik.

På den italienska ön Lampedusa är en stor del av dem som nu tagit sig den livsfarliga vägen från Nordafrika till Europa gravida kvinnor och familjer, enligt Röda Korset. De senaste dagarna har över hundra båtar med tusentals flyktingar anlänt. Många av dem är dessutom lurade av fullständigt hänsynslösa människosmugglare som enbart är ute efter en sak – pengar. Men att de som tagit till flykten i jakt på ett drägligt liv riskerar att betala med sina liv är inget den svenska regeringen tycker sig kunna ta hänsyn till i den nya ”effektiva” asylprocessen. Det viktigaste är bara att de inte kommer hit, till Sverige.

För trots att regeringens nya migrationspolitik, med nya mottagnings- och återvändarcenter och fördubblade förvarsplatser kostar massvis med pengar ska den ändå spara staten 2,2 miljarder kronor. Det helt enkelt på grund av färre asylsökande, enligt migrationsminister Malmer Stenergard.

En titt i regeringens nya budget visar att de sparade 2,2 miljarder kronorna i runda slängar täcker kostnaden för det höjda taket för Rot-avdraget och den sänkta skatten på snus.

Regeringen verkar tycka att det svenska samhället ska skyddas från människor på flykt. Häromdagen sa Jimmie Åkesson att våldet i Sverige är ”100 procent migrationens fel”. Att han säger så är upprörande, men desto mindre förvånande. Men att regeringen tycks hålla med är ett svek mot de väljare som trodde på de borgerliga löften som gavs inför valet om att högern skulle tämja SD:s oblyga rasism.

Otaliga är de historier om människor som levt i Sverige i flera år innan de fått ett slutgiltigt besked om de får asyl eller inte. Dessa människor ska nu, med regeringens förslag, tvingas bo på statlig institution, med anmälningsplikt, medan de väntar.

Det trots att de är just asylsökande. Inte brottslingar.

Erik Glaad är reporter på Expo.