Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I fyra decennier har Ultima Thule varit en del av extremhögern och levt i symbios med svensk nazism. De har delat scen med nazister, sålt nazistisk musik och heilat på scen. Bandets drivande kraft, trummisen och SD-politikern Ulf Hansen, har spridit rasideologisk och antidemokratisk propaganda.

Att den högerextrema organisationen Bevara Sverige svenskt (BSS) sponsrade och sålde den första skivan har varit känt länge, men i en ny uppmärksammad dokumentär från Sveriges Radio avslöjas att banden mellan Ultima Thule och den högerextrema organisationen varit ännu starkare.

BSS husband

Vi får veta att Lars-Erik Hansen, medlem i BSS och storebror till bandets drivande kraft Ulf Hansen, fungerade som mellanhand mellan BSS och den punkgrupp som skulle bli ett skinheadband och byta namn till Ultima Thule. BSS hade sett vilken roll musiken spelade för National Front, deras vänorganisation i Storbritannien, som genom samarbetet med det ökända vit makt-bandet Skrewdriver lyckades nå ut med sitt budskap till en ung publik. Förhoppningarna om att de allt mer nationalistiska punkarna från Nyköping kunde ha en liknande effekt i Sverige skulle visa sig bli verkliga.

Ulf Hansen berättar i dokumentären att han blev medlem och aktivist i Bevara Sverige svenskt och att han brukade klottra ”BSS” och deltog i vid demonstrationer och möten.

Även flera andra medlemmar i bandet deltog i BSS aktiviteter under 80-talet.

BSS-grundaren Leif Zeilon författade bandets låttexter och spånade fram namnet Ultima Thule tillsammans med Lars-Erik Hansen.  Nazisten Niels Mandell, en av de drivande i BSS, designade skivomslaget. Ultima Thule blev BSS husband och när organisationen lades ner och Sverigepartiet och efterhand Sverigedemokraterna bildades fortsatte bandets relation till partierna.

Hitler-hälsningar

I P1-dokumeäntren berättar Ultima Thules sångare Jan Törnblom att bandmedlemmar ”heilade på scen”. Bandets trummis, Ulf Hansen, berättar också att han gjort Hitler-hälsningar flera gånger men framhåller att det inte var politiskt. Förekomsten av Hitler-hälsningar utvecklade Hansen i en intervju med Lena Adelsohn Liljeroth i boken Skinnskallar: rasister, nationalister eller hyggliga unga män? från 1995.

”Men visst, medger han, har det gått över gränsen ibland, framför allt när de var yngre. I gängen uppstod ibland nästan en masspsykos och började då någon skrika ”Sieg Heil”, föll alla in. Och visst var det en del snack om ”farbror Adolf”. Somliga hade honom inramad hemma i pojkrummet.

– Många av oss förstod nog inte riktigt vad vi sade. Men att vara rasist och att tycka illa om invandringspolitiken är en djävla skillnad.”

Ultima Thule, precis som bandets försvare,  återkommer ständigt till denna typ av bagatellisering av den nazistiskt präglade subkultur de rört sig i.

Nazistband i studion och butiken

Under mitten av 90-talet sålde Ultima Thule nazistisk musik från banden Svastika och Vit aggression i sin butik i Nyköping, inte öppet utan under disk. Ultima Thules sångare Jan Thörnblom försvarade det med att ”den typen av musik har ju rätt att finnas”.

Ultima Thules eget skivbolag samdistribuerade i slutet av 90-talet sina produkter via postorder tillsammans med nazistiska Ragnarock Records. I början av 00-talet sålde Ultima Thule öppet nazistisk musik av bland andra Pluton Svea i sin webbshop.

Kring millennieskiftet spelade flera nazistiska band in sin musik i Ultima Thules studio i Nyköping. ”Vi har inga skygglappar”, förklarade Hansen och motiverade beslutet med att bandet måste överleva ekonomiskt.

Under det senaste decenniet har även kläder, med nationalism och raggarkultur som teman, sålts i den till bandet kopplade webbutiken som drivs av Ulf Hansen. Flera av personerna som agerar modeller är kända från den nazistiska miljön.

Ett belysande exempel bland flera är när Jimmie Åkesson under sin sjukskrivning våren 2015 med orden ”Give ’em hell” gav sin välsignelse till ett försök att fälla regeringen. Då lanserade Hansens webbutik en t-shirt med Åkessons ord.  Modellen arbetade vid tidpunkten för Hansen och är en tidigare medlem i Nationalsocialistisk front som på Facebook skrivit att Hitler var ”en reko kille” och att Förintelsen är ”ett jävla hittepå”.

Sommren 2015 poserade Ultima Thule och Jimmie Åkesson i denna t-shirt under en födelsedagsfest i Åkessons trädgård där bandet spelade.

Jimmie Åkesson, Ulf Hansen, Ultima Thule

Högerextrema sympatier

Ulf Hansen har flera gånger intervjuats i Nationaldemokraternas tidning Nationell Idag. I en intervju 2002 gav Hansen Jean-Marie Le Pen, känd för sitt förnekande av Förintelsen, som exempel på ”en stor stark ledare” som han själv efterfrågade.  I en intervju 2012 slog Hansen fast att Ultima Thule ”alltid varit nationella och aldrig hycklat med det”. Nationella är ett begrepp som används av organisationer och individer som anslutit sig till den rasideologiska miljöns ideal. Det är begreppet högerextrema använder om sig själva.

Hansen slår fast att ”från BSS till i dag ångrar vi ingenting. Vem vill inte att Sverige skall vara svenskt?”

Under det senaste decenniet har Ulf Hansen mer frekvent delat med sig av sina högerextrema idéer i sociala medier och som krönikör i SD:s nättidning Samtiden.

2017 försvarade Hansen deltagarna i demonstrationen i Charlottesville där USA:s vit makt-miljö samlades och en motdemonstrant dödades.

”Av egen erfarenhet från en rad demonstrationer till stöd för Karl XII kan jag med säkerhet poängtera att de flesta nationalister som träffades i Charlottesville inte deltog för att ställa till bråk och de var inga extremister, de var patrioter som opponerar sig mot globaliseringens baksida. De ville demonstrera mot vad de uppfattar som ett övergrepp mot sina förfäder, sin ödesgemenskap.”

I en annan krönika fördömde Hansen utvecklingen efter franska revolutionen 1789, som han framställer som startpunkten för ”kriget mot den europeiska kontinentens folk” och mot ”traditionen”. Hansen uttrycker i stället en längtan efter ”den gamla ordningen”. Argumentationen är ett typexempel på antidemokratiskt tänkande inom de mest extrema delarna av ytterhögern.

I flera krönikor driver Hansen en argumentation som vilar på etnisk nationalism och rasidéer.  ”Ursprungsbefolkningens livsrum beskärs” skrev Hansen i en krönika 2016 och året före delade han en länk till en rasideologisk film med budskapet att det pågår ett folkmord på vita.

Delar scen med nazister

Under 80-talet och början av 90-talet var Ultima Thule, trots att bandet aldrig bekänt sig till nazismen, en del av vit makt-musikscenen. Ultima Thule uppträdde på mängder av skinheadspelningar tillsammans med öppet nazistiska band som Dirlewanger och Vit aggression.

På denna sida av millennieskiftet har Ultima Thule återkommande spelat på Kuggnäs motorgård utanför Nyköping, en plats som förenar raggarkalturen och vit makt-musikscenen och där Hitler-hälsningar ofta varit en naturlig del av spelningarna.

På Ulf Hansens Facebookprofil finns mängder med bilder från Kuggnäs och andra sammanhang där Hansen glatt poserar med personer i t-shirts med nazistiska tryck.

På senare år har Ultima Thule uppträtt under Sverigemokraternas sommarfesivaler och uppträtt ihop med SD:s partiledare Jimmie Åkesson.

I mars 2018 uppträdde Ultima Thule i Saxdalens Folkets hus. Aktivister från Nordiska motståndsrörelsen var anlitade som vakter. Expo kunde avslöja att den person i lokalens föreningsstyrelse som är ansvarig för uthyrningar sympatiserar med och har vänskapliga band till de lokala NMR-ledarna.

I fjol arrangerade samma nazistsympatisör en Halloweenfest i Nyhammar där en aktivist från Nordiska motståndsrörelsen var utklädd till SS-officer och sålde nazistiska smycken, ölglas med hakkors och nazistpropaganda till gästerna. Vikingarockbandet Snöfrid uppträdde. Bandets ena hälft har demonstrerat med NMR och den andra har bakgrund i Nationalsocialistisk front. I sociala medier och under spelningar poserar de öppet med nazistiska budskap och symboler.

I morgon inleder Ultima Thule sitt 40-årsjubileum med en konsert under en tvådagarsfestival utanför Borlänge, tillsammans med ovan nämnda Snöfrid. Arrangören är åter igen nazistsympatisören med kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen i Dalarna.

När Ultima Thule firar 40 år är det mesta sig likt. Skillnaden är att den politiska rörelse bandet är en del av i dag är Sveriges tredje största parti.

Jonathan Leman är researcher på Expo.