Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det är inte så konstigt att läget är oerhört uppskruvat i debatten just nu, både i Sverige och internationellt. Det upptrappade kriget mellan Hamas och Israel har obönhörligt och brutalt skördat oskyldiga civilas liv på ett sätt och i en omfattning som väcker stark vrede och sorg världen över.

Men det väcker också en vilja att göra motstånd mot det som nu händer. Det är en reaktion som är sund – vi ska inte tyst se på när oskyldiga människor dödas. Motståndet kan se olika ut. Att demonstrera på gator och torg är ett sätt. Att dela innehåll i sociala medier är ett annat.

Samtidigt som kriget som tar så många liv eskalerat startade ett annat – den om verklighetsbeskrivningen. Alla som har minsta lilla konto i valfritt socialt medie står mitt i en störtflod av journalistisk rapportering, felaktig information, ren propaganda och hat. Det är inte enkelt att navigera och förstå vad som är att lita på – även om det är helt avgörande.

Den senaste veckan har Stina Wollters delningar i sociala medier varit i mediernas blickfång. De som följer henne på Instagram har fått ta del av en stor mängd delningar om just utvecklingen i Gaza. Men också antisemitiska lögner om det som nu sker. Wollter själv ägnar nu stor kraft åt att visa att hon inte hatar judar och att det hela rör sig om bristande källkritik.

Och det må vara så. Men det förändrar inte faktumet att om du, som Wollter gjorde, sprider lögner om att Israel systematiskt dödar palestinier i syfte att stjäla deras organ bidrar till en demonisering av judar. En mytbildning som har släktband med föreställningar om judiska blodsoffer och den långvariga antisemitiska nidbilden av judar som går att härleda till medeltiden om judars begär att dricka kristna barns blod.

Delar du innehåll som säger att exempelvis svenska medier, på grund av att de skulle styras av judiska intressen, systematiskt mörkar kritik mot Israel och medvetet låter bli att rapportera om Gazas befolknings lidande så är det inte bara i sak fel. Det är också ett upprepande av en uråldrig antisemitisk konspirationsteori om ett judiskt maktövertagande som styr i det fördolda.

I just Stina Wollters fall finns det ytterligare besvärande exempel än de som lyfts fram i de senaste dagarnas kritik. Exempelvis att det inte var Hamas som låg bakom den dödliga attacken mot musikfestivalen i Re’im, utan Israel själva.

Lyssna på Studio Expo:

Det finns många exempel att dra och de finns alla där i sociala medier och på gator och torg. Just nu sprids de ofta av personer ur den politiska vänstern som kräver stopp för dödandet av civila i Gaza. Men den som kräver ett stopp för dödandet och samtidigt vill hålla sig med epitet som antirasist har ett ansvar. Gör inte samma antisemitiska världsbild och idéer som extremhögern använder sig av till dina egna.

För bortom de antisemitiska myter och föreställningar som sprids i framförallt sociala medier just nu får det här tankegodset verkliga konsekvenser. Det sprider rädsla bland judar i Sverige och det ökar risken för våld, hot och kollektivt skuldbeläggande.

Erik Glaad är reporter på Expo.

Ämnen i artikeln