Natten mellan den 9 och 10 november 1938, det som kom att kallas Kristallnatten, var kulmen av novemberpogromerna i Nazityskland då drygt 400 judar dödades eller begick självmord och upp till 30 000 arresterades och fördes till koncentrationsläger.

Det som aktiverades då var en antisemitism och ett judehat med historiska rötter som sträcker sig så långt tillbaka som till medeltiden. Och det är samma antisemitism som nu aktiveras igen. 

I dag, 85 år senare, ser vi i spåren efter den upptrappade konflikten mellan Israel och Hamas återigen ett ökat uttryck för judehat runt om i världen och i Sverige.

Hur påverkar den nya situationen judar i Sverige? Hur tar sig hatet mot judar  uttryck och görs det tillräckligt för att motverka den här utvecklingen?

Gäster i studion är Mathan Shastin Ravid från Svenska kommitén mot antisemitism (SKMA) och Expos researcher Morgan Finnsiö.

Programledare: Anna Fröjd

Gillar du Studio Expo?
Hjälp oss att fortsätta granska extremhögern och få fler att lyssna på vår podd – utan betalväggar. Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare