Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

2021 lämnade Lena Rosén alla sina politiska uppdrag för Vänsterpartiet i Ronneby kommun efter att Expo och BLT avslöjat att hon sitter i styrelsen för Föreningen Livskraft och därigenom var en av personerna som i augusti 2021 arrangerade en föreläsning med förintelseförnekaren Jüri Lina i kommunens lokaler. Men i slutet av januari kunde Expo berätta att hon, efter valet 2022, var tillbaka som vänsterpartistisk ersättare kommunfullmäktige.

SKMA: ”oklar hållning till antisemitism”

Trots att Rosén lämnade sina uppdrag så kvarstod hon hela tiden som medlem i partiet. Svenska kommittén mot antisemitism, SKMA, krävde i en debattartikel, kort efter hennes avgång 2021 att hon också skulle uteslutas – men det skedde aldrig.

Enligt Vänsterpartiet Blekinges ordförande, Emma Hilborn, beror det på att det aldrig fanns några krav från partiets riksledning på att utesluta eller på annat sätt förmå Rosén att lämna partiet.

SKMA kritiserade Vänsterpartiets agerande efter att det blivit känt att Lena Rosén återinsatts som ersättare i kommunfullmäktige för partiet i Ronneby. I ett uttalande publicerat på organisationens hemsida riktas kritik mot Vänsterpartiet Ronnebys inställning till antisemitism som organisationen kallar för ”oklar”.

– Agerandet reser frågor om förhållningssättet till antisemitism inom Vänsterpartiet i Ronneby och Blekinge, något som borde oroa även V på riksplanet, skriver SKMA.

Lyssna på Studio Expo:

Fortsatt förtroende – tog inte avstånd

Vänsterpartiets lokala ordförande i Ronneby uppgav för Expo i januari att föreningen fortsatt hade förtroende för Rosén.

Den lokala ordföranden, Peter Bowin, vände sig visserligen kraftigt emot Jüri Linas tidigare uttalanden om Förintelsen, men kallade det hela ett olycksfall i arbetet från Lena Roséns sida.

– Hon fick på sittande sammanträde ett förslag på att den här personen var en spännande nytänkare. Jag ska inte säga att hon blev lurad, men hon fick inte all information, sade Peter Bowin.

Men Lena Rosén, som sitter kvar i Föreningen Livskrafts styrelse, har genomgående valt att inte ta avstånd från bokningen av Jüri Lina. I ett första skede kallade hon Lina för ”en djuplodad man” som ”verkligen tar reda på saker och ting”.

I januari sa hon till Expo att det var bra att föreningen bokat Jüri Lina i stället för att bara avfärda honom – även om hon uppger att hon inte står bakom hans åsikter.

– Ja, det tycker jag! Jag ser inte det som en farlig grej. Däremot kanske man inte vill göra det fler gånger, sade Lena Rosén.

Beslut på riksnivå

I en skriftlig kommentar till Expo skriver Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler att Lena Rosén nu uteslutits ur partiet.

– Som vänsterpartist måste man hålla en glasklar linje mot antisemitism och annan rasism. Därför har Vänsterpartiet nu uteslutit Lena Rosén i Ronneby, skriver han.

Etzler skriver att partiet inte agerade för att utesluta Rosén eftersom hon ”tog konsekvenserna och avgick”.

– Efter valet kom hon tillbaka och när det kom nya turer i detta blev det tydligt att hon inte tog saken på tillräckligt allvar. Då kan man inte vara medlem i Vänsterpartiet, skriver Aron Etzler till Expo.

De frågor Expo ställer om hur partiet ser på kritiken från SKMA lämnas utan svar.

Expo har sökt Lena Rosén, men hon vill inte kommentera partiets beslut.