Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Lyssna på reportaget:

Den tre meter höga, svarta stålgrinden är stängd och låst. Ett stadigt Gunnebostängsel säkerställer att in- och utpassering endast sker genom den. Mannen som skyndar mot mig på andra sidan ser misstänksam ut.

– Har du biljett?
– Ja, är det dig jag ska visa den för?
– Nej, det får du göra inne vid garderoben.

Genom ett telefonsamtal kontrollerar han om han har tillåtelse att låsa upp. När klartecken ges fiskar han upp en nyckelknippa och släpper in. Han fortsätter att titta misstänksamt på mig.

– Varför kommer du nu? Du har ju missat nästan allting.

Klockan är strax efter tolv på lördagen och konferensen har varit i gång i två timmar – cirka femton återstår. Själv stannar jag bara över dagen. Dag två planerar jag att följa genom livesändningen på Youtube.

Nöjesrestaurangen Törringelund beläget i Svedala utanför Malmö tjänar vanligtvis som musikscen med dansbana. Denna sista helg i januari inrymmer den i stället konspirationsteoretiska föreläsningar och försäljning av new age-produkter, alternativa hälsobehandlingar, coachning och esoteriska skrifter. Allt detta under årets tema: ”Sanningen gör dig fri!”. På programmet står femton punkter med elva olika talare. Komikern Peter Wahlbeck, förintelseförnekaren Jüri Lina och ex-polisen Conny Andersson är några av affischnamnen.

Den sistnämnda gjorde sig känd för en del utanför den konspirationstroende miljön efter att han i SVT-dokumentären ”Att rädda ett barn” visar en staty i Stockholms tingsrätt som han säger bevisar djävulens närvaro i svensk rättsskipning. I dag kallar han sig ”professionell spårare” och besitter enligt egen utsago förmågan att lukta sig till om våld utövats där han befinner sig. Under konferensen är han på plats för att sälja sina tjänster i livscoachning och just spårning. Han ska också ge föreläsningen ”Fri från satan”.

Conny Andersson talade på WakeUp Conference 2023 och hävdade inför den att barn med autism och homosexuella är besatta av satan.
Bokningen av Conny Andersson mötte kritik internt i rörelsen efter att han uttryckt att homosexuella och barn med autism är besatta av djävulen. Foto: Faksimil/Youtube

Beskrivningen under den dramatiska titeln på evenemangets hemsida avslöjar inte särskilt mycket om innehållet i Anderssons timme. Men i sina sociala medier skriver Conny Andersson att han har förmågan att utföra exorcism på människor som är angripna och besatta av satan. Exempelvis autistiska barn och homosexuella. En kvinna i hans kommentarsfält som uppger att hon har två autistiska barn undrar om hon kan fördriva satan från dessa på egen hand i hemmet. Conny Andersson svarar med att hänvisa till sina videos och till sin företagsmejl för konsultation. En som ifrågasätter om autism verkligen är symtom på inre demoner erbjuds ”vägledning” av Andersson eftersom han tycker att personen själv verkar vara besatt av djävulen.

Conny Anderssons linje är väl magstark även för folk inom rörelsen och kort innan konferensen, efter viss kritik mot bokningen, byter föreläsningen namn. I stället för ”Fri från satan” får den namnet ”Vägen till frihet”.

Vid lunchtid kliver en av konferensens arrangörer, Michael Oddane, upp på WakeUp-scenen. I sammanhanget uppbär han och hans fru Joanna en slags stjärnstatus. Hon är också medarrangör och fungerar som konferensens konferencier.

Michael Oddane varnar likt Conny Andersson för ”mörka krafter” och för att satan manifesterar sig på jorden i akt och mening att försvaga människor som är ”vakna”. Ett begrepp inom den konspirationstroende miljön som signalerar att man tar avstånd från vetenskap och världsåskådningen som majoritetssamhället står för.

Bronsskulpturen ”Mother” placerad i en rondell i Hyllie utanför Malmö, drygt 15 minuters bilfärd från där vi befinner oss, tas som exempel på satans närvaro på jorden. Ett tio ton tungt bronsansikte är vänt upp mot himlen – vatten sprutar ur ansiktets öppna mun. När föreläsaren visar en bild av verket reagerar publiken med förskräckelse. För de allra flesta är symboliken självklar. Vi få i rummet som inte ser Lucifers avbild lämnas utan förklaring.

Mother är en fontänskulptur i Hyllie i Malmö som Michael Oddane menar är ockult.
Konstverket "Mother" i Hyllie som Michael Oddane menar är ockult. Foto: Wikimedia Commons/CC

 

Från scenen säger Oddane att dessa ”mörka krafter” hela tiden söker försvaga ljuskrigare och sanningssökare från att tänka själva. Försätta oss alla i lägre energier. Ytterligare ett exempel på detta fenomen är det vattensprutande huvudets syskonverk ”& child”. Verket är skapat av samma konstnär och placerat vid Hylliebadet. Återigen rör det sig om ett huvud i brons – denna gång ett barnhuvud. Barnet tittar upp ur vattnet och ”kokar kaffe” i fontänvattnets ytspänning. Församlingen flämtar av avsky och förtvivlan vid åsynen av skulpturen.

– Detta är ockult! Det är ockulta kontakter i samhället som skapar detta, konstaterar Oddane.
– Det är så fruktansvärt, utbrister en märkbart skärrad kvinna på min högra sida.

Ett trosfundament som konferensen vilar på är övertygelsen om att världen styrs av en dold elit med onda avsikter. Globalisterna och frimurarna. ”Globalister” är ett epitet som av högerextremister och konspirationstroende ofta används som ett antisemitiskt kodord för judar. I sammanhanget råder i det närmaste konsensus om att det är just ”globalisterna” som styr världen och att de måste stoppas.

Lyssna på Studio Expo:

En av alla som tycker sig ha sett igenom denna världskonspiration är Niclas Holmsten – en man med en youtubekanal som presenteras som ”bra på research”. Under en knapp timme presenterar han ett gytter av konspirationsteorier och framställer Bill Gates, finansstarka judar, frimurare, svenska staten och finansfamiljerna Rockefeller och Rothschild som roten till allt ont. Den dolda eliten utövar tankekontroll, säger han. Pandemin var ett sätt att få människor att ge upp sitt eget intellekt till förmån för injektioner av ett lömskt gift.

Niclas Holmsten driver youtubekanalen "Strävan efter sanningen" ägnade sin föreläsningstid åt att sprida en pärlband av konspirationsteorier.
Niclas Holmsten gav föreläsningen ”Mind control – så styr de våra tankar”. Foto: Faksimil/Youtube

Det är en intensiv upplevelse. Holmsten matar på i en rasande takt och ramar in sin fragmentariska bevisföring med svepande insinuationer. Vissa delar förutsätter han att publiken sedan innan har stora förkunskaper om och går vidare med ett ”ja, ni vet ju alla vad det innebär” eller ”resten känner ni ju till”.

– Världen är under attack, säger en bänkgranne och vänder sig åt mitt håll.

Bänkgrannen och många andra i salen ser sig som ljuskrigare. Soldater i en strid mellan ont och gott – mörkt och ljust. De är extremt mottagliga för det som sägs från scenen. Lyssningen är aktiv och följsam. Publiken reagerar med flämtningar och läten när den tvärsäkre Holmsten får in en slagkraftig formulering eller visar påstådda bevis i form av kraftigt beskurna skärmklipp från dokument där formuleringar för effektens skull accentuerats med färgmarkeringar.

Han är politisk flykting på Bali.
De sanningar han avslöjat gör att de vill döda honom – han kan inte vara här.

 

Samtidigt innehåller hans föredrag märkliga motsägelser. Ena stunden säger han att man som vaken hela tiden måste vara beredd på att de härskande oförtrutet försöker få en att sluta tänka själv. För att kort senare säga att om man ska välja mellan hjärta och hjärna, känsla eller intellekt, så ska man alltid gå med hjärtat. Känslorna ska alltid trumfa förnuftet. Publiken ger honom sitt varma bifall.

I pauserna uppmanas till mingel. Från scenen meddelas att grinden för in- och utpassering är öppen under en begränsad tid. Törringelunds unga personal säljer mackor från dansbanans servering, men det är svårt att komma i samtal med andra besökare. Mina kontaktförsök möts med skepsis – samtalen går i stå, rinner ut i sanden. Påtagligt många ljuskrigare vill förströ sig och avverka dödtid genom att slöscrolla på sin telefon. Det i ett sammanhang där motståndet mot såväl 4G som 5G-tekniken åtminstone tidigare varit massivt. Vid ett obemannat bord längst in i lokalen finns ändå ett spår kvar av den gamla stridsfrågan. Där har någon placerat ut tre olika flygblad som tillsammans med en skylt gör gällande att tekniken måste stoppas snarast möjligt.

Den levande musiken som spelas av Christoffer Lundquist, musikproducenten bakom flera av Per Gessles succéskivor, lättar ändå upp minglandet. Förutom sitt eget bidrag till den coronakonspiratoriska rörelsens musikyttringar, ”Vi är fria”, så spelar han även covers på en rad hits av artister som The Beach Boys och Elvis Presley. Medelåldern är relativt hög och samlingen är, bortsett från sitt innehåll, en uppsluppen och småputtrig tillställning.

Christoffer Lundquist är musikproducent och ligger bakom flera succéskivor med bland andra Per Gessle.
Christoffer Lundquist spelade under pandemin in den av konspirationistiska grupper ofta använda sången "Vi är fria". Foto: Expo

I musiken och sorlet står ett 30-tal utställare redo att sälja produkter och tjänster till konferensbesökarna. Här finns ett brett utbud med allt ifrån schamansk ägghealing, ”levande vatten” och böcker om hur en rad terrordåd och mord på politiker egentligen är bluff och statligt orkestrerade attentat utförda under falsk flagg. En av de mest utpräglade spridare av dessa konspirationsteorier, Ole Dammegård, säljer böcker via ombud på plats.

– Han är politisk flykting på Bali. De sanningar han avslöjat gör att de vill döda honom – han kan inte vara här, säger hans kvinnliga medhjälpare. Det uppges också vara anledningen till att hans föreläsning sker via länk.

Läs mer: Blir foliehattarna vårt nästa terrorhot?

Vid ett av borden erbjuds så kallad frekvensterapi med det som försäljarna kallar för en ”trollstav”. Stavarna, som man kan köpa med sig hem, ska lindra smärta, underlätta viktnedgång och aktivera allsköns nyttiga celler i kroppen. En man i 30-årsåldern erlägger en avgift, slår sig ner och får behandlingen. Säljaren riktar den magiska staven mot honom och för dess ände över mannens överkropp. Apparaten blåser varmluft samtidigt som en blå lampa belyser området som blir behandlat. Både dess utformning och oljudet den ger ifrån sig är påfallande likt en hårfön.

– Hur känns det, frågar säljaren.
– Det känns varmt! Den funkar, svarar en nu entusiastisk 30-åring i behandlingsstolen.

Under dagen sveper en rad scenframträdanden förbi. Alltifrån röstövningar, som uppges vara extra viktiga ”i sanningens tid”, till expertis i att avkoda dolda budskap i filmer ges från scenen.

När det så är dags för Peter Wahlbeck att avsluta konferensens första dag gör han det med en blandning av brandtal och stand up. Han kungör att han ”vaknade” runt 1997 när han läste tidigare nämnda Jüri Linas böcker. Han visar memes, skämtbilder, som handlar om hur grundlurade hela jordens befolkning är. Från scenen skriker han att han genom att bara visa bilder på judiska affärsmän kommer att bli kallad antisemit tillsammans med alla de åskådare som skrattar. Han kallar de sociala medie-plattformarnas regler mot desinformation och kränkningar för ”censur”. Publiken viker sig stundtals dubbel av skratt.

Föraktet för medier som inte föregås av prefixet ”alternativa” är påtagligt under såväl Wahlbecks framförande, som resten av evenemanget igenom. För staten likaså. De ljuger om allt. Den allmäntrådande inställningen är att den som inte är med – den är emot. Det finns krafter utanför det här sammanhanget som vill den som ”vaknat” illa.

När applåderna lagt sig förklaras den första dagen avslutad. Grinden är öppen igen. Det vankas fest på kvällen. Från scenen avslutar Joanna Oddane konferensens första dag iklädd en vit långklänning.

– Se till att vara i tid imorgon, för klockan 10:00 låser vi grinden igen.