Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Vänsterpartiet i Ronneby fick hösten 2021 utstå massiv kritik efter att BLT tillsammans med Expo kunde avslöja att en av deras företrädare låg bakom att den välkände antisemiten och konspirationsteoretikern Jüri Lina föreläste i Ronneby kommuns lokaler. Föreläsningen arrangerades av den lokala alternativhälsoföreningen Livskraft där vänsterpartisten Lena Rosén satt i styrelsen.

Föreläsningen hade namnet ”Hotet mot mänskligheten”. I beskrivningen stod bland annat att ”Föreläsaren ger en översikt av det hotfulla läget, som började med den simulerade pandemin och påskyndades av det största valfusket i USA:s historia. Globalisternas målsättning är att införa den nya världsordningen, som betyder ett totalitärt system utan like”.

Av föreningen Livskrafts evenemangskalendarium att döma består verksamheten i att arrangera olika evenemang inom alternativhälsa. Vid sidan av den andliga verksamheten arrangeras olika politiska föreläsningar – flertalet av dessa med konspirationsteoretiker.
 

Lämnade efter samtal med partiet

Rosén var vid tidpunkten invald som ersättare i kommunfullmäktige och ledamot i miljö- och byggnadsnämnden för Vänsterpartiet. När hon fick frågor från BLT om föreläsningen tog hon inte avstånd från bokningen av Lina och hävdade att han verkade insatt i vad olika läkare och professorer säger.

– Han är en mycket djuplodad man på det sättet, han tar verkligen reda på saker och ting. Men sen får jag ju ändå värdera det han säger och använda sunt förnuft, sa Lena Rosén då till BLT.

Vänsterpartiet Blekinges distriktsordförande Emma Hilborn var efter avslöjandet kritisk mot Lena Roséns agerande.

– Vi är givetvis ett antirasistiskt parti, det är en stor grundstolpe för oss. Och det är det för Lena också. Men det finns ändå gränser som vi anser att man inte kan passera och en av de gränserna är att man bjuder in en antisemitisk föreläsare.

Efter samtal med Emma Hilborn valde Lena Rosén att lämna sina politiska uppdrag för Vänsterpartiet Ronneby. Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) krävde kort därefter att Rosén skulle uteslutas ur partiet – något som aldrig skedde.

Välkänd antisemit och konspirationsteoretiker

Jüri Lina har varit aktiv i antisemitiska och konspirationstroende kretsar i Sverige sedan 1980-talet. Genom åren har han gett ut flera böcker där han för fram sina teorier om UFO:n på jorden, konspirationsteorier om en judisk världskonspiration och förnekanden av Förintelsen. Under 1990-talet såldes Linas böcker bland annat av Sverigedemokraterna.

I Jüri Linas bok Världsbyggarnas bedrägeri utgiven 2001 skriver han bland annat att ”allt fler har börjat tvivla på den hysteriska förintelsepropagandan. Gaskammarlögnerna kommer förr eller senare att hamna på historiens sophög”.

Lina har de senaste åren agerat ”expert” i olika högerextrema medieprojekt tillhörande Nordiska motståndsrörelsen (NMR) och Det fria Sverige samt på den konspirationistiska sajten SwebbTV.
 

”Ett olycksfall i arbetet”

I valet 2022 ställde dock Lena Rosén åter upp till val för Vänsterpartiet och kommunföreningen placerade henne på plats fyra på sin valsedel i kommunvalet. Rosén valdes in och sitter nu som ersättare i kommunfullmäktige.

Distriktsordföranden för Vänsterpartiet Blekinge Emma Hilborn, som tidigare var kritisk, hänvisar nu till kommunföreningen.

Du sa till BLT efter att det här uppdagades att det fanns gränser man inte kunde gå över. Nu är hon tillbaka. Var bokning av en antisemitisk föreläsare en gräns som hon ändå kunde gå över?

– Jag anser inte det. Men sen är det ju så att de i Ronneby känner Lena mycket bättre. Misstag kan man begå och det här menar de är ett misstag som hon begått som inte kommer upprepas. Fullmäktigelistan för Ronneby sätter ju partiföreningen i Ronneby.

SKMA krävde efter hennes avgång att hon skulle uteslutas ur partiet. Men det var en process som ni inte satte i gång då?

– Nej, och det var inte en process som efterfrågades på riksnivå heller. Lena har kvarstått som medlem hela tiden, säger distriktsordförande Emma Hilborn.

I Vänsterpartiet Ronneby är Peter Bowin ordförande. Han kallar Jüri Linas uttalanden om Förintelsen för ”idiotiska” men säger att föreningen fortfarande har förtroende för Lena Rosén.

– Ja, hon tog det ju på allvar och fattade beslutet omedelbart att avgå från sina uppdrag.

Han kallar det hela ett olycksfall i arbetet som Lena Rosén fått sona för och framhåller också att han inte tror att hon på något sätt delar Jüri Linas syn på Förintelsen.

– Hon fick på sittande sammanträde ett förslag på att den här personen var en spännande nytänkare. Jag ska inte säga att hon blev lurad, men hon fick inte all information, säger Peter Bowin.
 

”Bra att han kom”

Lena Rosén sitter kvar i styrelsen för föreningen Livskraft som arrangerade föreläsningen med Jüri Lina. Hon framhåller att hon inte uppfattade någon antisemitism i anslutning till föreläsningen och att hon flertalet gånger manifesterat till minne av Förintelsens offer. 

Hon säger också att det var andra i föreningen som väldigt gärna ville anlita Jüri Lina och att hon själv inte visste vem det var.

När du nu vet att det här är en person som förnekar Förintelsen – hur kommer det sig då att du fortsatt vill vara aktiv i en förening där medlemmar gärna vill anlita en person med sådana åsikter?

– Jag är gärna aktiv eftersom vi gör väldigt mycket annat än dessa föreläsningar. Men den här politiska sidan, den har jag ganska svårt för, men jag vill ändå vara med. Om det är några i föreningen som har tvivelaktiga åsikter vill jag försöka påverka dem.

– Jag tycker inte det är självklart att jag plötsligt ska hoppa ur föreningen bara för att det finns saker att ifrågasätta, säger Lena Rosén.

Ni i Livskraft gav ändå en välkänd antisemit och förnekare av Förintelsen ett utrymme att sprida sina åsikter. Du har själv tidigare sagt att det var en ovanligt välbesökt föreläsning. Vad känner du inför det?

– Jag litar väldigt mycket på att folk tänker själva, det måste jag säga. Att de har en verklighetsuppfattning som är hyfsat korrekt och att de kan bedöma vad han nu säger, hur trovärdigt det är eller inte.

Du har inte tagit avstånd från den här föreläsningen?

– Nej jag tycker det var bra att han kom dit så att man får titta på karln. Vad säger han, vad gör han, hur är han, vem är det här? Det är mitt sätt att ta reda på det i stället för att bara avfärda det.

Så du tycker att det var bra att ni bokade Jüri Lina?

– Ja, det tycker jag! Jag ser inte det som en farlig grej. Däremot kanske man inte vill göra det fler gånger. Nu har han fått säga sitt, säger Lena Rosén.