Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I dag är det minnesdagen för Förintelsens offer. För 77 år sedan befriades fångarna i koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau.

77 år har gått sedan Auschwitz befriades. 100 år sedan pamfletten Sions vises protokoll avslöjades som en förfalskning framtagen i syfte att elda på de dåvarande antisemitiska strömningarna och antijudiska pogromerna som pågick i Ryssland vid tidpunkten. 675 år sedan digerdöden kom till Europa och judarna beskylldes för att sprida pesten. 

Antisemitismen har en lång historia. Och den finns fortfarande mitt bland oss. Senast i helgen kom den till uttryck i den stora demonstrationen mot vaccinpass. ”Rothschild”, ”globalister” och ”dolda makteliter” påstås i spåren av corona ligga bakom virusets spridning och för egen vinning tvinga folket att böja sig för restriktioner och överge sin kroppsliga integritet.

I konspirationstänkandet finns antisemitismen som ständig följeslagare.

Under året har vi på Expo belyst antisemitismen ur många olika vinklar. Ett sätt att minnas Förintelsens offer och påminnas om att antisemitismen och antiziganismen är fortsatt närvarande och fortsatt påverkar judar och romer både i Sverige och globalt kan vara att läsa på. I dag är en bra dag för det och därför har vi sammanställt lite lästips.

Förutom att minnas Förintelsens offer – judar, romer, homosexuella och politiska motståndare – brukar dagen beskrivas som en dag för alla de som står emot och säger ifrån mot rasism.

Även om  vi på Expo under året sett hur antisemitismen blivit allt mer närvarande på grund av det växande konspirationstänkandet så är vi samtidigt många som känner igen, pekar ut och säger ifrån när det kommer till uttryck.

Vi är många som tycker att en demonstration som utnyttjas av nazister och antisemiter inte är för oss. Vi är många som reagerar, ställer frågor och säger emot när rasism kommer till uttryck i klassrum, på arbetsplatser och av politiska företrädare. Vi är faktiskt i överväldigande majoritet. Och så måste det förbli. Vi är alla en del av motståndet, en del av skyddsnätet och vi alla spelar roll. Det tycker jag också är viktigt att påminna sig om i dag.

 

10 lästips med anledning av Förintelsens minnesdag

Förintelseförnekande och relativisering

Demonstration i Malmö 210320.
Gula davidsstjärnor synliga i demonstration i Malmö den 20 mars förra året. Foto: Jesper Klemedsson

Så förminskas Förintelsen i coronaprotesterna

Inom den svenska antivaccin- och anticorona-rörelsen förminskas och relativiseras Förintelsen och nazismens brott. De framställer sig själva som lika utsatta som judarna i Hitlertyskland. Det ställs krav på nya Nürnbergrättegångar och regeringen och myndigheter likställs med nazisterna. – Det är en extrem ohederlighet, lögn och desinformation som görs i de här jämförelserna, säger historikern Mikael Nilsson.

Stéphane Bruchfeld, Illis quorum
Stéphane Bruchfeld mottog regeringens medalj Illis quorum förra året. Foto: Expo

”Trodde aldrig det var något jag själv skulle uppleva”
I höstas prisades idéhistorikern Stéphane Bruchfeld med regeringens medalj Illis quorum för sitt arbete med att ta fram och sprida kunskap om Förintelsen och nazismens brott. I mer än 25 år har han forskat bland annat på hur förintelseförnekandet uppstått. Svaret han funnit utmanar hela forskarvärlden.

 

Antisemitiska konspirationsteorier och ”den eviga fienden”

Myten: Krafter bakom svensk mångkultur
1975 klubbade en enig svensk riksdag genom en ny invandrings- och minoritetspolitik. Drygt 45 år senare utgör det beslutet grunden i en antisemitisk konspirationsteori där en man pekas ut som huvudarkitekt till det mångkulturella samhället.

 

Myten: Hatet mot Soros
Finansmannen George Soros utmålas inom extremhögern som fienden nummer ett. Med hjälp av auktoritära ledare har han gjorts till den nya symbolen för en påstådd judisk världskonspiration. Myterna om George Soros är byggda på en kompott av historiska antisemitiska stereotyper.

Nosferatu, still

Inbitet judehat
Förtäckt av mantel, blod och likblekhet. Men för den som vågar lyfta på kistlocket blir antisemitismen synlig i vita dukens vampyrklassiker.

 

Hat i ord och handling

Grov antisemitism från konton kopplade till Exakt24-medarbetare
Internetkonton kopplade till en programledare på den högerextrema webb-tv-sajten Exakt24 har under flera år, i kommentarsfält, hyllat Adolf Hitler, förnekat Förintelsen och spridit konspirationsteorier om en påstådd judisk agenda att utrota vita.

 

Nazister döms för vandalisering – ”En viktig markering”
Tre nazister dömdes på onsdagen för grov skadegörelse mot två romska minnesmärken i Skåne. Mujo Halilovic på Romskt Informations- och Kunskapscenter säger att domen är en viktig markering. Samtidigt flyter arbetet på med att skapa ännu fler minnesmärken i Skåne.

Daniel Gerdås

Nazister sköt prick mot politiker
Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen firade nationaldagen med prickskytte på skottavla med uppsatta bilder på partiledare, journalister och personer med judisk anknytning. – Det är tyvärr inte första gången detta gäng av våldsverkare angriper politiska ledare, säger Annie Lööf (C).

 

Anti-romska utspel i EU-parlamentet
Under en session i EU-parlamentet uttalade sig två parlamentariker generaliserande och rasistiskt mot romer. Europaparlamentets tvärpolitiska grupp för antirasism och mångfald vill nu se sanktioner mot politikerna, den ena från högerextrema italienska Lega Nord och den andra från bulgariska IMRO.

 

Rapport: Omfattande antisemitism på sociala medier
Unga exponeras för judehat och antisemitiska konspirationsteorier via plattformar som TikTok och Instagram. Det är en av slutsatserna i den rapport som Expo i samarbete med brittiska Hope not Hate och tyska Amadeu Antonio släpper i dag. – Läget är värre än vi trodde, säger Expos vd Daniel Poohl.