Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Kyrkopolitikern har representerat POSK (Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan) i kyrkofullmäktige i ett av Stockholms stift sedan hösten 2021. Vid sidan av kyrkopolitiken har han länge uttryckt grov antisemitism genom sina sociala mediekanaler. I en serie facebookinlägg har han bland annat spridit antisemitiska konspirationsteorier om Rothschild, delar bilder där personal vid tidningen New York Times är försatta med davidsstjärnor, och föreslår att Donald Trump är en ”sionist-docka som strider i Israels krig”.

Han har också skrivit yttranden som påstår att ”det finns fördelar med att vara jude - ingen får ifrågasätta dig, vilka djävulskap du än hittar på”. 

Expo har varit i kontakt med kyrkopolitikern som kommenterarar uppgifterna och menar att yttrandet skrevs som en kommenterar i Palestinakonflikten. 

– Man hjälps åt på annat sätt än i många andra kulturer, det säger även judiska vänner till mig, säger han.

–  Många vågar inte kritisera Israel för då börjar folk direkt peka på förföljelsen av judar under andra världskriget vilket självklart är hemskt, inget snack om saken. Många mördades men man måste alltid kunna kritisera. Det finns alltid bra och dåliga människor oavsett var man kommer ifrån och vilken religion man har.

 

Ifrågasätter Förintelsens dödstal

Kyrkopolitikern påstår också att siffrorna rörande antalet döda judar under den nazistiska Förintelsen kan vara manipulerade. 

– Det är vanligt att de som skriver historien lägger på lite extra. Sitter man med miniräknare så känns det lite överdrivet. Men igen, jag är inte historiker, vad är sant och vad är inte sant? Jag vet absolut att judar förföljdes och dödades men sex miljoner låter lite högt. Men jag kan ha fel, säger han.

Ledamoten har i andra sammanhang relativiserat Förintelsens offer när han gjort liknelser mellan dessa och hanteringen av icke-vaccinerade i Europas smittskyddspolitik. I december skrev han på instagram:

"Kommer ni ihåg vad som hände på 40-talet i Tyskland? Precis samma sak håller på att hända här nu, fast nu för de det med sprutor och restriktioner istället för gas och arbetsläger."

Expo frågar ledamoten om han tycker att jämförelsen är rimlig. 

– Det är lite överdrivet men det kändes lite så. Just nu har det ju släppt, men det var lite samma vibbar, kanske inte exakt. Men jag kan säga att jag kände likheter och jag är inte ensam om detta, svarar han. 

Avgår efter granskning 

Den kyrkopolitiska nomineringsgruppen POSK uppger sig arbeta för att ge kyrkligt aktiva personer en plattform och har stiftföreningar i alla av landets stift. Man förespråkar en kyrka där inte allmänpolitiska åsikter styr, utan att engagemanget för kyrkan står i fokus. Enligt det egna idéprogrammet vill man leda utvecklingen mot en kyrka som rymmer mångfald och präglas av respekt. Visionen berättar också om en kyrka som motverkar all särbehandling på grund av kön och andra diskrimineringsgrunder.

Expo har varit i kontakt med Jan-Hugo Nihlén, ordförande för POSK i Stockholms stift, och frågat hur han tänker kring informationen om ledamoten. 

– Det är uppfattningar som jag helt och hållet tar avstånd ifrån, svarar han i mail.  

Nihlén förklarar att antisemitiska uppfattningar definitivt inte är förenliga med att företräda POSK. 

På onsdagen begärde ledamoten, till följd av Expos granskning, att få lämna POSK-föreningen. Det är i nuläget oklart om ledamoten kommer att sitta kvar i kyrkofullmäktige som politisk vilde.