Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den 19 september hålls val i Svenska kyrkan. Alternativ för Sverige ställer upp under sitt partinamn till Kyrkomötet, samt enligt egen uppgift dessutom i valet till stiftsfullmäktige i Stockholm, Göteborg, Uppsala och Visby.

Partiledaren Gustav Kasselstrand har varit öppen med att ett eller flera mandat i Kyrkomötet, ungefär kyrkans motsvarighet till riksdagen, skulle ge partiet det nationella genombrott det behöver.

I valet till riksdagen 2018 – partiet ställde inte upp i lokal- och regionalvalen – och i EU-valet 2019 uteblev framgångarna för AFS, som blev helt utan mandat.

Totalt har AFS gått ut med att 66 personer kandiderar för partiet i kyrkovalet. Att partiet grundades av uteslutna sverigedemokrater återspeglas i listan. Nästan hälften, 31 kandidater, av dem som ställer upp för AFS har tidigare kandiderat för Sverigedemokraterna i kyrkovalet. Expos genomgång av kandidaterna visar också att åtminstone fem av dem är dubbelsanslutna i den rasideologiska gruppen Det fria Sverige, DFS.

Den senare uppgiften borde kanske inte förvåna. I valrörelsen 2018 var åtskilliga aktivister för AFS medlemmar i DFS. Partiledaren Gustav Kasselstrand gratulerade dessutom Dan Eriksson när han tidigare i år återvaldes som ordförande för DFS.

Förintelseförnekelse

En av dem som står på AFS vallistor är en veteran i högerextrema sammanhang, Carl Lundström, 61. Han har sedan 80-talet figurerat inom miljön, där han även skänkt pengar till såväl partier som olika projekt. I dag är han utöver AFS även engagerad i det så kallade ”Nätverket”, där han bland annat varit med och finansierat Blågula Stiftelsens verksamhet.

Carl Lundström förnekar Förintelsen  på Facebook

På sin Facebook ger Carl Lundström uttryck för förintelseförnekelse. I anslutning till Förintelsens minnesdag förra året skrev han till exempel att Nazityskland inte systematiskt försökte mörda ”lägerfångarna” i koncentrationslägren. Han fortsätter sitt resonemang:

”Jag tror att en viktig anledning till propagandan är att lura i folk att en röst på exempelvis SD leder till industrialiserat massmord. Men när väljarna får klart för sig att gaskammarhistorierna var en lögn från början och till slut, att alltså inte ens en röst på Adolf Hitler ledde till industrialiserat massmord, då löses maktens viktigaste argument mot oppositionen upp i tomma luften. Som koldioxid.”

När Expo når Lundström för att fråga om hans syn på nazismen och Förintelsen är han fåordig.

– Larva dig inte! Pratar inte med dig, det vet du väl, säger Carl Lundström och avslutar samtalet innan vi hunnit ställa någon fråga till honom.

Deltar i nazistisk podd

Andra i AFS har en än närmare relation till dagens nazistiska rörelse. Henrik Agerhäll, 44, har som så många andra i AFS sin politiska bakgrund i Sverigedemokraterna, där han varit ledamot för partiet i Umeå kommunfullmäktige.

Henrik Agerhäll kandiderar nu för AFS i kyrkovalet. Han har efter sin tid i SD vid två tillfällen medverkat i nazistiska Nordiska motståndsrörelsens podcasts.

När Expo når Henrik Agerhäll över telefon säger han att han inte vill ställa upp på någon telefonintervju, men att han kan svara på frågor via sms. På frågan om vad han har för relation till nazistorganisationen, så svarar han att om man vill bidra till en öppnare debatt så ”måste man kunna föra en diskussion med människor som uppfattas ha en mer restriktiv syn på invandringspolitiken än den man själv har”.

På frågan om nationalsocialismen är något han tar avstånd från, svarar Agerhäll genom att hänvisa till den amerikanska, antisemitiske akademikern Kevin MacDonald, som tidigare i svenskt sammanhang framför allt använts som ideologisk förebild av Nationalsocialistisk front. MacDonald menar att den judiska sammanhållningen är nedärvd och starkare än de själva förstår.

– Jag ser nationalsocialismen främst som en efterapning av judendomen. Det är inget jag kommit på själv utan något som Kevin MacDonald brukar hävda. Anser man sig själv utifrån biologi tillhöra guds utvalda folk och att andra folkslag mest är att likna vid boskap så är det som jag ser det en sjuk människosyn som jag tar avstånd ifrån, oavsett om personen med den människosynen kallar sig för ’nationalsocialist’ eller något annat, svarar Henrik Agerhäll.

I andra sammanhang har Henrik Agerhäll även spridit den högerextrema myten om ett befolkningsutbyte. Han tror inte att något av det Expo frågar om påverkar AFS förtroende för honom.

Medverkade på nazistaktivitet

En som redan är aktiv kyrkopolitiker är Rolf Tommy Nilsson, 64, som valdes in i Höllvikens församling, som ligger i Vellinge kommun, på ett SD-mandat. Han har tidigare även representerat SD i kommunen.

Han är utöver sitt engagemang i AFS även aktiv i Det fria Sverige, där han är revisor för organisationen.

Rolf Tommy Nilsson lägger upp ett stearinljus med NMR:s logga på sociala medier.

Men även Nordiska motståndsrörelsen har dragit till sig Rolf Nilssons intresse. På sociala medier, dagen efter nationaldagen förra året, delade han en bild på ett NMR-ljus. Bilden lades upp utan någon kommentar.

Nilsson uppmärksammades 2017 av tidningen ETC för att ha köpt nazistlitteratur och nazistmusik från en vit makt-sajt. Via en dåvarande partikollega hävdade Nilsson till Aftonbladet att uppgifterna inte stämmer. 2019 donerade han även pengar till NMR.

Men Expo kan nu avslöja att Rolf Nilssons engagemang i nazismen är större än att visa sympati för organisationen på sociala medier, donera pengar och köpa nazistlitteratur. Vid åtminstone ett tillfälle förra året har han medverkat på en aktivitet i Nordiska motståndsrörelsens regi.

Expo har utan framgång försökt nå Rolf Nilsson för en kommentar.

Krigsretorik

AFS-kandidaten i Uppsala stift, Stefan Fahlander, 65, var tidigare en av personerna bakom Folkets demonstration, ett SD-kopplat initiativ som var aktivt mellan 2015 och 2017. Initiativet, vars syfte var att protestera mot den förda flyktingpolitiken, samlade flera profiler inom extremhögern. Fahlander är även medlem i Det fria Sverige.

Stefan Fahlander har varit aktiv på sociala medier där han bland annat under flera år spridit texter på ett liknande tema. Enligt Stefan Fahlander befinner vi oss i ett krig och vårt land och hela den västerländska civilisationen är i fara.

Han menar att ”fiendens soldater måste nerkämpas med alla till buds stående medel, inklusive dödligt våld. I de fall man tillfångatager fiendens soldater ställer man dem inte inför rätta, utan man internerar dem i krigsfångeläger”.

De han kallar för ”fiendens sympatisörer” ska interneras. Om”landsförrädarna”, som enligt Fahlander återfinns framför allt inom ”politik, media och kultur” ställer han retoriskt frågan om vi kan acceptera att det "bland våra egna finns människor som aktivt stöder fienden?”

Finspång-memet

Kollage av text och en meme på Stefan Fahlanders sajt.

Jargongen går igen även i den sajt som Stefan Fahlander ligger bakom, Flygbladet. Där sprids propaganda kopplad till Finspång-memet, alltså idén att dagens ”folkförrädare”, likt nazisterna i Nürnberg, ska ställas till svars. Ursprunget till ”Finspångsrättegångarna” kom från den insomnade nyfascistiska gruppen Nordisk alternativhöger, men sprids även av till exempel NMR.

På sin sajt svarar Fahlander på hur ”folkförrädarna” ska ställas till svars genom att säga att vi ska inspireras av hur ”europeiska folk” tidigare har "hanterat sina förrädare". Sedan listar Fahlander ett antal diktatorer som avrättats.

Stefan Fahlander skriver till Expo i ett mejl att han har som krav att till exempel vissa länkar ska vara med i artikeln om han ska ställa upp på en intervju. Expo låter inte utomstående styra våra publiceringar. I ett mejl skriver dock Fahlander att han står bakom alla sina publiceringar på sociala medier. Han skriver även:

– För din information är jag inte, har aldrig varit, och kommer aldrig att bli till exempel rasist, främlingsfientlig, nazist, fascist eller högerextrem. Däremot har jag en väldig massa synpunkter på bland annat invandrings- och flyktingpolitik. Dock inte mera extrema än att jag i allt väsentligt idag delar dem med en majoritet av svenska folket.

Om huruvida det han skriver skulle vara ett problem för AFS svarar Fahlander:

– Tyvärr måste jag göra dig besviken. Den kopplingen är inget problem för mig eller för min kandidatur och knappast heller för AFS. Istället är den en styrka inför de väljare som jag försöker attrahera.