Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

På fredagen hade Alternativ för Sverige, AFS, sin valfinal på Kungsträdgården i Stockholm. Eventet samlade allt från nazistveteraner till före detta Sverigedemokrater. Expos granskning visar att partiet, sedan det lanserades i våras, flutit ihop med den svenska vit makt-miljön.

Redan innnan partiet var registrerat sökte Alternativ för Sverige stöd i en av de mest radikala delarna av den svenska extremhögern. I samband med det rasideologiska seminariet Scandza Forum 2017 samlade Alternativ för Sverige in namnunderskrifter för att kunna bilda sitt parti. Sedan dess har kopplingarna till olika vit makt-grupper blivit allt tydligare. 

Partiet har under sommaren knutit till sig aktivister som delar ut deras flygblad och dyker upp på torgmöten. Många är tidigare sverigedemokrater men en betydande del av dem kommer från vit makt-miljön. Det handlar om personer som fram till nyligen varit aktivister i Nordiska motståndsrörelsen eller som synts i gruppens demonstrationståg. Andra som aktiverat sig i AfS är tidigare medlemmar i Nationaldemokraterna och aktivister i det nedlagda nazistpartiet Svenskarnas parti.

Vit makt-rörelsen sträcker ut en hand

I augusti offentliggjorde AFS sina valaffischer. En av dem innehöll ordagrant samma etnonationalistiska paroll som ett klistermärke som ett halvår tidigare började säljas i Det fria Sveriges nätbutik. 

De öppna dörrarna till nyfascism och nazism har fått flera vit makt-aktörer att sträcka ut en hand till partiet. 

Alternativ för Sverige omhuldas av den nyfascistiska identitära sfären eller alternativhögern (alt-right) som de kallar sig nu. En av huvudpersonerna i rörelsen är Christoffer Dulny. Han var tidigare tjänsteman i Sverigedemokraternas riksdagskansli. Idag ger Dulny Alternativ för Sverige sitt stöd. Även generalsekreteraren för det pan-europeiska partiet Alliance For Peace and Freedom, APF, Stefan Jacobsson, offentliggjorde i september sitt stöd till AFS. 

Gustav Kasselstrand med Stefan Jacobsson vid AfS torgmöte i Helsingborg i början av september. För fyra år sedan ledde han Svenskarnas parti (SvP) till val. Idag uppmanar han sin anhängare att rösta på Alternativ för Sverige.
Gustav Kasselstrand med Stefan Jacobsson vid ett torgmöte i Helsingborg i början av september. 2014 ledde Jacobsson Svenskarnas parti (SvP) till val - nu uppmanar han sina anhängare att rösta på AfS. Foto: Martin Tunström

Sprider antisemitism

Expos granskning visar också att flera av partiets företrädare sprider de idéer som delas av vit makt-rörelsen. 

Vi har identifirerat 44 av partiets 50 riksdagskandidater på sociala medier. Av de indentifierade kandidaterna har 28 antingen haft samröre med vit makt-miljön, delat nazistisk eller fascistisk propaganda eller skrivit uppmuntrande kommentarer om rasideologiska grupper.

Flera kandidater sprider dessutom själva antisemitiska konspirationsteorier och propaganda.

Riksdagskandidaten Johan Wadenbäck skriver under användarnamnet Johan Valentin (Valentin är hans mellannamn). I olika slutna Facebookgrupper sprider han konspirationsteorier om judar. Wadenbäck beskriver Förintelsen som en lögn som judarna upprätthåller:

Johan Wadenbäck, Alternativ för Sverige

”Sionistdemokraterna”

Wadenbäck hänvisar i ett inlägg till en ökänd förintelseförnekar-sajt. Han menar att Förintelsen verkar vara en "propagandalögn". 2017 skriver han i en Facebook-grupp om Förintelsen:

Johan Wadenbäck, Alternativ för Sverige

Wadenbäck återkommer även i flera inlägg till konspirationsteorin om judisk kontroll av medierna. I ett inlägg föreslår han att så väl judar som muslimer kastas ut ur Sverige.

Johan Wadenbäck, Alternativ för Sverige

Han påstår att Sverigedemokraterna styrs av judiska intressen och han kallar partiet för ”Sionistdemokraterna”.

Johan Wadenbäck, Alternativ för Sverige

Sprider nazistisk propagandafilm

Riksdagskandidaten Håkan Englund har flitigt spridit antisemitism och nazistisk propaganda på VK, den ryska motsvarigheten till Facebook. Den 26 november 2017 spred han ett inlägg med det så kallade ”Finspång-memet” som populariserats av Nordiska motståndsrörelsen och Nordisk alternativhöger. I stora drag går memet ut på att de som de betecknar som landets ”förrädare” en dag ska dömas av en krigstribunal i Finspång. 

"En tanke att sprida vidare under söndagen”, skriver Englund och delar inlägget:

Håkan Englund, Alternativ För Sverige

Englund hyllar även den grovt antisemitiska youtube-filmen ”Europa the last people” som bygger på en nazistisk historieskrivning om hur mäktiga judar genom manipulation tagit över västvärlden. Judarna anklagas för krig och lidanden och för att kontrollera stater, medier och världsekonomin. Med filmklipp direkt tagna från den nazityska propagandafilmen ”Den eviga juden” lanserar speakerrösten myt efter myt som alla utgjorde en central del i den tyska statsunderstödda antisemitismen.

”Till er som har missat denna fantastiska filmserie”, skriver Englund och delar filmen.  

Englund skriver vidare att filmen var ”extremt förlösande” och att den hjälpt honom att ”lägga pusslet”. Englund skriver även att han lyssnat på Pär Öberg, en av Nordiska motståndsrörelsens frontfigurer, och att det ”hjälpt till som förberedelse” för att ”skapa ett intresse kring att få veta mer om hur j-vla lurade vi blivit”.

Håkan Englund deklarerade i december förra året att han blivit medlem i den rasidologiska föreningen Det fria Sverige. Expo har även hittat ytterligare en riksdagskandidat i AFS som uppgett att han blivit medlem i föreningen.

Spred antijudisk stereotyp på pendeltåg

Judesexan, kroknäsan, antisemitism
Den antisemitiska judesexan på Moderaternas valaffisch. Martin Hagwall satte upp samma symbol vid ett annat tillfälle. Foto: Alexander Hallberg

Riksdagskandidaten Martin Hagwall uppmärksammades nyligen efter att han filmats, efter att han satt upp en antisemitisk nidbild på en krokig näsa (”judesexan”) på en insidan av ett pendeltågsfönster i Stockholm.

Symbolen är en av de vanligaste markörerna när ”judiskhet” ska porträtteras på ett negativt sätt och användes inte helt oväntat i tredje rikets nazistiska propaganda. Klistermärket såldes av vit makt-organisationen Nordisk alternativhöger.  

I videon kommenterar Martin Hagwall klistermärket:

”Det är en näsa som är väldigt typisk för en viss typ av människor.”

Poserar med rasistisk vloggare

Alternativ för Sveriges vice ordförande William Hahne har poserat med Marcus Follin, känd som ”The Golden One”. 2016 kallade Hahne på Facebook Follin för broder och lade till "kampen tillhör oss".

William Hahne, Alternativ för Sverige, Golden One, Marcus Follin
Här poserar William Hahne med rasideologen Marcus Follin.

Follin driver en videoblogg på Youtube och befinner sig i kretsen kring Nordisk alternativhöger. Follin kallar sig för ”rasrealist”. Han har medverkat i Nordiska motståndsrörelsen podd Radio Nordfront där han förklarade att han är medveten om ”judeproblematiken”. Han gav även uttryck för en rad antisemitiska konspirationsteorier om hur judar ligger bakom en ”dekadent” kultur och ”översexualisering”.

Träffade regimen i Syrien

Sverigedemokraternas tidigare partiledare Mikael Jansson som gått över till Alternativ för Sverige har gjort gemensam sak med Vávra Suk och Sanna Hill från den högerextrema tidningen Nya tider. Tillsammans begav de sig nyligen till Syrien och träffade företrädare för den syriska regimen. Jansson säger till Expressen att han var där för att diskutera om ”återvandring” till landet. Tidigare har alternativ för Sverige delat ut Nya tider på sina bokbord. 

Expo har utan framgång sökt AFS-kandidater för en kommentar. Expo sökte även under dagen upp Gustav Kasselstrand på deras valfinal i Stockholm. Han avböjde dock en intervju, men öppnade för att han kan ge det vid ett senare tillfälle.