Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var efter att Sverigedemokraternas toppnamn i Växjö kommun i förra veckan avsade sig sina politiska uppdrag som Gustav Petersson (AFS) fick en ordinarie plats i Växjös kommunfullmäktige. Han hade sedan tidigare lämnat Sverigedemokraterna för att ansluta sig till Alternativ för Sverige och har även deltagit i fullmäktige som ersättare.

Expo har lyssnat på flera av de kommunfullmäktigemöten som Gustav Petersson deltagit i. Återkommande ägnar han sig åt  personangrepp och rasistiska utspel. Den senaste tidens möten har skett på distans. På ett möte den 18 maj tog Petersson vid flera tillfällen ordet för att ställa så kallade ordningsfrågor och inledde en rad ordväxlingar med ordföranden Bo Frank (M).

Jämförde ordföranden med Nordkoreas diktator

Gustav Peterson kallade Frank för ”invandringsaktivist”, jämförde honom med Nordkoreas diktator Kim Jong-un och blev upprörd för att han blivit tillsagd att inte använda ovårdat språk.

”Den här ordningsfrågan berör inte debatten överhuvudtaget och det får du respektera. Läs kommunfullmäktige arbetsförordning. Då mutar vi din mikrofon”, slog Frank fast vid ett sådant meningsutbyte.

Förutom en rad ordningsfrågor har Petersson hållit vad som närmast är att beskriva som valkampanjstal i debatter som rört andra frågor, till exempel Växjös budget. Till exempel föreslog han i fullmäktige att en miljon människor ska tvingas återvandra – en valfråga för AFS som vill se över alla utfärdade medborgarskap från år 2000. I kommunfullmäktige har han även använt den nedsättande termer på romer.

”Växjö behöver ingen integration vi behöver en massiv återvandring. Växjö behöver också stoppa all form av asylinvandring till kommunen. Inte en enda krona ska gå till missanpassade invandrare. En annan sak vi behöver göra är att förbjuda det zigenska tiggeriet”, sa Petersson på det senaste sammanträdet i kommunfullmäktige den 8 juni.

”Många känner sig illa till mods”

Bo Frank (M) som är ordförande i Växjös kommunfullmäktige säger till Expo att han aldrig tidigare varit med om något liknande under sina över tre decennier inom kommunpolitiken.

- Jag har varit aktiv i kommunalpolitiken sedan 1974 och aldrig varit med om detta och då tänker jag på ovårdat språk, personangrepp och inte hålla sig till den arbetsordning som vi har. Men jag har goda förhoppningar att han i framtiden ska hålla sig till de moraliska och etiska regelverk som vi har, säger Frank.

Han berättar vidare att andra kommunfullmäktige-ledamöter påverkats negativt av Gustav Peterssons inträde.  

- De har känt sig illa till mods så mycket kan jag säga och det är på grund av hans sätt att uttrycka sig och att kategorisera folk. Man får gärna vara emot invandring i fullmäktige och säga det. Men man kan uttrycka sig på bra och dåliga sätt. Här finns det en del övrigt att önska.

Expo har sökt Gustav Petersson som bad om att senarelägga intervjun, men har efter det gjort sig oanträffbar.

Inte första SD-mandatet som kuppats

Tidigare har Smålandsposten rapporterat att Petersson lämnade Sverigedemokraterna med motiveringen att han inte var nöjd med partiets EU-politik. I början av året dömdes Petersson för våld mot tjänsteman och ringa misshandel i anslutning till en kommunal myndighetsutövning för två år sedan.

Växjö är inte första exemplet då röster på Sverigedemokraterna lett till att andra extrema partiet fått in representanter i kommunfullmäktige. Förra året ledde röster på Sverigedemokraterna till att nazistiska Nordiska motståndsrörelsen fick representation i Borlänge och Ludvika. Även det nu nedlagda nazistpartiet Svenskarnas parti har i tidigare val lyckats kapa sverigedemokratiska mandat.