SD-topp ersätts av AFS-politiker | Expo.se

SD-topp ersätts av AFS-politiker

Publicerad 2021-06-07 15:13

Möte i Växjö kommunfullmäktige. Genrebild.

SD:s förstanamn i Växjö hoppar av sina politiska uppdrag i kommunen och ersätts av en politisk vilde som är kopplad till Alternativ för Sverige.  

Sverigedemokraternas förstanamn i Växjö kommun i förra valet, Per Nilimaa, har meddelat att han på grund av sviktade hälsa avsäger sig sina politiska uppdrag. Därmed kan den politiske vilden och ersättaren Gustav Petersson få en ordinarie plats i kommunfullmäktige, rapporterar Smålandsposten. Petersson har sedan valet lämnat SD, på grund av missnöje med partiets EU-politik, och i stället gått med i Alternativ för Sverige.
 

– Det är på flera sätt olyckligt att det hamnar en representant för AFS på Sverigedemokraternas stol. Trots att det har lagts motioner om att förändra har vi kvar systemet som gör att en politisk stol följer den som valdes och inte partiet, säger Pernilla Wikelund, ordförande i SD Kronoberg och SD Växjö, till Smålandsposten.

Gustav Peterson säger dock till tidningen att han kommer att ta platsen.

– Det kommer bli ett maratonlopp för mig och AFS fram till valet. Men när valresultatet står klart så tror jag att etablissemanget kommer inse att fredagsmyset faktiskt är över, svarar Gustav Petersson kryptiskt till Smålandsposten i ett mejl.

Enligt Smålandspostens uppgifter så kommer Peterson tillträda redan till nästa fullmäktigemöte. Då ska det bland annat röstas om tre olika budgetförslag, ett blågrönt, ett rött och ett från SD. När Smålandsposten frågor vilket förslag Petterson ska lägga sin röst på svarar han:

- Den budget som skär ned mest på invandringen.

Enligt fullmäktiges ordförande Bo Frank (M) ska Petersson under våren ha blivit tillsagd flera gånger för att han inte följer spelreglerna under fullmäktiges digitala sammanträden, rapporterar Smålandsposten.

Gustav Petersson kandiderar även för Alternativ för Sverige i det kommande kykovalet i sepmtember. 


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons