Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var i förra veckan som Mölndals kommunfullmäktige godkände Thomas Olins avsägelse från samtliga av sina politiska uppdrag, något som Mölndals-Posten var först att rapportera om.

Olin avsade sig uppdragen som kommunfullmäktigeledamot, ersättare i kommunstyrelsen och sina uppdrag i vård- och omsorgsnämnden, tekniska nämnden, och i de kommunala bolagen Mölndal energi och Mölndals parkering.

Tidigare hade Sverigedemokraterna i hans distrikt meddelat att partiet inlett en utredning om Olin. Även ordföranden Kristian Vramsten (M) och vice ordföranden i Stefan Gustafsson (S) Mölndals kommunstyrelse hade uttalat att deras förtroende för Olin var förbrukat.

Bara dagar efter avslöjandet om Olin kunde Expo också visa att hans partikollega Mari Herrey, som sitter i styrelsen i Sverigedemokraternas kommunförening i Mölndal och som även är nämndeman i Göteborgs tingsrätt, spridit liknande material som Olin.

Via sitt Twitter-konto har hon spridit antisemitiska konspirationsteorier, länkat till vit makt-organisationer och pekat ut människor som icke-svenska med hänvisning till hudfärg. 

Tingsrätten utreder

Sverigedemokraterna har inte gått att nå för en kommentar angående hur de ser på Mari Herreys agerande. Däremot har lagmannen Johan Kvart på Göteborgs tingsrätt inlett en utredning om hennes lämplighet som nämndeman. Enligt Mölndals-Posten har han kallat in henne till ett möte för att få en förklaring till hur hon ställer sig till det som Expo skrivit i sin artikel.

- En nämndeman kan inte sprida antisemitisk propaganda eller ge uttryck för åsikter om olika värde på människor. Då vidtar jag åtgärder. Det har jag gjort förut, sa han till Mölndals-Posten.

SD svarar inte på frågor

I kontakt med Sverigedemokraternas pressavdelning har de hänvisat till att de vill ha frågor på mejl. Redan den 8 september ställde Expo frågor hur de ser på Mari Herreys aktiviteter på Twitter. Trots påminnelse har Sverigedemokraterna inte återkommit med svar.

Expo söker även Johan Kvart för en kommentar om han fattat ett beslut angående Mari Herreys lämplighet som nämndeman.

Ämnen i artikeln