Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Texten har tillfogats en rättelse 11/9 2020 klockan 11.08

 

Mari Herrey sitter i Sverigedemokraterna i Mölndals lokala styrelse och är nämndeman för partiet i Göteborgs tingsrätt. Liksom sin kollega i kommunen Thomas Olin (SD), har hon flitigt använt sitt twitterkonto till att sprida vidare material från källor som Sverigedemokraternas ledning tagit avstånd från.

 

Hon skriver positivt om Fria tider, en sajt som SD:s partideolog Mattias Karlsson beskrivit som fascistisk och antisemitisk. Och nyligen spred hon en artikel från den högerextrema och konspirationistiska tidningen Nya tider.

 

 

”Bara mörka - inte en svensk i sikte”

2018 kommenterade hon och delade det högerextrema partiet Alternativ för Sveriges inlägg som innehöll partiets vallöfte om att ”utvisa alla som förstör vårt land” och en länk till ett videoklipp som skulle visa platsen för en skjutning i Helsingborg.

I Herreys kommentar bryter hon mot Sverigedemokraternas idé om den ”öppna svenskheten” som i teorin ska innebära att de som uppfyller Sverigedemokraternas kriterier på assimiliering kan bli svenskar. Herrey ger istället uttryck för en etnonationalistisk hållning om att hudfärg är avgörande för vem som ska anses svensk.

 

”Bara mörka - inte en svensk så långt ögat kan nå. Röstar inte Afs men håller med om att de skall utvisas omedelbart- gängen som förstör vårt f.d trygga land.”, skrev Mari Herrey 2018.

 

Det är inte bara Alternativ för Sverige som Herrey uppmärksammat i den svenska högerextrema miljön. Hon delar även vit makt-föreningen Det fria Sveriges propaganda och poddar samt inlägg från dess ordförande Dan Eriksson och vice ordförande Magnus Söderman. De båda har ett långt förflutet i den svenska vit makt-miljön.

 

"Den djupa staten äger presidenterna"

Den 27 maj år delade hon ett inlägg av den antisemitiska och antimuslimska opinionsbildaren Ingrid Carlqvist. I inlägget gjorde Carlqvist reklam för sin podd Ingrid & Maria.

 

I podden utmålas USA:s president Donald Trump som en kämpe mot ”den djupa staten”, som enligt Ingrid Carlqvist ”äger det demokratiska partiet” och som i ”så många år ägt presidenterna oavsett om det varit demokrater eller republikaner”. Konspirationsteorin går i linje med det som förespråkas av den konspiratoriska, Trump-vänliga rörelsen QAnon.

 

Carlqvist hävdar även i podden som Mari Herrey (SD) sprider att denna ”djupa stat” också ”kontrollerar medierna”.

Konflikt med SD:s ideolog

Både Det fria Sveriges företrädare och Ingrid Carlqvist har varit i återkommande konflikter med Sverigedemokraternas partiideolog Mattias Karlsson. Bland annat hävdar Carlqvist att hon polisanmält Karlsson för förtal, då han i ett facebookinlägg från 2019 hävdade att Carlqvist ”ursäktar vissa former av pedofili”.

 

 

Herrey sprider även den vanliga antisemitiska ideén om att miljadären George Soros skulle kämpa för att ”förstöra västvärldens nationer, kultur och ekonomi”. Det är ett skolboksexempel på en antisemitisk konspirationsteori där Soros blir symbolen för juden som besitter en nästintill allsmäktig och dold kraft och aktivt styr världens skeenden för att skada västvärlden.

 

”BLM (Black lives matter, reds.anm) styrs och finansieras av Open Society som är George Soros livsverk för att förstöra västvärldens nationer o kultur o ekonomi, kapitalism. Utifrån en egen vänsterideologi

Totalitärt så det förslår. Inga spontana protestyttringar utan välorganiserade aktioner som folk hänger på.”, är ett budskap på twitter som Herrey delade den 28 juli.

 

Nyfiken på myterna om Soros? Lyssna på Mytpodden här!

Vill utvisa partiledare

Skärmdump från Twitter. Bilden som delas är framställd av den rasistiska bloggen Politikfakta.

 

Den 6 augusti delar hon budskap från bloggen Politikfakta, vars facebookgrupp är en av de tre grupperna som sedan 2015 oftast förekommer i hets mot folkgrupp-domar. Avsändaren till inlägget skriver om Feministiskt initiativs partiledare Farida al-Abani :

 

”Är det för snällt om man säger ´enkelbiljett ut ur landet?´”

 

 

Samma dag delade hon ett inlägg av den anonyma användaren Werwolf med det tredelade hakkorset Triskele som profilbild. Nazistsymbolen användes av en SS division och används av nazistorganisationer som Blood and Honour. Mari Herrey har också delat twitterinlägg från den högerextrema producenten Jonas Nilsson, som har ett förflutet i Svenska motståndsrörelsen, nu Nordiska motståndsrörelsen. Nilsson har bland annat producerat filmer som ska visa att det pågår ett folkmord på vita i Sydafrika. En högerextrem konspirationsteori som Herrey själv gett uttryck för 2017 då hon länkade till en rasistisk blogg och kommenterade: "Förestående folkmord på vita i Sydafrika".

I ett inlägg från 2019 delade hon inlägg från högerextremisten som går under psedonymet Julia Ceasar. I inlägget hängs en tjänsteman ut och påstås vara "landsförrädare".

Expo har sökt Mari Herrey för en kommentar på telefonnummer kopplade till hennes adress, via Göteborgs tingsrätt, Sverigedemokraternas lokalförening och distriktets ordförande utan resultat.

Ämnen i artikeln