Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Texten uppdaterades 4/9 2020 klockan 08.47

Thomas Olin sitter i Mölndals kommunfullmäktige där Sverigedemokraterna är tredje största parti. Han är även ersättare i kommunstyrelsen och ledamot i tekniska nämnden, ledamot i vård- och omsorgsnämnden samt sitter som ledamot i de kommunala bolagen Mölndals Energi AB och Mölndals Parkering AB. 

På hans Twitter-konto flödar delningar av våldsromantiserande inlägg, uppmaningar att ”vita ska stå upp och slåss tillbaka” och högerextrem desinformation om George Floyd vars död blev startskottet för nya protester mot rasism i USA. Han sprider även publiceringar från en nazistisk sajt med kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen som hänger ut sina meningsmotståndare med namn och bild.

Avsändare på många av inläggen som Olin (SD) sprider är nazister, däribland Pär Sjögren som är ledare för en lokalavdelning inom Nordiska motståndsrörelsen. Han delar också återkommande inlägg av en tidigare ledare för Hells Angels och högerextrema publikationer som hans eget parti tidigare tagit avstånd från. Till exempel Fria tider. Han har även spridit twitterinlägg från profiler i Alternativ för Sverige, bland dem partiledaren Gustav Kasselstrand.

"Om Biden vinner avrättas vita"

Han har även själv gett uttryck för högerextrema konspirationsteorier att det skulle finnas en systematisk förföljelse av vita i Sydafrika. En konspirationsidé Expo tidigare uppmärksammat.

”Om denna galning skulle vinna presidentvalet kommer USA att förvandlas till ett nytt Sydafrika fast 1000 ggr värre vi ser början på detta redan idag då vita misshandlas och dödas utan att media reagerar”, skrev Olin (SD) 5 juli. Samma dag skrev han om Joe Biden:

”Nu börjar det! Stoppas inte detta nu har vi snart ett nytt Sydafrika där vita affärsägare släpas ut på gatorna och avrättas. Vinner Joe Biden är det slut med USA”.

Delar nazistiskt hat mot Reinfeldt

Thomas Olin (SD) sprider inlägg från högerextremister och delar en nazistisk uthängning av vad de anser är meningsmotståndare.

Samma dag delar han en ett inlägg av nazistveteranen Björn Björkqvist, som hade en ledande ställning i nu nedlagda Nationalsocialistisk front och idag är aktiv i vit makt-organisationen Det fria Sverige. I inlägget som Olin (SD) sprider vill Björkqvist införa arbetsförbud mot alla som jobbat för den tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt.

”Madeleine Raukas satt förr i Moderaternas partistyrelse med Fredrik Reinfeldt. Nu är hon VD för statliga SJ som tagit ställning för BLM (Black lives matter, red.anm) (…) Ingen som jobbade med Reinfeldt borde tillåtas ha jobb för samhället, de vill helt enkelt inte Sveriges väl.”

Olin (SD) delar även inlägg med uppmaningar till att starta twitterdrev mot SVT. Inlägget som han delat är skrivet av Katerina Janouch den 8 juli.

”RT (dela, red.anm) om du håller med att sosse/mp-hororna på SVT kan dra åt helvete”.

"Kristna vita människor villebråd"

I juni kommenterade Olin (SD) ett inlägg från Thomas Möller, tidigare ledare för Hells Angels. Möller sprider en film på Youtube. Beskrivningen på filmen är en ”modig ung man som fått båda benen amputerade slåss mot en svart man som attackerade honom”. Möller kommenterar klippet:

”Bravo, dessa satans vidriga rasist as förtjänar rikligt med stryk.”

Tomas Olin kommenterar själv:

”Varför ser vi aldrig detta på tv, vita och kristna människor tycks ha blivit lovligt villebråd att misshandla och döda jag kan inte tolka det på annat sätt eftersom alla ansvariga tittar bort och tiger. De som tiger samtycker och är således medskyldiga”.

Ett annat inlägg som Olin (SD) delar från Möller är en film som i slow motion påstås visa hur en påstådd antifa-anhängare ”knockas”.

”Underbart det klippet kan man se på flera gånger och njuta lika mycket varje gång”, kommenterar Möller klippet som SD-politikern delar.

Flera gånger väljer Olin (SD) att dela filmer som ska visa att svarta män misshandlar vita. Ett vanligt grepp hos extremhögern är just att betona hudfärg eller etnicitet för att utmåla andra grupper som farliga. Ett sådant inlägg som Olin delar den 7 juli kommenteras av avsändaren: ”Människor? Jävligt tveksamt.”.

Fejk news om George Floyd

Flera högerextrema aktörer lyfter fram att George Floyd, som i maj dödades av polis i USA, är dömd för brott. Det finns inga offentliga källor som styrker att han dömts för att ha kidnappat en gravid kvinna. Den amerikanska faktagransknings-sajten Snopes har publicerat en genomgång om vanliga påsteåenden som sprids om Floyd och vad som är känt om hans bakgrund.

Fokuset på tidigare domar används i syfte att misstänkliggöra offret och relativisera mordet, trots att Floyd under ingripandet som ledde till hans död varken var misstänkt för något allvarligt brott eller uppträdde våldsamt.

Den 7 juni delade Olin (SD):

”När landets etniska barn slaktas och våldtas av färgade är det tomt på gator och torg. Inga plakat eller krossade rutor, inga knäande poliser eller knutna nävar. Men för en svart pundare i USA som med pistol rånar gravida kvinnor.. Ni är störda”.

Den 8 juni delar han den antimuslimska och antisemitiska högerextremisten Ingrid Carlqvists inlägg om Floyd:

”Stefan Åsberg säger i Aktuellt att man ska lyfta fram det George Floyd stod för? Vad skulle det vara? Kriminalitet och narkotikamissbruk???"

Den 14 juni delar han ett inlägg av Thomas Möller, där han påstår att Floyd ”kidnappat och misshandlat en gravid kvinna”.

Expo har förgäves sökt Thomas Olin för en kommentar.
 

Ämnen i artikeln