Efter Expos avslöjande – nämndeman utreds | Expo.se

Efter Expos avslöjande – nämndeman utreds

Publicerad 2020-09-16 10:40

Mari Herrey, SD Mölndal

Mari Herrey (SD) sitter som nämndeman i Göteborgs tingsrätt. Hon har på Twitter återkommande spridit inlägg från högerextrema aktörer, vilket kan påverka hennes möjligheter att få fortsätta döma. Bilden är ett montage.

SD-representanten Mari Herrey sitter som nämndeman i Göteborgs tingsrätt. Expo har tidigare avslöjat att hon på sitt Twitter-konto spridit antisemitiska konspirationsteorier och länkat till vit makt-organisationer. Nu säger lagman Johan Kvart på Göteborgs tingsrätt att saken ska utredas.

Förra veckan avslöjade Expo att Mari Herrey, som sitter i Sverigedemokraterna i Mölndals lokala styrelse och är nämndeman för partiet i Göteborgs tingsrätt, via sitt Twitter-konto sprider antisemitiska konspirationsteorier, länkar till vit makt-organisationer och pekar ut människor som icke-svenska med hänvisning till hudfärg.  

Inläggen kan få konsekvenser för hennes möjligheter att döma. För Mölndals-Posten berättar lagmannen för Göteborgs tingsrätt, Johan Kvart, att han fick kännedom om Mari Herreys twittrande i början av förra veckan, och att han har bokat ett möte med henne på tisdagen.

 - Jag vill höra hur hon själv ställer sig till det som skrivs i Expos artikel, säger han till Mölndals-Posten.

Johan Kvart påpekar att nämndemän har yttrandefrihet och att det måste tas i beaktning. Men påpekar att en nämndeman likväl inte kan twittra vad som helst.

– En nämndeman kan inte sprida antisemitisk propaganda eller ge uttryck för åsikter om olika värde på människor. Då vidtar jag åtgärder. Det har jag gjort förut, säger han till tidningen.

På Mölndals-Postens fråga om det blir en utredning svarar han:

- Det kan man säga att det redan har blivit, eftersom jag har bett om ett möte. Sedan kan tingsrätten gå vidare med utredningen. Mari Herrey kan då stängas av tillfälligt under tiden, om det anses behövas, säger Johan Kvart.

Expo har även kunnat avslöja att kommunfullmäktigeledamoten och ersättaren i kommunstyrelsen Thomas Olin (SD) spridit våldsromantiserande inlägg på Twitter. Thomas Olin har bland annat delat Twitter-inlägg från kända nazister och själv gett uttryck för konspirationsteorier om att ”vita kommer att avrättas”. Kristian Vramsten (M) och Stefan Gustafsson (S), ordförande respektive vice ordförande i Mölndals kommunstyrelse fördömde SD-politikern Thomas Olins (SD) twitterinlägg i ett mejl till Expo. SD inledde utredning efter Expos avslöjande om att Thomas Olin spridit vit makt-propaganda.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons