Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Expo avslöjade i förra veckan att kommunfullmäktigeledamoten och ersättaren i kommunstyrelsen Thomas Olin (SD) spridit våldsromantiserande inlägg på Twitter. Att han har delat twitterinlägg från kända nazister och själv ger uttryck för konspirationsteorier om att ”vita kommer att avrättas”.

Oacceptabla inlägg

Kristian Vramsten (M) och kommunstyrelsens vice ordförande, Stefan Gustafsson (S) skriver i ett uttalande att deras förtroende för Olin är förbrukat.
 
”Den förtroendevalda politikern Thomas Olin har publicerat inlägg och åsikter på sociala medier som vi i staden finner oacceptabla och tar starkt avstånd från. Kommunstyrelsens ordförande och vice ordförande anser att förtroendet för Thomas Olin är förbrukat.
Varje parti har dock fullt ansvar för sina politiker och deras offentliga uttalanden och följaktligen också vad eventuella påföljder bör bli”, står det i uttalandet som mejlats till Expo.

SD tysta om nämndemans framtid

Tidigare har Sverigedemokraternas distriktsordförande i Västra götaland Väst Zandra Pettersson (SD) meddelat att partiet kommer att utreda om Olin kan fortsätta företräda partiet.

På onsdagen avslöjade Expo att även Mari Herrey, sverigedemokratisk styrelseledamot i SD:s kommunförening i Mölndal och nämndeman i Göteborgs tingsrätt spridit liknande material som Olin. I det fallet har Sverigedemokraterna centralt inte besvarat om det hon spridit påverkat förtroendet för henne.

Ämnen i artikeln